LANA MANDARIĆ

Mama joj je dvaput nastupila na Dori, a sada je red na nju: ‘Pokazat ću svima što sam pronašla u njezinom ormaru...‘

Prvo se u glazbenom showu RTL-a ‘Superstar‘ plasirala među deset najboljih, a sada ćemo je gledati i na Dori

Lana Mandarić

 Privatna Arhiva/

Pjesma More koju će zagrebačka pjevačica Lana Mandarić 22. veljače izvesti u prvoj polufinalnoj večeri Dore naišla je na odličan prijam među stranim fanovima Eurosonga. Sve to ovoj mladoj nadi naše glazbene scene daje dodatan vjetar u leđa i veliki poticaj da se što bolje pripremi za nastup i ‘ostavi srce’ na pozornici u HRT-ovu studiju Anton Marti. Lana je u svega nekoliko mjeseci počela ostvarivati svoje djetinje snove da postane profesionalnom pjevačicom. Prvo se u glazbenom showu RTL-a ‘Superstar‘ plasirala među deset najboljih, a sada ćemo je gledati i na Dori.

- Prošla godina za mene je zaista bila godina iz snova. Superstar ću pamtiti cijeli život jer sam kroz njega prvi put imala priliku predstaviti se javnosti. Najveća vrijednost za mene je nevjerojatno iskustvo nastupa uživo pred TV publikom, uz nekoliko uspješnih izvedbi kojima sam privukla pozornost na sebe. Vjerujem da će mi ovo iskustvo puno pomoći i za nastup na Dori - kaže nam Lana.

A pripreme za najgledaniji hrvatski festival o kojem se danima piše i diskustira nakon što završi za Lanu već odavno traju.

- Nisam bila ni približno svjesna koliko je zahtjevna priprema za Doru i što sve treba napraviti izvođač kako bi se uspješno predstavio publici. Ne radi se tu samo o pripremi vokalne izvedbe jer je važan i dobro osmišljen scenski nastup. Što se tiče očekivanja njima se uistinu ne opterećujem. Jedino mi je važno pripremiti odličan nastup i da svojom emocijom i vokalnom izvedbom dotaknem gledatelje.

Dora i Eurosong u njezinom se domu svake godine pomno prate.

- Kako potječem iz glazbene obitelji, ne propuštamo nijedan glazbeni spektakl. Toliko volimo glazbu da se živo sjećam prizora iz djetinjstva dok mama i tata grozničavo traže mogućnost izravnog prijenosa talijanskog Sanrema. Tradicija praćenja Dore i Eurosonga se naravno održala do današnjih dana. Sama pomisao da sam sada ja u ulozi onih kojima sam se prije divila prožima me osjećajem velike uzbuđenosti, ali i nestrpljivog iščekivanja da napokon dođe dan mog nastupa - ističe Lana i kao najdražu hrvatsku eurovizijsku predstavnicu izdvaja Maju Blagdan.

Pjesma More govori o osobama koje na druge ljude gledaju s visoka i koje su zbog svoje sebičnosti spremne drugima učiniti najgroznije stvari. Lana će biti sama na sceni, priprema i posebnu koreografiju s obzirom da se od malena osim pjevanja bavi i plesom koji je njezina velika ljubav.

- Ples je jedna od mojih najranijih ljubavi, a i plesala sam u hip-hop skupini. Ipak, na Dori će naglasak biti na vokalnoj izvedbi, uz popratnu koreografiju - govori pjevačica.

image

Lana Mandarić

Privatna Arhiva/

Pjesmu koju će izvesti napravila je u suradnji s mamom Zoranom Mandarić, nekad Šiljeg, koja je i sama prije više od dvadeset godina sudjelovala na Dori i to dva puta. Njih dvije često zajedno gledaju Zoranina dva nastupa iz 1999. i 2000. godine kada Lana još nije bila ni rođena.

- Čudesno je zamišljati kako se ona tada osjećala, ne sluteći kako će imati kćer koja će 25 godina kasnije, također nastupiti na Dori. Mama je autorica teksta za melodiju koju sam sama napisala u pauzi između dva nastupa u ‘Superstaru‘. Ubrzo smo je u suradnji s vrsnim glazbenicima snimili u studiju i u zadnji trenutak se prijavili - otkriva nam pjevačica.

Zanimljivo je kako u spotu za More nosi mamin crni kombinezon star 25 godina u kojem je Zorana debitirala na Dori.

- Ideja je bila moja. Prekapajući po ormarima, naletjela sam na mamina dva stara kombinezona koja su me oduševila jer i inače volim nositi vintage komade. Drugi mamin kombinezon još je stariji, nosila ga je na Splitskom festivalu 1995.

Osim mame, i Lanin tata Mario se također bavi glazbom, svira gitaru, a mlađi brat Josip s njom je nastupao 2016. u showu RTL-a ‘Zvjezdice‘. Njezin djed Boško Šiljeg, s mamine strane, poznati je klapski pjevač.

- Jako sam ponosna na svoje glazbene korijene. Moj dida je pjevačka legenda neretvanskog kraja, a kao tenor je s klapom Luka Ploče 1992. godine na festivalu dalmatinskih klapa u Omišu odnio pobjedu, prvu nagradu publike i drugu nagradu žirija. Često gledam tu snimku na YouTubeu jer je zbilja posebna. Dojmljivo je to što gotovo cijelo vrijeme na snimci vidimo tekst zračnih uzbuna. I u takvim užasnim ratnim vremenima ljudi su imali snagu za pjevanje što je meni kao pripadnici mlade generacije, rođene puno kasnije, teško i zamisliti - veli ova studentica psihologije.

Za Dalmaciju voli kazati kako je dio njezine duše i uvijek rado dolazi u mamine rodne Ploče gdje joj žive djed i baka.

- S ponosom volim reći, zbog dalmatinskog podrijetla - terca mi je u krvi! Kad dođem u Ploče, najprije s bakom Ljljom izađem na rivu i u 15 minuta saznam od poznanika koje sretnem sve što se dogodilo od mog zadnjeg dolaska (smijeh). Mislim da sam i Dalmatinka po tome što sam neposredna i topla. Prijatelji me znaju zvati grlilica jer volim zagrliti ljude kad ih vidim. Šta ću, ne mogu od toga pobić‘, premda sam rođena u Zagrebu - nasmijano će Lana.

Za kraj smo je upitali i kako ljubav, ima li dečka?

- Trenutačno sam posvećena glazbi. Vjerujem da sam zbog medijske izloženosti sad više u fokusu dečkima, ali zaista ne razmišljam o tome, iako mi godi svaki kompliment i pohvala, s bilo koje strane. Jako cijenim one dečke s kojima mogu razgovarati o puno tema, koji će me dobro nasmijati i imaju optimističan pristup životu - zaključuje vedra Lana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:56