HNB OBJAVIO

Rok ističe 30. lipnja: Više od 560.000 Hrvata dogovorilo dopušteno prekoračenje po tekućem

Otprilike trećina potrošača iskoristila mogućnost digitalnog ugovaranja

Boris Vujčić i zgrada HNB-a

 Goran Mehkek/Cropix

Do kraja ožujka 2024. godine, od ukupno 1,7 milijuna potrošača koji su dobili ponude banaka, nešto više od 560 tisuća se odazvalo pozivu i ugovorilo dopušteno prekoračenje po tekućem računu, izvijestila je u četvrtak Hrvatska narodna banka (HNB).

Iz HNB-a podsjećaju da su zajedno s Vladom i 13 poslovnih banaka u srpnju 2022. godine potpisali Memorandum o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu, kojem je cilj bio unapređenje položaja potrošača koji koriste prekoračenja po tekućem računu tako da se omogući prelazak s masovno korištenog skupljeg i po uvjetima nepovoljnijeg prešutnog prekoračenja na povoljnije dopušteno prekoračenje.

U tu svrhu su banke, potpisnice memoranduma, već u rujnu 2022. godine snizile kamatne stope po odobrenim prešutnim prekoračenjima kako bi se uskladile s ograničenjem efektivne kamatne stope na dopuštena prekoračenja, dok su u lipnju 2023. prošle godine potrošačima koji su imali odobrena prešutna prekoračenja poslale ponudu za ugovaranje dopuštenog prekoračenja, u istom iznosu u kojem im je odobreno postojeće prešutno prekoračenje.

"Do kraja ožujka 2024. godine, od ukupno 1,7 milijuna potrošača koji su dobili ponude banaka, nešto više od 560 tisuća se odazvalo pozivu i ugovorilo dopušteno prekoračenje", istaknuli su iz središnje banke.

Napominju da si ugovaranjem dopuštenog prekoračenja potrošači osiguravaju bolju zaštitu u smislu ograničenja kamatne stope, cjelovitog informiranja o uvjetima korištenja te osigurane postupne otplate u slučaju smanjenja ili ukidanja prekoračenja. "Ovakva prava nisu zakonski zajamčena za prešutna prekoračenja", dodaju.

Stoga, onim građanima koji koriste prekoračenje po tekućem računu za svoje redovne ili povremene financijske potrebe je u interesu ugovoriti dopušteno prekoračenje umjesto prešutnog, naveli su iz HNB-a.

S obzirom da ugovaranje dopuštenog prekoračenja zahtijeva sklapanje ugovora, što uključuje i potpisivanje odgovarajućeg dokumenta, banke s najvećim brojem klijenata su omogućile da se ugovor o dopuštenom prekoračenju sklopi digitalnim putem, korištenjem mobilnog ili internetskog bankarstva. U tim bankama je otprilike trećina potrošača iskoristila mogućnost digitalnog ugovaranja, bez dolaska u poslovnicu, priopćeno je.

U skladu s odredbama memoranduma, napominju iz HNB-a, banke su definirale i rok važenja ponude za ugovaranje dopuštenog prekoračenja i u većini banaka taj rok ističe 30. lipnja ove godine, dok je u dvije banke taj rok već istekao.

Nakon isteka roka važenja ponude, onim potrošačima koji ne ugovore dopušteno prekoračenje, banke će ukinuti odobreno prešutno prekoračenje. Ukoliko je potrošač prethodno iskoristio dio ili cijelo odobreno prešutno prekoračenje, banke će za iskorišteni iznos omogućiti postupnu otplatu na 12 mjeseci.

Ako i nakon toga banke odluče odobravati prešutna prekoračenja, moći će ih odobravati maksimalno do iznosa jedne plaće (mirovine) i po kamatnoj stopi koja može biti viša od one za dopuštena prekoračenja jer se na prešutna prekoračenja više neće primjenjivati ograničenje efektivne kamatne stope. Potrošači će i dalje moći ugovoriti dopušteno prekoračenje, na način da podnesu zahtjev, prema vlastitim potrebama za financijskim sredstvima, a banke će te zahtjeve obrađivati u skladu s poslovnom politikom, priopćio je HNB.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 15:58