OGROMNO ULAGANJE

M plus ušla na velika vrata u poljoprivredni biznis u Sloveniji: Vrijednost transakcije iznosi 50 milijuna eura

Ovo partnerstvo bi Mplus grupu trebalo pretvoriti u lidera prehrambene industriji u jugoistočnoj Europi

Mplus

 Mplus/

Hrvatski Mplus i Panvita, slovenska poljoprivredno-prehrambena grupa, dogovorili su partnerstvo koje bi Mplus grupu, kako najavljuju, trebalo pretvoriti u lidera prehrambene industriji u jugoistočnoj Europi.

Vrijednost transakcije iznosi 50 milijuna eura, a Mplus grupa ulaganjem 51 posto udjela u Panvitu postat će njen većinski suvlasnik.

Ova investicija označava prvi ulazak Mplusa u poljoprivredno-prehrambenu industriju, što je dio šire strategije kroz koju Mplus želi konsolidirati tržišta regionalnih kompanija u srednjoistočnoj i jugoistočnoj Europi, kao i širiti poslovanja na nove industrije. Mplus Grupa dosad je poslovala u industrijama kontaktnog centra, informacijskih tehnologija i usluga zapošljavanja. Nakon ovog pripajanja na kraju godine grupa očekuje oko 500 milijuna eura prihoda.

Druga velika hrvatska grupa Fortenova, pak, istovremeno nastavlja s procesom prodaje svog poljoprivrednog biznisa.

Na pitanje jesu li u kojem trenutku razmišljali i o kupovini njihovog poljoprivrednog sektora, iz Mplusa odgovaraju samo ono što je i svima poznato: "Nismo jedan od ponuđača u procesu prodaje Fortenova grupe".

- Dokapitalizacijom Panvite usmjerili smo se prema daljnjim akvizicijama primarno fokusiranima na Adria regiju, ali i regiju DACH (Njemačka, Austrija i Švicarska) - poručuju iz tvrtke.

Što je Panvita?

Panvita Grupa jedan je od najvećih aktera na slovenskom poljoprivredno-prehrambenom tržištu. Posluje u tri segmenta - primarnoj poljoprivredi, prehrambenom sektoru te održivoj energetici. Kao jedan od vodećih vertikalno integriranih lanaca poljoprivrednih poduzeća u Sloveniji, zapošljava više od 700 ljudi i obrađuje više od 3500 hektara poljoprivrednog zemljišta. U 2022. Panvita Grupa je ostvarila više od 117 milijuna eura prihoda. Najveći suvlasnik preostalog udjela u Panviti je obitelj Polanič.

U sklopu novog partnerstva, postojećem iskusnom liderskom timu, koji čine Peter Polanič kao predsjednik uprave i Toni Balažič kao izvršni direktor, pridružit će se financijski direktor i predsjednik Nadzornog odbora iz redova Mplusa, u području financija, M&A te strateškog rasta i daljnje ekspanzije, uključujući i značajnije širenje izvan slovenskog tržišta.

- Panvita želi postati jedno od vodećih prehrambenih poduzeća u regiji jugoistočne Europe. Središte našeg razvoja, poslovanja i operacija te novostvorene grupe koja se gradi na temeljima Panvite ostaje u Sloveniji, no regionalna partnerstva su od ključne važnosti za povećanje učinka i brzine provedbe naše strategije, a u Mplusu smo prepoznali najboljeg partnera za razvoj i pozicioniranje Panvite, odnosno nove grupe, u regionalnog lidera. Kroz strateške akvizicije i konsolidaciju unutar sektora u regiji, kao nadogradnje na višedesetljetnu ekspertizu tima u Panviti, u partnerstvu s Mplusom osigurat ćemo dodatan kapital i znanje potrebno za rast i realizaciju naših planova - rekao je Peter Polanič, predsjednik Uprave Panvita Grupe.

image

Darko Horvat, predsjednik Uprave Mplusa

Mplus i slovensko tržište

- Mplus je pokazao da ima vodstvo s vrhunskom ekspertizom koje zna prepoznati prilike za akvizicije i strateški rast. Taj pristup primjenjujemo na sektore gdje vidimo prostor za konsolidaciju. Ulaganje u Panvita Grupu je iskorak u novi poslovni segment za Mplus, no kroz svoje postojeće poslovanje u BPO industriji već surađujemo s nekim od vodećih globalnih kompanija u prehrambenoj industriji i to na optimizaciji procesa i razvoju prodaje. Prema istom principu smo izgradili i naše ostale poslovne vertikale, HR i eCommerce - rekao je Darko Horvat, predsjednik Uprave Mplusa.

image

Panvita zgrada

Miha Fras

Investicija u Panvita Grupu samo je jedan u nizu ulaganja u Sloveniji koje je Mplus realizirao u proteklih nekoliko godina.

Mplus Grupa u Sloveniji je na tržištu prisutna od 2017., kada je preuzela BPO društva Linea Directa i CDE Nove Tehnologije. U 2023. godini ostvarila je partnerstvo s kompanijom Manpower Slovenija te akvizirala tvrtku Konverzija, u čijem je vlasništvu platforma Pink Panda. Danas su i BPO i HR segmenti poslovanja Mplus Grupe među vodećima na slovenskom tržištu.

Zanimljivo je i da je Mplus suvlasnik Poslovne škole Bled.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 10:05