TOTALNI BLACKOUT

Milijuni korisnika ne mogu pristupiti stranicama: Traje jedan od najvećih prosvjeda na mrežama...

Prosvjed na mrežama koji vode korisnici će trajat najmanje 48 sati

Reddit, kreacija korisnika

 Adrien Fillon/Afp/Profimedia

Tisuće Redditovih zajednica moderatori su privremeno učinili privatnima u znak prosvjeda protiv novih politika ove društvene mreže prema kojima bi trećim stranama naplaćivali pristup svojim podacima. Zbog toga milijuni korisnika ove i među Hrvatima popularne platforme ne mogu pristupiti više od 7000 popularnih zajednica.


Jedan od najvećih prosvjeda na društvenim mrežama koji vode korisnici počeo je u ponedjeljak, a moderatori su najavili da će trajati barem 48 sati, a u nekim slučajevima i dulje. Primjerice, moderatori r/Musica i r/iPhones planiraju prosvjedovati na neodređeno vrijeme, odnosno “dok se ne predloži razumno rješenje”.


Ovakva “dobrovoljna isključenja” ograničavaju javnu vidljivost sadržaja grupa i tako utječu na neke od najvećih i najpopularnijih zajednica - o glazbi, povijesti, sportu i videoigrama. Prosvjedi odražavaju široko nezadovoljstvo zbog Redditovog plana da s prvim danom srpnja počne aplikacijama trećih strana naplaćivati milijune dolara kako bi mogle pristupati platformi i njezinim podacima. Dio programera zbog toga je najavio zatvaranje jer si, tvrde, ne mogu priuštiti nove troškove.
Korisnici Reddita su godinama mogli pregledavati objave, pisati komentare i dijeliti fotografije i videozapise iz aplikacija trećih strana, no Reddit više ne želi pristati na to da te tvrtke imaju neograničeni pristup njihovim podacima. Barem ne one koje koriste ogromne količine podataka.


Društvena mreža je još u travnju najavila početak naplaćivanja svog sučelja za programiranje aplikacija (API) - softverski okvir koji pružatelju podataka i krajnjem korisniku omogućuje međusobnu komunikaciju. Razvojni programeri trenutačno besplatno pristupaju Redditovom API-ju te ga koriste za razvoj alata za moderiranje zajednice i izradu aplikacija koje korisnicima omogućuju interakciju sa sadržajem web stranice putem sučelja. Redditovi forumi imaju mnogo podataka koji se mogu iskoristiti za treniranje umjetne inteligencije, uključujući i viralni chatbot ChatGPT, a Redditov API tvrtkama olakšava izravno pronalaženje i uspoređivanje podataka.


- Redditov korpus podataka je stvarno vrijedan i ne želimo svu tu vrijednost dati besplatno nekim od najvećih kompanija - objasnio je u travnju izvršni direktor Reddita Steve Huffman.


U petak je rekao kako je primijetio frustraciju među mnogim moderatorima zajednica, o kojima Reddit uveliko ovisi jer oni besplatno nadziru sadržaj i uklanjaju onaj koji je uvredljiv ili nezakonit, ali da “tvrtka više ne može subvencionirati komercijalne subjekte koji zahtijevaju veliku upotrebu podataka jer to nije samoodrživo."


Aplikacije koje rudare velike količine Redditovih podataka morat će platiti za korištenje API-ja platforme, dok one koje "štedljivije" komuniciraju s API-jem mogu nastaviti besplatno pristupati podacima stranice. U prvu kategoriju spada desetak posto programera trećih strana, što uključuje i najpopularnijeg programera treće strane web stranice - Apollo koji bi prema predloženom planu naplate godišnje trebao platiti 20 milijuna dolara što si ne mogu priuštiti pa planiraju zatvaranje.
Nova politika koja bi, ako bude prihvaćena, mogla povećati prihode Reddita počinje u vrijeme kada su u tijeku pripreme za izlazak na burzu kasnije ove godine.

image

Apollo, nejpopularniji programer treće strane za Reddit

Jakub Porzycki/Nurphoto Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:00