ZELENE DESTINACIJE

Projektom "Europska Amazona" zaštićeni teritorij Koprivničko-križevačke županije dobio novu perspektivu za razvoj

Uspostavljen je model održivog upravljanja područjem UNESCO-ovog petodržavnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
 Press/

Amazing Amazon of Europe – Odgovorna zelena destinacija "Europska Amazona" projekt je prijavljen unutar kategorije Doprinos prekograničnoj suradnji u Izbor za najbolji EU projekt od strane Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije PORA.

Projektom je uspostavljen model održivog upravljanja područjem UNESCO-ovog petodržavnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, tzv. "Europske Amazone". Ovaj zaštićeni teritorij na području Koprivničko-križevačke županije predstavlja turistički nerazvijeno područje s trendom depopulacije, ali je provedbom projekta cijeli kraj dobio novu perspektivu za razvoj. Odnosno, osim cilja zelene destinacije i očuvanje okoliša, projekt je pouspješio razvoj kontinentalnog turizma u slabo razvijenim turističkim područjima te omogućio održivi gospodarski razvoj zaštićenog AoE područja.

Stvoreni su tako uvjeti za razvoj turističkih domaćinstava i zadržavanje stanovništva u pograničnim i slabije razvijenim područjima te je omogućeno pretvaranje vrednota prirodne i kulturne baštine u održiv turistički proizvod. Zelena destinacija AoE kroz projekt je promovirana u zemljama zapadnog tržišta te se AoE turistički proizvod temeljen na resursima ekosustava tržištu plasira kroz AoE rezervacijski centar.

image
Press/

Projekt se provodio od srpnja 2020. godine do kraja 2022. godine. Ukupna vrijednost bila mu je 2.411.290 eura podijeljenih između 14 partnera, dok Koprivničko-križevačke županije u projektu je sudjelovala kao partner s proračunom od 145.000 eura. Projekt je sufinanciran putem Interreg Danube transnacionalnog programa Europske unije te je s 85 posto sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Glavni nositelj projekta bila je slovenska Iskriva, a partneri Arctur i Općina Velika Polana (Slovenija), Westpannon i CROST (Mađarska), Koprivničko-križevačka županija, Turistička zajednica Međimurje, Osječko-baranjska županija, Zeleni Osijek, Varaždinska županija, Trail Angels i Udruženje gradova istočne Štajerske (Austrija), Općina Apatin i Grad Sombor (Srbija).

Zelena destinacija i očuvanje okoliša su glavne smjernice projekta, koji također uključuje i gastronomiju, riječne sportske aktivnosti, biciklizam te prirodna i kulturna bogatstva. U sklopu projekta izrađena je Zajednička strategija razvoja destinacije "Europske Amazone", izrađen je Akcijski plan razvoja tematskih staza u Koprivničko-križevačkoj županiji, a uz AoE biciklističku stazu, duž cijelog područja uspostavljeni su novi turistički proizvodi: AoE nevjerojatni trenutci (Amazing moments) koji obuhvaćaju prirodne i kulturne vrijednosti te gastronomsku ponudu, te Riječno putovanje (River Journey) koje obuhvaća aktivnosti na rijeci Dravi. Proizvodi su testirani i prezentirani različitim ciljnim skupinama u regiji (explorer tours). Osmišljen je zajednički koncept digitalne inovacije prirodne i kulturne baštine na AoE području te je postavljena hologramska prezentacija radova Ivana Generalića u Galeriji naivne umjetnosti Hlebine i definiran je zajednički model upravljanja destinacijom, kroz ranije uspostavljeni AoE rezervacijski centar.

image
Press/

Izrađena je web stranica Amazon of Europe Destination Platform na kojoj zainteresirana javnost i aktivni turisti mogu pronaći sve informacije uz područje Europske Amazone, sadržaje uzduž tri rijeke, smještajne kapacitete, kulturnu i gastronomsku ponudu. Putem Centra za rezervacije Europske Amazone uspostavljena je platforma za rezervaciju aktivnog odmora. U projekt su bili uključeni dionici javnog i privatnog sektora koji su zajedničkim aktivnostima doprinijeli stvaranju zajedničkih smjernica za razvoj turizma.

Amazing AoE je nastavak uspješno provedenog projekta Amazon of Europe Bike Trail, u sklopu kojeg je uspostavljena istoimena biciklistička staza koja prolazi područjem petodržavnog UNESCO-ovog Rezervata biosfere Mura–Drava–Dunav (Europska Amazona). Projektom Amazing AoE nastavljena je promocija biciklističke rute te su prezentirani novi sadržaji kao dio turističke ponude Koprivničko-križevačke županije, koja se temelji na gastronomiji, prirodnim i kulturnim vrijednostima, te aktivnom odmoru na području "Europske Amazone".

image

EU projekt 2023

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 13:35