ŽIRI MASTERCHEFA

‘Udebljali smo se! Nakon Božića će jedan od nas prijeći stotku. Natjecatelji? Evo po čemu su posebni ljudi iz ove sezone‘

‘Nas trojica smo kuhari koji su malo zagazili u ovaj svijet i snalazimo se u njemu koji put bolje, koji put lošije‘

Stjepan Vukadin, Melkior Bašić, Damir Tomljanović

 Darko Tomas/Cropix

Kulinarski show Nove TV “MasterChef” u šestoj je sezoni emitiranja, a za Damira Tomljanovića, Stjepana Vukadina i Melkiora Bašića to je treća sezona otkako su u žiriju spektakla. I ove godine našli su se u utrci za nagradu Zlatni Studio, a prvi put u kategoriji TV zabave. ‘Dvije godine za redom osvojili smo Zlatni Studio i nema ljepšeg priznanja nego kada vam struka i publika kažu da ste napravili nešto dobro. I dalje smatram da smo nas trojica kuhari koji smo malo zagazili u ovaj svijet i snalazimo se koji put bolje, koji put lošije u njemu, ali zahvaljujem što se prepoznaje da to radimo iskreno - kazao je Tomljanović.

Glasajte za pobjednike u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

Damir Tomljanović: Lud sam za slatkim. Tajna dobre orahnjače je dvostruko više oraha nego što ide po receptu‘

Ovu je godinu obilježilo to što su kandidati najizjednačeniji dosad. Svi oni koji su dogurali u top-sedam, pa i osam, svatko od njih mogao je pobijediti. Nismo imali izraženog favorita i ljudi će tek vidjeti koliko su do samog kraja bili jednaki. Meni je osobno bilo drago što je vladao jako veliki fair play, dobar međusobni odnos od prvog dana između svih kandidata. To je bilo baš fora. Ta naša treća sezona bila je jako lijepa, a svaka nosi nešto svoje i drugačije. Nakon prve sam razmišljao hoće li biti uvijek isto, no emisiju uistinu čine ljudi, najviše kandidati, a mi smo samo tu jedna pomoć da sve izdrže, krenu u dobrom smjeru i u krajnjem slučaju da preispitaju svoj život žele li ući u kuhinju, postati dio svijeta profesionalnih kuhara - govori skromno Tomljanović. Pored dodatnog televizijskog staža, kao i njegove kolege iz žirija, i on je iz treće sezone izašao s dodatnim “bonusom”.

image

Damir Tomljanović

Darko Tomas/Cropix

- Dobio sam osam kilograma, tako da smo se lijepo rasporedili. Najveći je problem što ih sada teško skidam, kako to biva kada u zimu uđete s kilažom. Ljeto nije problem, tada zbog posla najviše smršavimo, i to poprilično. Moram priznati da stojim na 104 i trebam se nekako vratiti na 96, 97 kilograma prije sljedeće sezone, inače će mi morati mijenjati cijelu garderobu - uz smijeh će Tomljanović. Ali, kako ga nakon Nove godine čeka žešći poslovni tempo, optimistično vjeruje da neće baciti Novu TV u dodatni trošak. No tempo mu je jak i sada, jer do Badnjaka po običaju ne staje, tek Božić za njega predstavlja razdoblje u kojem se može pošteno odmoriti i biti s najbližima bez stresa.

image

Damir Tomljanović i Melkior Bašić

Darko Tomas/Cropix

- Od tada pa sve do 5., 6. siječnja odvojim vrijeme za obitelj i sebe. Legnem na kauč, natrpam brdo deka, gledamo TV, tu je i brdo hrane, ali i prošećemo, uživamo u prirodi, druženju. U biti, to je početak restarta koji traje neka dva tjedna, jedno jako lijepo razdoblje - otkriva. A kako je Tomljanović poznat po tome da ekstremno voli slatko (pohvalio se kako je kao dječak od kojih 14 godina bez problema mogao pojesti jednako toliko velikih kremšnita), pitamo ga koja je slastica pod obavezno na blagdanskom stolu njegove obitelji.

image

Damir Tomljanović

Darko Tomas/Cropix

- Orahnjača! A tajna dobre orahnjače je duplo više oraha nego što ide po receptu... - rekao je.

Čitatelji mogu glasati jednom dnevno, dok će pretplatnici premium sadržaja Jutarnjeg lista moći glasati dva puta unutar 24 sata. Postanite i vi pretplatnici premium sadržaja klikom OVDJE

Melkior Bašić: Mlinci se ne kuhaju, nego se u masti u kojoj se pekla patka razlome pa zaliju vrućom vodom‘

Prošle godine kandidati su se došli natjecati, a ove je godine u showu nešto drugačija atmosfera. Sada su se, osim boriti, došli i malo više družiti i zezati. Neki kuhaju nešto bolje, neki nešto lošije, ali sve u svemu tu su svi negdje, komentira aktualnu sezonu “MasterChefa” Melkior Bašić.

image

Melkior Bašić

Darko Tomas/Cropix

A upravo po toj interakciji između kandidata Bašić će pamtiti ovogodišnji “MasterChef”.

- Dominik i Manuel na početku su se stalno nešto svađali, a na kraju su postali dobri prijatelji koji izlaze zajedno van. To je odličan pokazatelj da kada se neki ljudi imaju prilike bolje upoznati, a nisu si na početku bili simpatični, na kraju promijene stav jer shvate da isto razmišljaju - ističe.

image

Melkior Bašić

Darko Tomas/Cropix

Što tiče Bašića osobno, na njega se treća sezona, koliko je već u tom popularnom showu Nove TV, odrazila kao i prethodne dvije. Puno se sjedi, po cijele dane jede jer se mora, pa je sada ponovno stigao na 96 kilograma težine s početnih 90.

- Nakon blagdana sto posto imat ću stotku. Ali, to je tako svake godine poslije “MasterChefa”. A onda početkom godine malo pripazim na prehranu, nije to nikakva dijeta, i počnem ići u teretanu. Krene i posao, onako intenzivnije, i kile se same istope - otkriva Melkior.

Zna biti i malo više u treningu, pa su ga već na Novoj upozorili da se ipak malo “smanji”, ne izgleda tako mišićav, jer TV kamera širi ljude.

I dok televizija širi ljude, njegov kolega Stjepan Vukadin ih smanjuje...

- Stipe je vitak, elegantan i jako, jako visok. Samo da kažem, Stipe je visok 195 centimetara, zato smo Damir i ja tako mali na ekranu, pa svi misle da je tako i u stvarnosti, ali nije - uz smijeh kaže Melkior.

A kad smo već kod blagdana, zanima nas što se jede kod obitelji Bašić na sam Božić.

- Jedemo što nam se jede. Običaj je da se patka jede za Staru godinu, no mi ćemo je jesti za Božić. Dugo je nismo jeli i baš smo se zaželjeli - rekao je Melkior te s nama podijelio niz zlatnih savjeta. Sva perad se soli dan prije. Treba u hladnjaku “prenoćiti” posoljena da bi meso bilo mekše, posebno ako je perad domaća. Mlinci se ne kuhaju, nego se u mast u kojoj se pekla patka razlome i zaliju vrućom vodom te povremeno promiješaju.

- Tako svaki bude za sebe, a ne prekuhan i slijepljen. I ne štedite na masti, mlinci vole mast - poručio je Bašić.

Stjepan Vukadin: Prvi dan sam imao 90, a kraj snimanja dočekao s 99 kilograma. A sad slijede fritule i bakalar‘

Chefu Stjepanu Vukadinu, Stipi kako ga svi zovu, ova sezona “MasterChefa”, treća otkako je radi, najviše je legla.

- U prvoj sezoni su svi bili dosta srčani, povezani, držali su se zajedno. U drugoj sezoni je većina njih bila dosta tehnički jaka, ali je bilo grupica, nisu bili svi stopostotno povezani. Ova treća, aktualna, u njoj je velika većina tehnički jaka, super kuhaju i imaju tu povezanost. Steklo se tu dosta novih prijateljstva i meni je zato ona najdraža. I da se ne bi krivo interpretiralo da su mi ovi kandidati draži, nije u tome stvar, već je riječ o cjelokupnom dojmu i baš smo ovo izdanje s guštom radili - ističe Vukadin. Složit će se sa zaključkom kako su se sada njih trojica u žiriju onako baš lijepo opustila, te su napokon na “domaćem terenu”.

image

Stjepan Vukadin

Sasa Buric/Cropix

- Definitivno. Vidi se ogromna razlika vidi između ove i prve dvije sezone. Nismo mi ni voditelji ni glumci, mi smo obični kuhari, kuhinja je naš teritorij i zato smo sada bili najopušteniji - uzvraća Vukadin. Izrazito visok, vitak, elegantnog držanja, onako na prvu ne bi se reklo da je i on “uhvatio” koji kilogram isprobavajući jela koja su pred njih donosili kandidati, no jest.

image

Stjepan Vukadin

Sasa Buric/Cropix

- Prvi dan snimanja imao sam 90, a kraj sam dočekao s 99 kilograma (smijeh). Skinuo sam kilograme jer sam imao dosta problema s leđima i svaki sam dan pješačio po sedam, osam kilometara. Držao sam se režima, a onda je počeo show. Cijeli dan si od 7-7.30 u studiju pa sve do navečer, do 22-23 sata. Imamo sat vremena pauze i nema tu prostora za šetnju, nema fizičkog rada - objašnjava Vukadin, koji se sada pokušava vratiti na staru težinu. Možda u malo krivo vrijeme, jer slijede blagdani. Ti dani u obitelji Vukadin izgledaju baš onako intimno, obiteljski, a za Badnjak su im na stolu naravno riba i fritule. Preferira se bakalar, a Vukadin nam je otkrio nekoliko svojih malih tajni za bakalar na brudet. Naglasak je na dobrom temeljcu. Nikad ne uzima vakuumirani bakalar, premda je njega lakše očistiti i nije ga potrebno toliko namakati, no taj za Stipu nema tog “šušta” i “gušta”. Prvo ga skuha, pa tek onda čisti. Ne voli ni s čim pretjerivati, a kao mali trik, osim bakalara, krumpira, češnjaka i peršina, stavi malo poriluka i prosijanih krušnih mrvica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:45