Kultna punđa i dizajnerski kostimi

Jovanka je bila najglamuroznija prva dama, a otišla je u potpunoj bijedi - sama i zapuštena, nije brinula ni o najosnovnijoj higijeni


Barbara Marinović
07.12.2018.17:00
Jovanka je bila najglamuroznija prva dama, a otišla je u potpunoj bijedi - sama i zapuštena, nije brinula ni o najosnovnijoj higijeni
Foto: CROPIX

sažeto

Jovanka bi danas, da je živa, slavila rođendan. Preminula je prije pet godina uslijed zapuštenosti i teške bolesti


Barbara Marinović
07.12.2018.17:00

Da je živa, slavila bi Jovanka Broz danas svoj 94. rođendan. Rođena u Pećanima, a preminula u Beogradu 2013. godine, Jovana je bila posljednji simbol bivše države i glamurozne priče koji se stvarao oko nje i pokojnog Tita. Držali su se kao kraljevski par, a uvelike je tome pridonijela sama Jovanka, oduševljena moći i glamurom koji ju je okruživao.

Došla je sa sela i bilo je logično da ju je zaslijepila uloga žene moćnika, žene koja je bila modni uzor, koja je lijepo ponašanje učila u Rimu i upoznala brojne svjetske zvijezde. Suvremenici su tvrdili da se previše razmahala i htjela utjecati na Tita više nego što je poželjno pa ju je to u konačnici navodno koštalo i statusa i braka.

Prekinula studij književnosti, a potom upoznala Tita

Oduzeli su joj čak i putovnicu, imovinu - ostala je bez svega, a smrt dočekala u Srbiji. Rođena je u Lici, a imala je svega 17 kada se priključila partizanima. Skoro ju je tijekom rata dokrajčio tifus, no uspjela se izboriti za život. Zanimala je Jovanku književnost, no zbog obveza je prekinula studij, a ubrzo je potom upoznala 32 godine starije Josipa Broza. Približila mu se i kada je preminula njegova ljubav - Davorinka Paunović, Jovanka se polako približila Titu.

Profimedia

Smatraju je neki pretečom Jackie Kennedy

Neki idu toliko daleko da je smatraju pretečom Jackie Kennedy, imala je lijepe kostime pokojne Žuži Jelinek, u Rimu učila ponašanje. Idila je neko vrijeme trajala, no sedamdesetih se u brak uvukla kriza. Previše se navodno Jovanka miješala u Titov život i odluke pa je zadnje godine njegovog života provela na udaljenosti. Nakon Titove smrti, Jovanka je život nastavila u Srbiji i živjela u siromaštvu. Preminula je u samoći, zapuštena i ostavljena, bolujući od raka kože. Njezini poznanici rekli su da se pred smrt dugo vremena nije ni prala. Nevjerojatno je, kažu, da se to dogodilo ženi kraj koje su i engleska kraljica i iranska carica izgledale obično.

U posljednjem intervjuu koji je dala za Blic rekla je da je sama sebi radila kultnu punđu i brinula o vlastitoj odjeći. Negirala je tako da su za nju odjeću radili i kultni svjetski dizajneri, iako su njezine toalete svjedočile drugačije. Jovanka je bila utjelovljenje glamura, dok nije maltene postala državni neprijatelj.

Foto: CROPIX

Jovanka Broz

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter