ZLATNI STUDIO 2024.

Ivana Petrović: ‘Politikom današnjice vladaju birokrati, izvrsnost je eutanazirana‘

Čitatelji mogu glasati jednom dnevno, dok će pretplatnici premium sadržaja Jutarnjeg lista moći glasati dva puta unutar 24 sata za favorite

Ivana Petrović

 Goran Mehkek/CROPIX

Iskreno, nisam se ovome nadala, jer već neko vrijeme slabo pratim nominacije za razne nagrade. Bila sam u finalu Zlatnoga Studija na samom početku kada je nagrada utemeljena. Pa me ova nominacija nakon dosta godina razveselila... - govori Ivana Petrović, nominirana u kategoriji za Najbolju tv novinarku/novinara. Jedna od najpoznatijih novinarki, reporterki, komentatorica i urednica Vanjske politike na Novoj TV svoj posao radi desetljećima.

Glasajte za pobjednike u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

- ‘Novinarčim‘ malo više od 30 godina što kao honorarka, što kao stalno zaposlena, što na radiju, što na televiziji. Jedno vrijeme sam paralelno s poslom na televiziji honorarno pisala i za davno ugaslu Nedjeljnu Dalmaciju. Početaka se gotovo više ni ne sjećam. Ostale su mi u sjećanju urezane samo slike, ali sjećam se svog prvog tv priloga o gradnji nekog vodovoda u zagrebačkom prstenu. Ponekad neka sjećanja obnovim starijim fotografijama. Baš neki dan sam gledala neke crno-bijele u Saborskom nakon VRO ‘Oluja‘ - kaže Ivana, koju pitamo koje odlike mora imati dobar tv novinar.

Čitatelji mogu glasati jednom dnevno, dok će pretplatnici premium sadržaja Jutarnjeg lista moći glasati dva puta unutar 24 sata. Postanite i vi pretplatnici premium sadržaja klikom OVDJE.

image

Ivana Petrović

Darko Tomas/Cropix

- Zavisi o kojoj formi tv novinarstva je riječ. Ja se bavim uglavnom komentatorskom u realnom vremenu kad je događaj u tijeku i live izvještavanjem, nerijetko s ultimativnih situacija bez prilike za nekom posebnom pripremom, što iziskuje visoku koncentraciju i rutinu koja se stječe iskustvom. U svakom slučaju, tv novinar treba biti ‘svoj‘, nepotkupljiv i ponekad hrabar da kaže ono što jasno vidi bez obzira na moguće negativne reakcije. Pri tome svemu, naravno, ostati prizeman i ‘ne parati nosom oblake‘ - ističe novinarka koja je za svoj rad višestruko nagrađivana i koja je tijekom bogate karijere imala prilike razgovarati s mnogim uglednim i moćnim ljudima. Tko je se najviše dojmio?

image

Ivana Petrović

Josip Moler/Cropix

- Mnogo sam dojmljivih ljudi srela u karijeri. Izdvojila bih prvi susret s Papom Benediktom XVI. Očekivala sam hladnog, nesimpatičnog Papu kakav mi se doimao na televiziji. A uživo sam susrela toplog čovjeka, duboke vjere poput nekog hodajućeg sveca. Nedavno preminulog Henrya Kissingera sam susrela na jednom međunarodnom skupu. On je doista bio ikona vremena koje je za nama. Amerikanac s nikad izgubljenim, njegovim izvorno europskim identitetom. Nijedan ‘consigliere‘ današnjice ne poznaje, kao što je on poznavao povijest zapadne filozofije, Spenglera, Heideggera, Platona, Berdjajeva... Politikom današnjice vladaju birokrati, izvrsnost je eutanazirana - kaže Ivana koja će 2023. godinu pamtiti po eskalaciji rata u Ukrajini, sukobu Izraela i terorističke organizacije Hamas, po euru, Schengenu, ali i po tome što su Jelena Perleta, Goran Bandov i ona promovirali drugo izdanje njihove knjige ‘Diplomatski pečat- sasvim osobno‘.

Vratimo se za kraj Zlatnom Studiju. Da osvoji nagradu, kakvu bi jela za kućnu feštu za svoje najbliže pripremila ova sjajna kuharica?

- Što kažete na riblju juhu, crni rižoto od sipe, punjene lignje, dobar Pošip i korčulanske klašune i cukarine? - pita Ivana.

image

Zlatni Studio - novo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:01