JONATHAN

Uspješni domaći bend iza sebe ima turneje po EU i SAD-u, a i dalje su skromni: ‘Uvijek mislimo da će nam doći samo 5 ljudi‘

Razgovarali su o procesu snimanja novog albuma ‘Everyone Else Is Ok‘, najdražoj pjesmi s istog...

Jonathan i Gina Damjanović

 Top Radio/

Jedni od najboljih koncertnih izvođača u regiji održali su mini koncert u TOP MUSIC DESKU TOP RADIJA. Osim vrhunske svirke, Zoran Badurina i Darko Petković voditeljici Gini Damjanović ispričali su sve o svojim romantičnim počecima i imenu Jonathan, a prisjetili su se i doživljaja s prvog koncerta te podsjetili na nadolazeće u Zagrebu i Rijeci. Osim toga, osvrnuli su se na svoje europske i američke turneje te otkrili zašto često misle da će na njihov koncert doći petero ljudi. Naravno, razgovarali su o procesu snimanja novog albuma "Everyone Else Is Ok", najdražoj pjesmi s istog, a na kraju su se dotakli i astrologije.

Budući na to da je ime benda specifično, objasnili su zašto baš taj naziv.

"Prvo smo se trebali zvati Milk, što nikada još nismo rekli. No postojao je već jedan bend tog naziva, popularan u alternativnim krugovima, zbog čega smo odustali. I tako su se kroz neku sprdnju iskristalizirale određene karakterne osobine koje su nam smiješne i nekako smo to apstrahirali u jednu osobu. Međutim, naziv benda potvrdila je i Zoranova majka: U sve to umiješala se i obiteljska priča kada je moja mama umjesto ‘gdje je Zoran‘ rekla ‘gdje je Jonathan‘ i tada smo rekli ‘evo ga, to je to‘", otkrili su.

Na kraju dana im je ime benda počelo imati sve više i više smisla.

"Kasnije su i mediji to počeli prepoznavati - jabuka, galeb Livingston, na hebrejskom Jonathan znači dar od Boga. Nama se dogodila energija koja je otišla u neke sfere koje prije nisam doživio. Kao da smo uronili u neko neiscrpno jezero iz kojeg sve dolazi."

Jonathan je najpoznatiji po koncertima te su više puta dobili nagradu za koncertnog izvođača godine, a da je tomu stvarno tako, imat ćete priliku vidjeti i čuti 19. 4. u zagrebačkoj Tvornici te 26. 4. u Rijeci. Kada je riječ o nastupima, ekipa iz Jonathana uvijek prije koncerta misli da će doći petero ljudi, a zapravo uvijek rasprodaju koncert.

"Čudno nam je jer svatko od nas radi uz bend, imamo djecu i skoro da nam bend nije na prvom mjestu. I onda kada bude krcato na koncertu uz odličnu energiju, budemo ‘pa što je s nama?‘. Vjerojatno to razmišljanje proizlazi iz osjećaja da to uvijek ne zaslužujemo", objašnjavaju.

Prvi njihov koncert bio je u Buzetu prije nego što je ijedna pjesma bila vani, a prvi službeni koncert bio je u Tvornici u Malom pogonu te je odmah bio rasprodan.

"Potrefilo se vrijeme, imali smo dobar singl, naša energija, način na koji smo izašli s tim van. Tim smo live snimkama kupili ljude", kažu.

Uz regiju, Jonathan je odradio mini turneju po Europi, a 2019. svirali su po Americi te ističu da im je u Americi čak bilo bolje.

"U Americi su ljudi bolje reagirali na glazbu ili su naša očekivanja bila manja zato što je to američka mjuza - mi smo tu došli s juga Europe, Hrvatske za koju nitko nije čuo, svirati njihovu glazbu. Reakcije su bile top. Svi su govorili da ostanemo tu i radimo karijeru", otkrivaju.

Nakon 6 godina izbacili su novi album "Everyone Else Is Ok" koji će svirati u zagrebačkoj Tvornici kulture, a Zoran je izdvojio najdraže pjesmu s albuma.

"Jučer smo na probi pričali o tome kako smo skužili da svaki album ima par stvari koje su rep otprije, nekoliko pjesama koje su nekakva sadašnjost te par koje su kao neki smjer gdje bi trebalo ići dalje. Ima onih koje su mi jako drage s ovog albuma upravo zbog tog novog smjera koji nam je zanimljiv jer uvijek želimo ići negdje naprijed, ali uvijek moraš odraditi da bi došao do toga. Najdraža bi mi bila ‘Coming on hard‘", otkriva Zoran.

Kada je riječ o glazbenom ukusu, Zoran je odrastao uz stari hip-hop, odgojila ga je Nirvana, a sada sluša Nicka Cavea. Bez obzira na to što piše na engleskom, nije svjesno crpio inspiraciju iz stila pisanja Nicka Cavea.

"Ne znam jesam li ikad u životu čitao tekstove. Draži mi je onaj đir da mislim da znam što pjeva. Čak ne proučavam što ja to pjevam dok pjevam nečiju pjesmu, nego to meni ima smisla. Puno se puta razočaram kada idem pročitati tekst jer je potpuno druga slika od onoga što sam ja mislio. Tako da nisam proučavao Nicka Cavea. Jednostavno ti njegovi tekstovi odišu nečim što ima smisla. Tip je virtuoz riječi. Nitko koga sam ja slušao ne zna tako raditi", objašnjava.

Međutim, ono što je Jonathanu i Nicku Caveu zajedničko je pjevanje na engleskom jeziku.

"Oduvijek pišem na engleskom. To mi je jezik za muziku. Onda sam razmišljao tko je na ovim prostorima dobar u tome, a da radi na hrvatskom i uvijek završim na Dediću, Rundeku, Baretu i Urbanu. To su četiri stila koja imaju smisla kod nas. Imao sam malo pokušaja na hrvatskom i otišao sam u jedan od ta četiri smjera. Onda mi nije to to. Ovdje sam našao neki svoj izričaj."

Osim što je glazbenik, Zoran je bivši ugostitelj, dizajner interijera i astrolog. Članovima benda i kćeri napravio je natalne karte, no partnerici nije proučio natalanu kartu na prvom dejtu.

"Tada još nisam brijao na to. Samo sam volio to. Zanimljivo mi je to, iako većini to zvuči kao trash. Sama filozofija toga mi je zanimljiva. Interesantan mi je taj pogled na stvarnost. Ja sam se više puta uvjerio da tu nešto funkcionira."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:01