JOŠ JEDNA ŠANSA

Britancima koji u šest godina nisu ništa napravili ništa, Filipović odobrio novu dozvolu na šest mjeseci

Dozvola im je na pet godina izdana 2018.

Lokacija gdje bi se trebala graditi gotermalna elektrana

 CROPIX

Britanska kompanija Cindrigo ishodila je kod Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja produljenje dozvole za istraživanje geotermalnih izvora kod Slatine u Virovitičko-podravskoj županiji do 22. travnja iduće godine, nakon što nisu ispunili obveze po postojećoj dozvoli koja im je 2018. izdana na pet godina.

"Razvidno je da završetak izrade i ispitivanje istražne geotermalne bušotine i ispunjenje ostalih zakonskih obveza na istražnom polju Slatina 3 neće biti moguće realizirati do kraja istražnog razdoblja, odnosno do 22. listopada ove godine", konstatira se u rješenju Ministarstva gospodarstva za Cindrigo, uz prihvaćanje obrazloženja britanske kompanije da izrada i postavljanje bušotine na istražnom polju kasni zbog dogovora sa zagrebačkim Croscom.

Ugovor s Croscom

Prema navodima Britanaca koje je Ministarstvo uvažilo, Cindrigo je s Croscom ugovor o isporuci bušotine potpisao 18. rujna ove godine s rokom isporuke između 1. studenoga i 15. prosinca ove godine. Prema istome izvoru, ugovor nije mogao biti potpisan prije zbog zauzetosti Croscove bušotine kod drugog investitora u geotermalne izvore.

Koncesiju za polje Slatina 3 dobila je, podsjetimo, kao jedini ponuditelj na natječaju, tvrtka EES Dravacell energetika u vlasništvu Marinka Mikulića, široj javnosti poznatijeg po biznisu s proizvodnjom i preradom papira. Koncesije za geotermalne izvore mogu se, u slučaju pozitivnog ishoda istraživanja, iskoristiti za proizvodnju električne energije, odnosno gradnju elektrane na geotermalne izvore ili za opskrbu obližnjih naselja toplinskom energijom.

Pristupni putevi

Mikulić je u rujnu prošle godine prodao Cindrigu većinski paket vlasništva u EES Dravacellu, o čemu je britanska kompanija objavila priopćenje na Londonskoj burzi, na kojoj kotira od 2015. godine. Britanci su burzu u veljači ove godine obavijestili i kako su s kineskom kompanijom Kaishan dogovorili izgradnju elektrana na istražnim lokacijama za geotermalne izvore, navodeći da dogovor uključuje i elektranu Slatinu 3.

Ni prije ni poslije spomenutih objava nije bilo nikakvih obavijesti Cindriga o tome kada će početi radovi na tom istražnom polju u okolici Slatine, a sada se pokazalo da su čekali ugovor s Croscom. Prema rješenju Ministarstva, koje je potpisao ministar Davor Filipović, EES Dravacell je ispunio dio obveza iz dozvole kao što su "izrada idejnog plana budućeg energetskog objekta" i sklapanje ugovora s građevinskom tvrtkom koja će napraviti pristupne putove budućoj bušotini.

image

Davor Filipović

CROPIX

Koncesionar na istraživanju geotermalnih izvora može, kako se upozorava u rješenju države, još samo jednom zatražiti produljenje dozvole, a i tada može dobiti najviše šest mjeseci produljenja. Sve pod uvjetom da pruži dovoljno jake razloga za produljenje dozvole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:56