Preminula u bijedi prije pet godina

Od partizanke iz Like do dame svjetske klase! Jovanka je lijepo ponašanje učila u Rimu, no nije joj pomoglo, uništile su je vlastite ambicije


Barbara Marinović
23.10.2018.08:00
Od partizanke iz Like do dame svjetske klase! Jovanka je lijepo ponašanje učila u Rimu, no nije joj pomoglo, uništile su je vlastite ambicije
Foto: CROPIX

sažeto

Navodno je Josipu Brozu pri kraju života Jovanka bila strašno naporna svojim ambicijama i željama da ima više moći u politici Jugoslavije


Barbara Marinović
23.10.2018.08:00

Prije pet godina, točnije 20. listopada, otišla je Jovanka Broz. Preminula je u Beogradu, a pokopana u Kući cvijeća na Dedinju. Nije se znalo posljednjih godina praktički ništa o prvoj dami bivše države, ultimativnom simbolu jednog vremena, koje je umrlo puno prije nje. Kada je Tito umro, a njoj kasnije nacionalizirana imovina, Jovanka se potpuno povukla u sebe i posljednje godine provela navodno u siromaštvu. Intervjue je rijetko do nikako davala. Titova supruga bila je od 1952. godine pa sve do kraja njegovog života 1980., iako su zadnje zajedničke godine proveli distancirani.

Foto: CROPIX

Jovanka, rođena kao Budisavljević, u Lici 1924. godine bila je zgođušna djevojka, politički aktivna od mladih dana. Već sa 17 godina Jovanka se učlanila u Savez komunističke omladine Jugolsavije, a sa svega 21 godinu dobila je dva Ordena za hrabrost. Broza Tita upoznala je 1944. godine tijekom njemačkog desanta na Drvar.

Cropix/arhiva

Ljubavna priča para počela je vjerojatno u tom periodu, budući da su u brak ušli 1952. No, kako je ljubav para točno počela - nije jasno i ne zna se do danas. Navodno je nakon Drugog svjetskog rata, s 24 godine, došla raditi u Titov kabinet. Tada je zapela za oko znatno starijem i karizmatičnom Brozu. Druga verzija kaže da je Jovanka 1945. godine angažirana kako bi kontrolirala hranu i čistoću zdravlja osoblja koje okružuje Josipa, a kasnije je navodno postala njegova osobna tajnica.

Foto: CROPIX

Velika ljubav Josipa Broza Tita, Davorjanka Paunović, u tom je periodu preminula. Pretpostavlja se da je tada utjehu našao u angažiranoj i ambicioznoj Jovanki. Ono što je poznato jest da su se u travnju 1952. vjenčali u vili u Iloku. Da je prva dama Jugoslavije postalo je jasno 1953. godine, kada je u posjet stigao britanski ministar vanjskih poslova. Od djevojčice iz Like došla je do društvenog statusa, utjecaja, kraljice bivše države.

Kada su se vjenčali, u Rimu je, naime, Jovanka učila lijepo ponašanje, manire, sve kako bi postala svjetska dama. Biti mlada partizanka više nije bilo dovoljno. I ubrzo je širokim osmijehom zaintrigirala svijet. Nosila je dizajniranu odjeću, izgledala zapadnjački, a šivala je za nju legendarna Žuži Jelinek. Postala je dama, popularnija od glumica u to vrijeme. No, apetiti su se širili, navodno je Jovanka htjela i političke moći i utjecaja, pa su je Titovi najbliži suradnici 'uzeli na zub'.

Profimedia

Ljubav i odnos Tita i Jovanke bio je oduvijek prekriven velom tajne, no zna se da su se 70-ih godina jako distancirali i rijetko su viđeni zajedno u javnosti. Zadnje zajedničko pojavljivanje imali su 1977. godine kada su se pojavili na prijemu premijera Norveše. Navodno je bila iznimno teška za suživot. Ubrzo je uhićena pod sumnjivim okolnostima, a nagađalo se da je to uhićenje naredio sam Tito, pod pritiskom suradnika koji su ga manipulirali protiv Jovanke. Zadnjih godina života Tito je živio sam, a Jovanka se pojavila tek na njegovom sprovodu 1980., i to jedva. Iako su bili distancirani zadnjih godina Titovog života, Jovanka i Josip Broz nikad se službeno nisu rastali.

Kada je Tito umro, Jovanka je bila u nikad lošijem položaju, uzeli su joj imovinu, a nije imala ni osobnih dokumenata. Dobila ih je tek par godina pred smrt. Skončala je teško, ružno, u samoći, od teške bolesti...

Foto: CROPIX

Tito

Jovanka Broz

Josip Brzo Tito

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter