Zadar Jazz & Blues festival i Zadar Sunset Festival za kraj vrućeg srpnja

Vrhunska glazba u Zadru: dolaze najbolji svjetski izvođači Omar Sosa, Dene DeRose, DJ Andrea Oliva i DJ Deborah De Luca

Katedrala u Zadru
 Filip Brala

Atraktivni prostor otvorene terase Muzeja antičkog stakla Zadar ugostit će sedmi Zadar Jazz & Blues festival od 28. do 30. srpnja na kojemu će već prve večeri nastupiti glasoviti kubanski pijanist Omar Sosa. Rođen je u gradu Camagüeya, središtu istoimene provincije na Kubi, gdje je proučavao udaraljke u Escuela Nacional de Musica i Instituto Superior de Arte. Osamdesetih godina prošlog stoljeća pokrenuo je bend Tributo, a radio je s kubanskom vokalisticom Xiomarom Laugart i nekoliko latino jazz bendova. Devedesetih se s Kube preselio u ekvadorski Quito, potom u španjolsku Palma de Mallorcu, pa na područje zaljeva San Francisco u Kaliforniji te konačno u Barcelonu. Objavio je nekoliko albuma pod svojim imenom za koje je nominiran za najveću i najznačajniju svjetsku diskografsku nagradu Grammy, i to za čak četiri albuma – tri u kategoriji latino jazza. Sosa je surađivao s Paolom Fresuom, Seckou Keitom, Adamom Rudolphom i mnogim drugim svjetski poznatim glazbenicima. Susret sa Sosom i cjelokupni Zadar Jazz & Blues festival organizira HNK Zadar.

image
Zadar Jazz & Blues Festival 2021.

- Sosa je vrhunski glazbenik koji ima nekoliko nominacija za nagradu Grammy te dobivenu nagradu za životno djelo Smithsonian Associates, kao i neke druge značajne nagrade - kaže voditeljica marketinga u zadarskom HNK Nena Ninčević Mandić, no dodaje kako druge i treće večeri ovog festivala program nije ništa slabiji. Prvo će nastupiti jedan od najpoznatijih svjetskih trombonista i funk legenda Joseph Bowie, utemeljitelj kultnog njujorškog benda Defunkt, dok se ovogodišnji program zatvara koncertom američke glazbenice Dene DeRose koju smatraju najboljom pijanisticom i pjevačicom još od slavne Shirley Horn.

image
Zadar Sunset Festival 2021.

Završetak zadarskog Jazz & Blues festivala početak je drugog događaja u Zadru kojega u BSH Evenstu najavljuju kao plesni, scenski i glazbeni spektakl. Prvi Zadar Sunset Festival tijekom 30. i 31. srpnja na kultnom Pozdravu Suncu bit će idealna pozornica za mlađu i plesno raspoloženu publiku. Zadar Sunset organiziraju Selected Croatia, BSH Events i zadarska Turistička zajednica, a nakon što je velika svjetska zvijezda DJ Andrea Oliva bio prvi potvrđeni headliner na festivalu – pridružili su mu se i brojni drugi.

image
Nela Šarić, Glazbene večeri u Sv. Donatu
Zeljkokaravida

- BSH Events se od početka profilirao organizacijom glazbenih događaja na drukčijim i posebnim lokacijama. Pozdrav Suncu kao lokacija za festival bio nam je od početka velika želja. Već smo radili festivale od tvrđave Medvedgrad i zagrebačkog aerodroma do otoka Paga koji su privukli desetke tisuća posjetitelja partyja i ljubitelja vrhunske glazbe. Ove smo se godine uspjeli povezati s dečkima iz Selected Croatia i zadarskom Turističkom zajednicom, pa smo na zadovoljstvo sviju strana uspjeli dogovoriti ovaj projekt za koji očekujemo kako će uspjeti i zaživjeti - govori Vukelić iz BSH Eventsa. Drugog dana ovog festivala elektronske glazbe nastupit će atraktivna talijanska DJ-ica Deborah De Luca koja će razveseliti brojne posjetitelje i fanove iz cijelog svijeta. Deep Inside Me, Guitar, Balearic ili Velando – samo su neki od poznatih naslova koje je prepoznala milijunska publika, pa je Deborah jedna od najtraženijih europskih DJ-ica. Impresivan line up Festivala pored De Luca i Olive čine još DJ zvijezde Kiko Franco, Ivan Mastermix, Yakka, Aldo Morro, Mony, Pablo Panda, Groove Masters, Alvize, Puff Puff-e i Edvin.

image
Helena Pilipović, Glazbene večeri u Sv. Donatu

Osim dva navedena jazz i house festivala, nastavlja se i program probrane klasične glazbe u sklopu Glazbenih večeri u Sv. Donatu, koje nakon fantastičnog niza koncerata Zadarskog komornog orkestra donose nastupe zadarskih glazbenica međunarodnih karijera. U petak, 30. srpnja u crkvi sv. Krševana u 21 sat na koncertu pod nazivom Amore Capriccioso nastupa sopranistica Nela Šarić, pobjednica brojnih međunarodnih pjevačkih natjecanja, između ostalog, u Japanu, Italiji, Walesu, Austriji i Rusiji i pijanist Zoran Velić. U njihovom bogatom programu pjesama i opernih arija ističu se skladatelji koji su djelovali u Zadru u 19. stoljeću - Giovanni Salghetti-Drioli i Franz von Suppé.

image
Arturo Castro Nogueras, Glazbene večeri u Sv. Donatu

U nedjelju, 1. kolovoza u crkvi sv. Donata u 21 sat na rasporedu je koncert Zadar - Meksiko - Kuba. Nastupa zadarska violistica s njemačkom adresom Helena Pilipović, školovana u Zagrebu, Leipzigu i SAD-u, i gitarist portorikanskih, kubanskih i meksičkih korijena Arturo Castro Nogueras.

image
Zagrli Zadar 2021.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 09:42