ZRINKA GRANCARIĆ

TKO JE VODITELJICA NOVE HRT-ove EMISIJE? 'Muškarac kakvog bih htjela kraj sebe treba biti adrenalinac!'

Zrinku Grancarić odnedavno gledamo u novoj HRT-ovoj emisiji ‘Teme dana’, a publika ju je zapazila i tijekom Olimpijskih igara koje je strastvena jedriličarka i dugogodišnja novinarka unutarnjopolitičke redakcije izvrsno komentirala. Zadranka se zbog posla morala seliti u Zagreb, što joj nije najbolje palo.
Na fotografiji: Pavle Kostov, Igor Cupać, Zrinka Grančarić
 Luka Gerlanc / CROPIX

Novinarska priča Zrinke Grancarić - koju odnedavno gledamo u novoj HRT-ovoj emisiji “Tema dana”, a koju je šira publika zapazila i nahvalila još tijekom Olimpijskih igara koje je strastvena jedriličarka i dugogodišnja novinarka unutarnjopolitičke redakcije izvrsno komentirala - počela je prije pune trideset i dvije godine.

- Davne 1994. godine javila sam se na audiciju na Hrvatskom radiju - Radio Zadru. I prošla, iako nisu bili baš fascinirani ni mojom bojom glasa ni izgovorom. No, moji tadašnji mentori, Toni Pajkin i Dorotea Perović, odlučili su tada 19-godišnjoj studentici ipak dati priliku, a i trebao im je mladi šljaker za sport. Prvih četiri-pet godina pratila sam sport, da bih potom prešla u informativu, a primarna područja tada su mi bila gospodarstvo i politika. No, zadržala sam i jedrenje pa sam tako prvi put izvještavala za HTV na OI 2008. godine, a od 2011. do 2015. godine izvještavala sam s brojnih regata diljem svijeta. U jesen 2013. godine na poziv Brune Kovačevića, urednika sportske redakcije, preselila sam se u Zagreb, no adrenalin me vukao natrag u Informativu pa sam se 1. listopada prošle godine prebacila u redakciju unutarnje politike HR-a. Rio je ostao dio dogovora sa Sportskom redakcijom - priča Zrinka koja priznaje da se iznenadila kada je doznala da će u alternaciji s Brankom Nađvinskim voditi “Temu dana”.

Likovi iz crtića

- Znate kako se ono u crtićima likovima nekad zarola jackpot u očima? E pa tako sam vjerojatno ja izgledala u tom trenutku! Veliki je to i novi profesionalni izazov, zahtjevan zadatak, ali radujem se koraku dalje - govori novinarka koja je uoči početka svoje nove emisije osjećala malu tremu.

- Svjesna sam da nakon pohvala vrlo lako i brzo mogu stići i kritike, koje bih baš nekako voljela izbjeći (smijeh). Stoga, koncentracija na maksimum, na kraju krajeva to je ipak samo još jedan radni zadatak i radni dan. Rekao bi Šime Fantela, zlatni naš olimpijac: To je samo još jedna regata u Zadarskom kanalu - šali se Zrinka.

Kako bi izgledala “Tema dana” u kojoj ona ne bi bila urednica i voditeljica, nego glavna gošća?

Život s morem

- Hm... Morali bismo u tom slučaju prikazati dan ispunjen 24 sata, bez praznog hoda. Bilo bi tu jako mnogo sporta, jedrenja, veslanja, planinarenja, fitnessa, puno druženja s dragim osobama, za koje bih dala i bubreg ako treba, putovanja, novih iskustava i doživljaja, dobrih koncerata... Carpe diem - iskoristi dan, moj je moto - priča Zadranka, koja voli reći kako obožava živjeti s morem, u skladu s prirodom. Kako će se na taj način života odraziti činjenica da po novom nekoliko puta tjedno vodi “Temu dana” iz televizijskog studija na Prisavlju?

- Budući da već dvadesetak godina vodim vrlo dinamičan život i uspješno žongliram uvijek zgusnut raspored poslovnih obveza i privatnih aspiracija, nadam se da neću morati žrtvovati ono što me najviše ispunjava, a to je more. Nije uvijek jednostavno, ali kad se hoće, sve se može! Evo, i ovaj vikend sam jedrila u Zadru. Krenula sam u subotu iz Zagreba u 7 sati ujutro, a već u 10.15 sam uskočila na Gringo 2, krstaš na kojem jedrim u našem jedriličarskom klubu Uskok. Start prvog plova bio je u 11 sati u nedjelju, a nakon drugog dana regate krenula sam za Zagreb u 18 sati. Regatu smo pobijedili, tako da - može se! Samo treba volje - govori zaljubljenica u jedrenje koja je imala samo osam godina kada je prvi put razvila jedro. Škola i rat nakratko su je, kaže, odveli u drugom smjeru, no od njezine 19. godine jedrenje je najbitnija stvar u Zrinkinu životu.

Gdje jedri?

Koje su joj omiljene ture za jedrenje?

- U prvom redu jedrim na regatama, ne idem baš nešto na đite i zahvaljujući bogatom kalendaru od petnaestak regata godišnje (a u mlađim godinama i dvadesetak), obišla sam praktički cijeli hrvatski arhipelag, i to nekoliko puta. I sve je prekrasno. Dobro, Kvarner je malo problematičan zbog čestih bonaca, tako da bih prednost ipak dala Dalmaciji, i obali i otocima. Imamo odlične uvjete za jedrenje, predivnu razvedenu obalu, stoga ne čudi da nas nautičari toliko vole. Teško bi mi bilo izdvojiti neku turu jer mislim da nam cijela obala i otoci nude zanimljivije doživljaje i ljepote. Samo - polako. Nautičari često žure i jure, izluđuju skipere koje su angažirali, a moja bi preporuka bila da uživaju od uvale do uvale i puste mozak na pašu - ističe Zrinka kojoj se, jasno, dogodilo da je na moru zadese i nevere.

- Naravno, dogodi se nevera, no mi smo uglavnom dosad prošli bez težih posljedica. Kao posada smo iskusni, a onda znamo i da treba pratiti prognozu i na vrijeme se skloniti u sigurnu luku ili uopće ne isplovljavati ako je na moru urnebes. Nevrijeme nas je u pravilu na moru zadesilo na navigacijskim regatama, primjerice na regati Jabuka dva puta ili na Srednjeeuropskom prvenstvu na Cresu. Najvažnije je pritom ostati priseban i znati procijeniti mogućnosti broda i posade. Ako ne vladate brodom, i sebe i brod dovodite u veliku opasnost, a najopasniji su na moru oni koji nisu svjesni svega toga - priča Zrinka, koja kroz smijeh kaže kako je ona živi dokaz netočnosti poslovice da žena na brodu donosi nesreću. Koliko ovoj zaljubljenici u more, koja posljednje tri godine živi u Zagrebu, nedostaju more, jedrenje i Zadar?

Vesla u Zagrebu

- Uf, neizmjerno! Fali mi zapravo način života. Lijepo mi je u Zagrebu i uživam u bogatstvu svega onoga što Zagreb nudi, no nedostaje mi đir do kluba, zen uz more kad trebam nešto posložiti u glavi, obitelj i prijatelji... Ljeto je naročito problematično. Doma kad bih završavala s poslom otišla bih ili na jedrenje ili na kupanje, a u Zagrebu mogu samo potražiti debeli hlad ili klimu. Nije lako kad se preseliš u zrelim godinama i ostaviš cijeli izgrađeni život iza sebe - priznaje novinarka koja je u metropoli jedrenje zamijenila veslanjem.

- Kad već ne mogu jedriti u Zagrebu, onda je veslanje idealna opcija! Otkrivam jedan potpuno novi sport i jako mi se sviđa. Obično smo na Jarunu predvečer, u suton, i tada ne postoji ništa osim broda, vode, vesla, tehnike veslanja... - govori bivša sportska novinarka. Što je najvrednije što je naučila u sportskom, a može se primijeniti u političkom novinarstvu?

- Brzina, snalažljivost i sposobnost rada uživo u svim uvjetima. Preporučila bih mladim novinarima da se svakako okušaju u sportskom novinarstvu jer tu se puno toga nauči u smislu zanata - naglašava Zrinka koja u privatno vrijeme uz sport (jedrenje, veslanje, planinarenje, fitness), voli koncerte, kazalište, kino, izlaske... Obožava putovati, istraživati.

Razni interesi

- Teško me zadržati na jednome mjestu. A nije me jednostavno ni pratiti - smije se iskonska rockerica.

- Rock je moja glazba, a volim i žešće ritmove i metal, ali rasplešem se rado i uz dobrog DJ-a. Uz to, ne propuštam dobri klapski koncert, volim i operu i klasiku, ambijentalnu glazbu... Što se filmova tiče, znanstvena fantastika mi je broj jedan, a slijede je dobar triler i drama - kaže Zrinka.

A muškarci? Kakav mora biti muškarac koji bi je mogao osvojiti i zadržati?

- Hm... Ne mogu reći da mora nužno biti zaljubljenik u jedrenje, ali bilo bi svakako lakše kad bi dijelio tu strast sa mnom. U protivnom će morati imati puno razumijevanja. Jedriličari su posebna vrsta adrenalinaca i brzo se prepoznajemo. Zaljubljenicima u taj sport to je način života. Muškarac kakvog bih ja htjela pokraj sebe treba biti adrenalinac, istraživač, širokih obzora... Beskrajno sam romantična i čvrsti topli zagrljaj mi je kraj svijeta. I da, vidim i dom i dječicu i dekicu... Ali isto tako vidim i životnog partnera i sebe kako vrludamo svijetom. Ono, zaštitna kaciga na glavu i držeći se za ruku: skok hop u nepoznato! Onaj koji bi me pokušao zatvoriti u četiri zida brzo bi dobio odbijenicu - iskreno govori Zrinka Grancarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 05:14