VELIKA ISTRAGA

Vlasnik kladionica Germania Sport pod istragom za pranje novca, on odgovara: ‘To je bila kupnja softvera‘

Agencija za povrat imovine istražuje financijske transakcije najjačeg lanca kladionica u ovome dijelu Europe
 Damir Krajac/Cropix

Jednu od najvećih kladionica na prostorima bivše Jugoslavije, Mozzartbet, sa sjedištem u Beogradu, osumnjičili su regulatori za pranje novca u Keniji u ukupnom iznosu od, prema navodima kenijskih medija, pet milijuna eura.

Za nadležnu kenijsku Agenciju za povrat imovine (ARA), tvrde portali Informer.ke i Businessdailyafrica.com, sporne su transakcije Mozzartbetove tvrtke u Keniji s tamošnjom tvrtkom Kimaco Connections jer ARA sumnja da novac prosljeđivan u tim transakcijama ne potječe iz kladioničarskog biznisa. Bilo je, prema istome izvoru, nekoliko izrazito visokih financijskih transakcija Mozzarbeta prema Kimaco Connectionsa. Istražiteljima je, navode spomenuti portali, sumnjivo i daljnje raspolaganje Kimaco Connectionsa, odnosno vlasnika potonje tvrtke Petera Kiilua, novcem koji je uplaćen od Mozzartbeta, odnosno pripadajuća transakcija Kimaco Connectionsa prema tvrtki Open Skies Managament Services.

Sporne transakcije

- Ustrajući na zapljeni novca iz spornih transakcija Mozzartbeta i Kimaco Connectionsa, ARA nije prihvatila objašnjenje Mozzartbeta da je Kimacu uplatila novac na ime isporuke softvera. Isto tako, ARA nije prihvatila objašnjenje Kimaco Connectionsa da je dio novca Mozzartbeta proslijeđen Open Skies Management Servicesu kao podizvođaču ugovora o isporuci softvera - piše portal Businessdailyafrica.

Prema istim izvorima, vlasnik tvrtke Open Skies Management Services je državljanin Zimbabvea Emmanuel Charumbira i dioničar Mozzartbeta Kenija. Tamošnji portali pišu kako su se sporne transakcije odvijale u kenijskim šilinzima i u razdoblju od veljače do lipnja prošle godine. Dodaju kako su Mozzartbet i Kimaco Connections odradili sporne uplate kako bi se izbjegla obveza vlasnika računa na kojima je novac na koncu završio, da transakcije i njihovu svrhu prijavi središnjoj banci Kenije. Spomenuti portali navode kako su kenijske vlasti tek posljednjih godina pokrenule pojačani nadzor kladioničarskog biznisa u zemlji te da se na njihovom 'nišanu' prvo našao lanac kladionica Sportpesa koji je krajem 2019. bio prisiljen privremeno obustaviti svoje poslovanje u Keniji. Prema istim izvorima, Mozzartbet je pažnju regulatora privukao većim brojem financijski obimnih transakcija u kratkom roku prema Kimaco Connectionsu.

Dio afričkih portala prenosi izjavu istražitelja agencije ARA Stephena Githinjija da se sumnjiči više odgovornih osoba u Mozzartbetu i Kimaco Connectionsu za sudjelovanje u transakcijama novcem za koji se sumnja da ne potječe od kladioničarskog biznisa te je prebacivan na razne račune kako bi se 'oprao'.

Oko 1000 kladionica

Pokušali smo u sjedištu Mozzartbeta u Beogradu dobiti komentar kladionice na spomenute napise u afričkim medijima, no do zaključenja teksta nismo dobili nikakav odgovor. Riječ je o kompaniji osnovanoj 2001., koja trenutno raspolaže s oko 1000 kladionica u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Rumunjskoj, na Malti, Keniji i u Hrvatskoj. Hrvatsko tržište Mozzartbet je otvorio preuzimanjem Germania Sporta.

U Keniji Mozzartbet posluje od 2017. i od tada do danas, prema navodima kenijskih medija, postali su jedna od vodećih kladionica u zemlji. U prilog tvrdnjama o jakom tržišnom statusu spomenute kladionice, kenijski mediji prilažu, među ostalim, odluku jednog od klubova kenijske profesionalne nogometne lige Kakamega Homeboyza iz prosinca prošle godine o prihvaćanju sponzorstva Mozzartbeta. U ime Mozzartbeta, ugovor s upravom Kakamega Homeboyza potpisao je regionalni menadžer Saša Krneta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:54