BABY REINDEER

Istražuje se svaki detalj o najgledanijoj Netflix seriji - što je istina, a što laž: ‘Ljudi u industriji znaju tko je silovatelj‘

Netflixova drama o komičaru koji se našao na meti opsjednute i poremećene vrebačice i progoniteljice prikupila je milijune gledatelja

Baby Reindeer - Richard Gadd i Jessica Gunning

 Netflix/Everett/Profimedia/Netflix/everett/profimedia

Iako niskobudžetna i lansirana uz minimalnu pompu i s vrlo malo promocije, Netflixova serija ‘Baby Reindeer‘ u samo tri tjedna postala je jedna od TV senzacija o kojima se najviše priča ove godine.

Netflixova drama o komičaru koji se našao na meti opsjednute i poremećene vrebačice i progoniteljice prikupila je milijune gledatelja diljem svijeta i postala serija broj jedan. Čini se da je za tu fascinaciju dijelom zaslužna činjenica da se serija najavljuje kao "zadivljujuća istinita priča."

Štoviše, glavni glumac i scenarist Richard Gadd je osoba kojoj se to dogodilo u stvarnosti.

Gadd je iskoristio svoja iskustva iz stvarnog života s uhođenjem i seksualnim zlostavljanjem kako bi stvorio potresan one-man show za Edinburgh Fringe Festival 2019. Kasnije je to postalo predstava koja je osvojila nagradu Olivier u Londonu, a onda se za cijelu priču zainteresirao streaming div Netflix.

Gadd nije bio samo žrtva uhode. S nepokolebljivom iskrenošću, on također otkriva uznemirujuću priču o tome kako je postao žrtva vrbovanja te kako ga je silovao producent-predator.

Serija je gledatelje pretvorila u prave detektive, koji su iz udobnosti svojih domova očajnički željeli identificirati sve stvarne likove, lokacije i događaje.

Daily Mail stoga razlučuje činjenice od fikcije u popularnoj seriji, a ovih 7 donosimo u nastavku.

Tko je pravi Donny Dunn?

Gledateljima nije bilo potrebno nikakvo amatersko istraživanje kako bi povezali da je glavni lik u seriji ‘Baby Reindeer‘, Donny Dunn, zapravo Richard Gadd, koji glumi samog sebe te je napisao scenarij za seriju.

34-godišnji Gadd tako se vratio u razdoblje svog života iz ranih 20-ih kada je bio žrtva uhoditelja i silovatelja. Za potrebe serije drastično je smršavio kako bi mogao bolje odglumiti mršavijeg, izmučenijeg, neurotičnog, mlađeg sebe.

Baš kao i njegov lik Donny, Gadd je škotski stand-up komičar, sin roditelja iz srednje klase - oca mikrobiologa i majke tajnice. Diplomirao je englesku književnost i kazališne studije na Sveučilištu u Glasgowu.

Iako se Gadd preselio u London i radio u pubu, njegovi komičarski nastupi bili su uspješniji od Donnyjevih - iako Donny priča brojne iste šale koje je Gadd koristio u svojim komičarskim nastupima.

Gadd je tako osvojio nagradu New Act of the Year u Edinburgh Fringeu 2010., kad mu je bilo samo 21 godina, i za razliku od Donnyja koji je redovito nastupao pred praznim pubovima i nezainteresiranom publikom, YouTube videozapisi pokazuju da su njegovi nastupi bili popularni i dobro prihvaćeni od samog početka njegove karijere.

Tko je prava ‘Martha‘?

Internetskim detektivima trebalo je samo nekoliko dana da razotkriju identitet Gaddove stvarne uhode, koja se u seriji zove ‘Martha‘.

Glumi je 38-godišnja glumica Jessica Gunning, a u seriji je Martha prikazana kao starija Škotkinja s viškom kilograma i smeđe kovrčave kose. Predstavlja se kao odvjetnica s velikom plaćom, iako si ne može priuštiti piće u pubu, mnoštvom kontakata i brojnim nekretninama koje posjeduje po cijelome svijetu. Prije emitiranja serije, Gadd je bio ustrajan u tome da su on i Netflix učinili sve što je bilo u njihovoj moći kako bi televizijski lik bio drugačiji od prave uhode. "Toliko smo se potrudili da je zamaskiramo, mislim da se ni ona sama ne bi prepoznala", rekao je Gadd.

Međutim, žena za koju se vjeruje da je prava ‘Martha‘ također je starija žena iz Škotske, s viškom kilograma, smeđe kovrčave kose i diplomom prava. Žena, koju Daily Mail ne želi imenovati, ima 58 godina, porijeklom je iz Stirlinga i živi u gradskom stanu u Londonu.

Korisnici društvenih mreža odmah su se bacili na posao te otkrili njezine opsesivne tweetove upućene Gaddu iz 2014. godine, njezine zahtjeve da joj javi prima li njezina pisma i darove te hvalisanje da ima 26-godišnjeg ‘toyboya‘. Postoje i tweetovi u kojima spominje ‘vješanje zavjesa‘ — isti izraz koji se koristi kao seksualna aluzija u seriji ‘Baby Reindeer‘.

‘Prava Martha‘ stekla je diplomu prava na Sveučilištu Dundee i počela raditi kao odvjetnička pripravnica. Tijekom proteklih dva tjedna napisala je niz ljutitih i zbunjujućih objava na Facebooku u kojima je poricala Gaddovo predstavljanje nje kao uhode te je u intervjuu za Daily Mail izjavila da je sada ona žrtva. Navodno će dati i televizijski intervju u kojemu će ispričati svoju stranu priče.

image

Stvarna uhoditeljica je žena iz Škotske koja tvrdi da je ona zapravo žrtva

Tim Anderson/Mirrorpix/Profimedia/Tim Anderson/mirrorpix/profimedia

Gdje se nalazi pub u kojem je sve počelo?

Donny Dunn prikazan je kako radi kao barmen u londonskom pubu The Heart‘, mjestu gdje prvi put susreće Marthu.

Mnogi vjeruju da je pub u kojem je Gadd zapravo radio i upoznao pravu Marthu ‘The Hawley Arms‘ u Camdenu, u sjevernom Londonu. Hipstersko mjesto bilo je vrlo popularno na vrhuncu britpop scene, a redoviti posjetitelji bili su slavne zvijezde poput Amy Winehouse, Kate Moss te Noela i Liama Gallaghera.

Ni Gadd ni osoblje nisu potvrdili da je ondje ikada radio, ali to nije spriječilo obožavatelje ‘Baby Reindeera‘ da se počnu tamo okupljati, pogotovo nakon što je ‘prava Martha‘ na Facebooku otkrila da je posjetila ‘The Hawley Arms‘ i iznijela optužbe na račun osoblja.

image

Jessica Gunning kao Martha

Netflix/Planet/Profimedia/Netflix/planet/profimedia

Koliko dugo je uhođenje trajalo?

U seriji Donny govori policiji da ga Martha progoni šest mjeseci. U stvarnom životu, Gadd je bio na meti uhoditeljice više od četiri godine.

"Serija je emocionalno vrlo istinita. Žestoko me uhodila i bio sam teško zlostavljan. Ali htjeli smo napraviti tu seriju u sferi umjetnosti i na način da zaštitimo ljude na kojima se serija temelji", rekao je Gadd.

Martha je prikazana kako svakodnevno maltretira Donnyja brojnim emailovima. Gadd tvrdi da je primio više od 41 tisuće mailova te 350 sati glasovnih poruka, 744 tweeta, 46 Facebook poruka s četiri različita profila te 106 stranica pisama.

Baš kao i u seriji, prava ‘Martha‘ također je ometala Gaddove stand-up nastupe i maltretirala njegovu obitelj. Njegova oca optuživala je da je pedofil te je opsesivno zvala njegove roditelje, čak i na njihova radna mjesta.

"Najviše žalim što što su moji roditelji zbog mene bili izloženi nekim stvarima. Nisam si mogao pomoći, ali osjećam se loše zbog toga. Žalim zbog brige koju sam im uzrokovao", rekao je Gadd.

U seriji, Donnyjev tata otkriva da ga je svećenik seksualno zlostavljao - ali Gadd nije govorio o iskustvu svoga oca. Otkrio je da su mu roditelji bili ‘najveći obožavatelji‘ te da je njegov tata bio ‘razdragan‘ kad je gledao tu emotivnu scenu.

Je li Martha uhodila i druge ljude?

Donny je prikazan kako pretražuje Marthino ime na internetu i otkriva da ona ima povijest uhođenja, jer je mučila odvjetnicu s djetetom s invaliditetom i njezinog muža. Nakon emitiranja serije, oglasila se odvjetnica Laura Wray i otkrila da je Martha pet godina uhodila nju i njezinu obitelj.

Laura je Marthu prihvatila na dva tjedna kao pripravnicu u svom odvjetničkom uredu, ali ju je nakon tjedan dana otpustila zbog nepristojnog ponašanja i konstantnih sukoba. Nakon otkaza, Martha ju je počela bombardirati prijetećim telefonskim pozivima, do te mjere da je osoblje dobilo alarme za paniku. Također je prijetila smrću Laurinom sada pokojnom suprugu, Jimmyju Wrayu, laburističkom zastupniku.

Kap koja je prelila čašu bilo je Marthino kontaktiranje socijalne službe te im je lažno tvrdila da Laura tuče svog, tada četverogodišnjeg, sina s invaliditetom, Frankieja. Prema škotskom pravu, Laura je zbog toga mogla zatražiti zabranu prilaska za Marthu.

Žena za koju se smatra da je ‘prava Martha‘ nakon toga je na Facebooku tvrdila da je Laura nju uhodila.

Je li Martha ikad išla u zatvor?

U seriji, Martha se izjasnila krivom po tri točke optužnice za uhođenje i uznemiravanje. Dobiva kaznu od devet mjeseci zatvora i pet godina zabrane prilaska.

U stvarnom životu, Gadd nije želio da njegova uhoditeljica ode u zatvor i ona nikada nije bila osuđena za uhođenje.

"Nisam želio strpati u zatvor nekoga tko je bio toliko psihički bolestan", rekao je Gadd, koji je ženu koja ga je uhodila prijavio policiji i rekao da je "stvar sada riješena". Međutim, nije objasnio kako.

Je li zaista bilo vrbovanja i silovanja?

U seriji gledatelji svjedoče vrbovanju i silovanju glavnoga glumca. Predator je Darrien O‘Connor, kojeg je upoznao na zabavi na Edinburgh Fringe Festivalu i koji je Donnyju ponudio da će mu pomoći izgraditi karijeru komičara. Nakon toga, Donny počinje posjećivati njegov stan i eksperimentirati s drogama, prije nego što ga Darrien seksualno napastuje i siluje u četvrtoj epizodi serije.

Što se tiče stvarnog života, Gadd tvrdi da ga je jedna utjecajna osoba iz komičarskog svijeta silovala, ali nikada nije otkrio identitet policiji niti imenovao silovatelja. U još jednoj od Gaddovih nagrađivanih samostalnih predstava iz 2016., "Monkey See, Monkey Do", gdje on trči na traci dok ga progoni veliki majmun kao metafora za tešku traumu zlostavljanja, on priča priču o seksualnom napadu koji je doživio.

U seriji Donny prihvaća posao svog zlostavljača, a čini se da je Gadd u stvarnosti napravio istu stvar. "Pokazivao je elemente zlostavljanja koji prije nisu bili viđeni na televiziji, a to su, nažalost, duboko ukorijenjeni, negativni, psihološki učinci privrženosti koje ponekad možete imati sa svojim zlostavljačem."

Serija je dovela do toga da je scenarist i redatelj Sean Foley lažno identificiran kao silovatelj zbog njegove fizičke sličnosti s glumcem Tomom Goodman-Hillom, koji glumi Darriena.

Foley, koji je radio s Gaddom, pozvao je policiju zbog tih optužbi, a Gadd je potvrdio da Foley nije bio njegov silovatelj te je zamolio javnost da prestane s pokušajima raskrinkavanja njegovog napadača. No, ljudi u industriji navodno znaju o kome se točno radi.

Je li Gadd zaista imao trans djevojku?

Donny iz ‘Baby Reindeera‘ prikazan je kako se pridružuje stranicama za spojeve i zaljubljuje se u Teri, zadivljujuću američku trans ženu, koju u početku loše tretira i neugodno mu je da ih se u početku vidi zajedno u javnosti. Nju glumi stvarna trans glumica Nava Mau.

Gadd, koji je biseksualac, potvrdio je da je hodao s trans ženom i da se Teri temelji na stvarnoj osobi s kojom je bio tijekom perioda koji naziva ‘neurednim ranim 20-ima‘.

image

Richard Gadd i Nava Mau

/?netflix/courtesy Everett Collection

U svom nastupu ‘Monkey See, Monkey Do‘ otkrio je da je silovanje koje je pretrpio dovelo do krize ‘muškosti‘ i da od tog trenutka nije smatrao da je bilo što drugo osim hetero.

"Zaljubio bih se u nekoga tko je trans, ali s tim bi onda došlo i puno propitivanja, kao i onaj nesretni sram koji imate kad ste mladi", objasnio je Gadd.

Baš poput Teri, Gaddova stvarna trans djevojka također je postala meta maltretiranja i uhođenja, što je na kraju dovelo do njihova prekida.

Donnyjev javni slom nije se dogodio

Donny iz serije prikazan je kako se natječe u finalu natjecanja komičara gdje doživljava potpuni slom. Dok mu fore padaju u vodu, on započinje monolog u kojem opisuje svoje silovanje i kasnije uhođenje. Netko iz publike snima ga mobitelom i ta snimka postaje viralna, pretvarajući Donnyja u zvijezdu.

Ovo se nikada nije dogodilo u stvarnom životu. Gadd je zapravo progovorio o svojim iskustvima seksualnog zlostavljanja i uhođenja u ‘Monkey See, Monkey Do‘.

Iako postoje stotine videozapisa na YouTubeu i TikToku za koje se tvrdi da prikazuju Gaddov stvarni javni slom, oni su samo kratki izvatci iz originalnih scenskih predstava ‘Baby Reindeer‘ ili ‘Monkey See, Monkey Do‘.

image

Richard Gadd u seriji ‘Baby Reindeer‘

/?netflix/courtesy Everett Collection

Otkud ime ‘Baby Reindeer‘?

Na samom emocionalnom vrhuncu serije, Donny sjedi sam u baru i sluša Marthine glasovne poruke. U jednoj ona otkriva da mu je dala nadimak ‘Baby Reindeer‘ jer je kao djevojčica imala malog plišanog soba kojeg je grlila dok su se njezini roditelji svađali i on joj je bio utjeha tijekom godina zanemarivanja. Donny ju je, kako kaže u seriji, podsjetio na tog soba, čak i njegova ‘mala guzica‘.

Ali ‘prava Martha‘ kaže da nikada nije imala igračku bebu soba te da nikada Gaddu nije dala taj nadimak. On pak nikada nije komentirao nadimak, ali je otkrio da mu je njegova uhoditeljica slala brojne čudne darove, uključujući plišane igračke, donje rublje, šešir i tablete za spavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 15:17