UKINULI PRESUDU

Je li ovo prijelomni trenutak za #MeToo? Sarnavka: ‘U Hrvatskoj je još gore, bitka je izgubljena, ali...‘

U međuvremenu je zbog sumnje u silovanje policija privela Gerarda Depardieua. No, zašto još nema neupitne preusde za takve slučajeve?

Harvey Weinstein i Gerard Depardieu

Gérard Depardieu (72) u ponedjeljak je priveden u Parizu zbog optužbi za seksualni napad na dvije žene. Jedna od njih tvrdi da ju je seksualno uznemiravao na snimanju filma 2014. godine, a druga na setu 2021. godine.

Jedna statistica s kojom je Depardieu radio na filmu ispričala je kako je glumac uvukao svoju ruku ispod njezine haljine, a kada ga je ona odgurnula, postao je još agresivniji i nastavio je nasrtati. Druga je opisala kako ju je zgrabio oko struka u pauzama snimanja, a zatim je stavio ruku na njezinu stražnjicu.

Čak 13 žena već je prije iznijelo teške optužbe protiv francuskoga glumca koji je već bio i pod istragom zbog navodnog silovanja francuske glumice Charlotte Arnould 2018. godine. Njegove navodne žrtve tvrde da ih je glumac dirao po neprimjerenim mjestima i bio agresivan te da su se incidenti dogodili u protekla dva desetljeća, i na filmskim setovima i na drugim javnim mjestima.

image

Gerard Depardieu

Thierry Roge/Afp

"Dopustili su mu da pred svima dira moje grudi", izjavila je jedna glumica, koja je u vrijeme navodnog incidenta s glumcem imala samo 17 godina.

Sve su se složile da ih posebno uznemiravala činjenica da mu se takvo ponašanje toleriralo toliko godina.

Umjetnici ga brane

Glumčev je odvjetnik prošle godine poručio da Depardieu negira sve optužbe te da prijeti protutužbom.

Krajem prosinca prošle godine više od 50 umjetnika stalo je u njegovu obranu. Više od pedeset glumaca, redatelja, pjevača i pisaca potpisalo je članak u francuskom listu Le Figaro u kojem pozivaju na poštivanje presumpcije nevinosti te na nebojkotiranje glumca. "Lišiti se ovog golemoga glumca bila bi tragedija, poraz. Smrt umjetnosti. Naša vlastita", poručili su. Među potpisnicima su, uz ostale, redatelj Bertrand Blier, glumci Charlotte Rampling, Nathalie Baye, Carole Bouquet te pjevačica Carla Bruni.

Nove optužbe glumcu stižu u jeku poništenja presude bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020. godine, slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.

image

Harvey Weinstein

Angela Weiss/Afp

Žalbeni sud New Yorka u odluci, donesenoj u četvrtak s četiri glasa za prema tri protiv, zaključio je da je predsjedavajući sudac pogriješio jer je dopustio tužiteljima da uvedu svjedočenja žena koje su tvrdile da ih je Weinstein napao, iako nisu bile dio optužbi protiv njega.

Žalbeni sud zaključio je i da je sudac pogoršao svoju pogrešku jer je dopustio da Weinstein bude ispitivan na način koji ga je prikazao u ‘jako štetnom‘ svjetlu. "Lijek za te nečuvene pogreške novo je suđenje", odlučio je sud.

"Svi ti događaji, posebno ovaj s Weinsteinom, dokaz su da je seksualno zlostavljanje užasno teško dokazati i prijaviti. Sličan je bio slučaj Spacey prije godinu dana. No, to nikako ne bi smjelo obeshrabrivati ni sustav ni žrtve. Namjerno naglašavam sustav jer je odgovornost na njemu da pruži alate, osnaži i procesuira seksualne zločine", rekla nam je Jelena Veljača, osnivačica Inicijative "Spasi me", i dodala kako se treba govoriti o roditeljskom, obiteljskom i seksualnom nasilju.

"Svi znamo kako izgleda ‘idealno‘ silovanje. Nepoznati muškarac udari ženu po glavi u nekom mraku, ali većina zlostavljanja ne izgleda tako. Ono se često događa u ‘sigurnom krugu‘."

Težak dan za žrtve

Posebno je zabrinjavajuće kako djevojke i žene ne znaju prepoznati što je seksualno nasilje jer nas to nije nitko naučio.

"Mi se pet godina u ‘Spasi me‘ trudimo da u jezik svakodnevice uđu te nijanse. Sustavi ovog svijeta, uključujući i hrvatski, moraju se bolje suočiti sa seksualnim nasiljem jer ovi postojeći očito ne funkcioniraju", poručila je Veljača.

Podsjetimo, u veljači 2020. Weinstein je proglašen krivim za seksualni napad prvog stupnja na temelju svjedočenja bivše asistentice produkcije showa "Project Runway" Miriam Haley te silovanje trećeg stupnja na temelju svjedočenja nekadašnje glumice Jessice Mann. Oslobođen je po još tri točke optužnice te osuđen na 23 godine zatvora.

Weinstein novom odlukom ipak ne postaje slobodan čovjek. Mogao bi se suočiti s ponovljenim suđenjem za optužbe iz New Yorka, ali je također osuđen na 16 godina zatvora u Los Angelesu zbog drugog silovanja glumice 2013. godine.

Filmski producent i osuđeni seksualni prijestupnik Weinstein u međuvremenu je hospitaliziran.

"Čini se da mu treba puno pomoći, fizički. Ima puno problema. Ide na različite pretrage", rekao je odvjetnik Arthur Aidala te dodao da je njegov klijent izuzetno lošeg zdravlja.

Holivudska glumica Ashley Judd rekla je da je rušenje presude za silovanje osramoćenog filmskog mogula "težak dan za preživjele".

"Ali mi i dalje živimo u našoj istini", izjavila je u intervjuu za BBC News.

Ona je prva glumica koja je istupila s optužbama protiv Weinsteina, a odluku suda doživljava kao izdaju za žrtve njegovih seksualnih napada.

"Često preživjeli kažu da je izdaja i moralna bol koju trpimo unutar sustava gora od fizičkih napada koje smo doživjeli na prvom mjestu", rekla je Judd.

Sanja Sarnavka, aktivistica za ljudska i ženska prava, nam je rekla da se nada da će se ostvariti obećanje žrtava i tužitelja kako ova odluka za Weinsteina znači samo izgubljenu bitku, ali ne i rat.

image

Sanja Sarnavka

Nera Simic/Cropix

"Odluka je problematična, a to potvrđuje i činjenica da je jedan glas presudio: četvero za, troje protiv. Da je donesena jednoglasno, sumnje ne bi bilo, znači procedura nije vođena kako valja. Tužna je činjenica da se u slučajevima seksualnih zločina često ne vjeruje žrtvi, u nju se sumnja, nju se okrivljuje i propituje, a miče reflektore sa zlostavljača. I zato žrtve šute, odustaju. U Hrvatskoj je situacija još gora. Ali, ne smije se odustati. Sljedeće godine obilježava se sedamdeset godina od trenutka kad se ženama dopustilo da smiju izaći na birališta. Do tada se smatralo da su preglupe i nesposobne znati tko bi ih trebao predstavljati u vlasti. Zapravo, moralo im se dopustiti jer su se borile i nisu htjele odustati. A ne smije se odustati ni danas u borbi za ravnopravnost. Weinstein ostaje u zatvoru, a ponovljeni proces mora ovaj put donijeti konačnu i neupitnu presudu", zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 20:00