PR KATASTROFA

Englezi ljuti na Charlesa i Williama: ‘Sramotno je što nisu podržali naše nogometašice. Nema isprike‘

Ni nakon tjedan dana ne prestaju kritike na račun kraljevske obitelj zbog izostanka sa Svjetskog ženskog nogometnog prvenstva

Princ  William i kralj Charles III.

 Jane Barlow/Pa Images/Profimedia/Jane Barlow/pa Images/profimedia

Ljutnja zbog odluke kralja Charlesa III. i princa Williama, da ne otputuju u Australiju na finale Svjetskog ženskog nogometnog prvenstva, ne stišava se na Otoku. Iako bi rojalisti rado pričali o bilo čemu drugom, čini se da su Britanci sve ljući na kraljevski dvojac. Engleske reprezentativke, poznate kao Lionesses (Lavice), izgubile su od Španjolske u napetoj i neizvjesnoj utakmici s rezultatom 1 prema nula za Španjolke.

William, koji je kao Princ od Walesa i predsjednik Nogometnog saveza Engleske, na meti je kritika jer nije odlučio u toj funkciji podržati nacionalnu vrstu. Kritičari kažu - ta je odluka bila i seksistička i pokazuje najobičniju lijenost. Ne sviđa im se ni što je princ pokušao "iskoristiti svoju kćer" princezu Charlotte, da bi sanirao štetu i uključio je u video u kojem je nogometašicama poželio sreću prije završne utakmice.

Iako su se u međuvremenu pojavile informacije koje bi trebale baciti drugačije svjetlo na cijelu priču i opravdati Williamove odluke, negativne reakcije se ne stišavaju. Navodno je, kako piše The Mirror, protokol onemogućio princu (i drugim članovima kraljevske obitelji) da pruže podršku nogometašicama na terenu.

- Kraljevski protokol ne dopušta Williamu putovanje u ovom slučaju. Naime, kralj Charles, koji je postao i australski vrhovni dužnosnik nakon smrti kraljice Elizabete II., još nije posjetio Australiju. To znači da prema važećim pravilima, William ne može putovati tamo prije oca, državnog poglavara.

Ljutiti kritičari na to su reagirali novim pitanjem: Ako je tako, zašto onda kralj Charles i kraljica Camilla nisu otputovali u Australiju i podržali Lionesses?

Kraljevsku obitelj sada naveliko kritiziraju zbog "ignoriranja nogometnog tima" i mlakih i neinspirativnih poruka koje su objavili na društvenim mrežama.

Leah Brown, stručnjakinja za krizno komuniciranje, u The Expressu je otkrila da nepojavljivanje na utakmici "dovodi u pitanje ulogu monarhije u suvremenoj Britaniji". Kraljeva nezainteresiranost, i prinčev "bedast" potez s videom to naglašavaju.

- Primarni učinak toga da kralj Charles nije podržao nogometašice, te Williamova PR taktika u kojoj koristi Charlotte da bi pridobio simpatije dok iznosi bezveznu poruku, tjera vas da se upitate što radi monarhija u današnjoj Britaniji.

Ona smatra da je, ne obavljajući svoje dužnosti kao šefa Saveza, William bacio loše svjetlo na oca.

image

Navijačica Lionesses

I-images/Eyevine/Profimedia/I-images/eyevine/profimedia

- Donekle mogu shvatiti poziciju kralja. No, William nije obavio što je trebao i tako je druge gurnuo u vatru. - rekla je - Jako sam nezadovoljna što se zabrinutost za okoliš uzima kao još jedan razlog zbog kojeg princ nije otputovao u Australiju. U svakom slučaju, bilo je razočaravajuće što nije bilo predstavnika monarhije, a španjolska kraljica Letizia došla je podržati nogometašice. Netko iz kraljevske obitelji, barem ženska predstavnica, trebalo je biti tamo.

Ona smatra da je nedostatak podrške kraljevske obitelji nogometašicama golem propust i koštat će Windsore.

- Svjetsko žensko nogometno prvenstvo bilo je savršena prilika da se pokaže stav o napretku koje je društvo postiglo kada su u pitanju žene u sportu. Uz to, bila je to prilika da se nacija ujedini kroz podršku reprezentaciji - rekla je - Sve je to propušteno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:18