Kad se Hrvatice srede

Najfatalnija izdanja poznatih dama, o njihovim haljinama priča se godinama. Vlatka zbog svoje dobila otkaz, Monika na svadbi pokazala što je luksuz


100posto
21.11.2019.12:15
Najfatalnija izdanja poznatih dama, o njihovim haljinama priča se godinama. Vlatka zbog svoje dobila otkaz, Monika na svadbi pokazala što je luksuz
Marko Miscevic, Goran Sebelić / CROPIX

sažeto

Neke haljine obilježile su hrvatsko društvo i svijest više od ostalih


100posto
21.11.2019.12:15

Odjeća ne čini čovjeka, no nekada mijenja živote, piše povijest, ostaje obilježena i zabilježena u kolektivnoj svijesti onih koji je nose. Postoje, štoviše, izdanja koja je zapamtila cijela Hrvatska - i neće ih tako lako zaboraviti. Donosimo nezaboravne, skupe i značajne haljine domaće javne scene. Neka izdanja proslavila su svoje dizajnerice po cijelom svijetu, a drugima su fatalne haljine promijenile život.

Duboki dekolte koštalo Vlatku posla

Svakako bi se s time složila Vlatka Pokos. Haljina predubokog dekoltea koju je voditeljica nosila na prijenosu uživo izbora za Miss Hrvatske, Pokos je djelomično koštala i posla na HTV-u. Duboki dekolte očito je bio previše za moralne osjećaje tadašnjeg gledateljstva pa je Vlatku modni odabir skupo koštao. Ksenija Urličić kasnije je komentirala da joj nije jasan potez televizije, a sama Pokos smatrala je da haljina nije bila vulgarna već eventualno preslobodna. Sve se dogodilo 2000. godine kada je Vlatka već bila jedna od najtraženijih voditeljica zabavnih programa u Hrvata. Iza sebe je već imala razne festivale, kultnu 'Sedmu noć', 'Zlatni gong'... Haljina je Vlatki promijenila karijerni i životni put - u popriličnoj mjeri. Potez je to bio kojeg je teško bilo razumjeti.

Goran Sebelić/Cropix

Severinu u crvenoj rapsodiji nije zaboravila ni Europa

Teško ćemo ikada zaboraviti izdanje Severine koja je 2006. godine nosila jedno od svojih najseksipilnijih izdanja. Žena je to koja uvijek izgleda fino, a nikada vulgarno pa je uspjela tako nositi i crvenu haljinu koja je istakla njezinu liniju, noge i ten. Usto, pomogla je začiniti izvrstan scenski nastup zbog kojeg je Seve tada bila zvijezda europskih medija. Napravila je 'Moja štikla' lijepu promociju, velikim dijelom zahvaljujući izvođačici - i fatalnoj haljini.

Monika donijela novi dašak luksuza

Teško će biti zaboraviti i haljinu u kojoj se Monika Kravić udala za Mamićeva mlađeg. Mario i Monika vjenčali su se u lipnju 2008. godine, a iako više nisu zajedno - njezinu haljinu svi će pamtiti kao luksuz koji se dotad u Hrvatskoj rijetko viđao. Naime, za tu je priliku nosila Valentinovu vjenčanicu vrijednu oko 60 tisuća kuna. Haljina je bivšoj voditeljici stajala kao salivena.

Marko Miscevic / CROPIX

Mamićeva sadašnja supruga Tia odlučila se pak, na svadbi nositi domaći dizajn pa joj je vjenčanicu napravila Matija Vuica. Dobra odluka, zna se da je Matija majstorica svog zanata.

Matija i Zrinka zajedno pišu povijest u svijetu

Upravo njezina haljina mijenjala je život Zrinke Cvitešić, koja je svoje najveće trijumfe doživjela upravo u njezinom dizajnu. Kombinaciju bijele čipke i prozirnog materijala koji strogo prati liniju tijela - bila je to haljina za večer iz snova. Glumica je u haljini Matije Vuice u Londonu primila nagradu Laurence Olivier, a sve za ulogu u mjuziklu 'Once'. Najprestižnija je to britanska kazališna nagrada, pa činjenica da je završila u rukama Hrvatice znači kulturnom identitetu Hrvatske nemjerljivo. Matija i Zrinka su, inače, dobre prijateljice i modni duo koji velikom brzinom osvaja modni svijet.

Foto: Profimedia

Anica je haljinom Branke Donassy osvojila nagradu za najljepšu kreaciju na svijetu

Ne možemo zaboraviti Anicu Kovač, tada Martinović. Na svjetskom izboru za Miss Anica je otputovala u studenom 1995. Postala je prva pratilja Miss svijeta. Sa sobom je ponijela haljine koje je dizajnirala Matija Vuica, a nosila je i nacionalnu haljinu Branke Donassy. Haljina je bila modre boje, izrađena od čiste svile i ukrašena kornatskim školjkama. U konačnici je haljina Branke Donassy te godine proglašena najljepšom kreacijom na svjetskom izboru.

Martinović s plaštom za najbolji hrvatski Eurosong nastup ikad

'Neka mi ne svane', pjevala je Danijela Martinović na svjetskom izboru za pjesmu Europe. Mnogi tvrde da je to najbolji nastup koji je Hrvatska imala na Eurosongu. Danijela je otvorila Eurosong u Birminghamu te 1998. godine, i na kraju je završila na petom mjestu. Legendarno odbacivanje plašta tijekom maestralne izvedbe ostalo je svima urezano u pamćenje. Izvrsno je to Danijela odradila, a haljina joj je dodatno pomogla pri izvedbi.

Kolinda uz Trumpa u haljini Snježane Mehun

U anale će ući i haljina predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Mnogi su pohvalili njezin odabir tamnoplave haljine sa zlatnim obrubom, a koju je nosila u društvu Donalda i Melanije Trump pri susretu u Washingtonu. Haljina je izašla iz radionice hrvatskog brenda Duchess poduzetnice Snježane Mehun.

Instagram

Kolinda Grabar Kitarović

Severina

Vlatka Pokos

Danijela Martinović

Zrinka Cvitešić

Monika Kravić

Anica Kovač

newsletter

Prijavite se na Newsletter