PROTIV FEMICIDA

Ida Prester i suprug na Sarajevo Film Festivalu s natpisima za ubijenu Nizamu: ‘Prvi ste sa svrhom na crvenom tepihu‘

Hrvatska pjevačica sa suprugom je nosila natpise protiv femidica kada se pojavila na sarajevskom festivalu

Ida Prester i Ivan Peševski

 Antonio Balic/Cropix

Pjevačica Ida Prester (44) sa svojim suprugom Ivanom Peševskim prošetala je crvenim tepihom petog dana 29. Sarajevo Film Festivala noseći natpise u rukama koji su privukli puno pažnje. Ida je nosila natpis „Nizama” sa srcem ispod imena, a njezin suprug nosio je natpis „#stopfemicide”.

Plakati su povezani s tragedijom preminule Nizame Hećimović koju je nevjenčani suprug Nermin Sulejmanović ubio prošli petak, a to je prenio uživo na Instagramu. Nizama je tražila pomoć od države, a zahtjev za zabranom pristupa joj je odbijen. Diljem Bosne i Hercegovine zbog sumnje na propuste sustava održavaju se prosvjedi koje je na ovaj način podržala naša pjevačica.

Fotografiju je Ida podijelila i na svom Instagramu uz poruku: „Nijedna više. Moramo bolje svi zajedno.”

Komentari pratitelja bili su puni podrške za djelo Ide i Ivana.

„Prvi ste koji ste sa svrhom prošetali crvenim tepihom na ovogodišnjem SFF-u”, glasio je komentar.

„Ne sjećam se da je crvenim tepihom prošetao još netko osvrćući se na tragediju koja se dogodila nadomak otvorenju SFF-a. Zato ste vi toliko iznad ostalih.”

Danas je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine proglasila Dan žalosti zbog tragedije u Gradačcu, pa se danas ne održavaju programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima, stoga je Sarajevo Film Festival obavijestio svoju publiku da se danas neće održati projekcije filmova. Također, neće se održati ni projekcije filmova u sklopu Sarajevo Film Festivala u Mostaru i Tuzli. Danas u 10:30 sati organiziran je javni razgovor na temu „Femicid u filmu, televiziji i novim medijima”, pišu na službenoj Facebook stranici festivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 16:42