ŽRTVE GROOMINGA

Junaci omiljene dječje serije iz 90-ih progovorili o seksualnom zlostavljanju: ‘Još uvijek ne mogu pronaći riječi...‘

Nakon optužbe za osam točaka optužnice seksualnog zlostavljanja, odslužio je 16 mjeseci iza rešetaka

Will Friedle i Rider Strong

 Image Press Agency/Alamy/Alamy/Profimedia/Image Press Agency/alamy/alamy/profimedia

Glumci iz serije "Boy Meets World", Rider Strong i Will Friedle, progovorili su o seksualnom vrbovanju i manipulaciji koju su doživjeli na setu od gostujuće zvijezde Briana Pecka, prenosi Page Six. Kolegica Danielle Fishel i glumci u podcastu "Pod Meets World" razgovarali su s obiteljskom terapeutkinjom Kati Morton o seksualnom zlostavljanju i učincima na žrtve.

Četiri godine nakon što je serija završila, Peck je osuđen za seksualno zlostavljanje Nickelodeonova nepoznatog glumca koje se dogodilo 2004. godine. Nakon optužbe za osam točaka optužnice seksualnog zlostavljanja, odslužio je 16 mjeseci iza rešetaka. Njegovi zločini trebali bi biti istraženi u nadolazećoj dokumentarnoj seriji "Quiet on Set", koja će otkrivati navodno zlostavljanje djece koja rade u showbiznisu kasnih 90-ih i ranih 2000-ih.

image

Will Friedle

Roy Rochlin/Getty Images/Profimedia/Roy Rochlin/getty Images/profimedia

"On je bio osoba koja se predstavljala kao sjajan, duhovit tip koji je bio stvarno dobar u svom poslu, a ti si se htio družiti s njim... Viđao sam ga svaki dan, družio se s njim svaki dan, razgovarao s njim svaki dan", ispričao je o groomingu (alatu koji predatori koriste kako bi pridobili povjerenje i na kraju manipulirali tim povjerenjem kako bi od osobe imali seksualne, novčane ili druge koristi, op.a.) Friedle i odnosu s Peckom unatoč 20-godišnjoj razlici u godinama.

"Drugi odrasli na setu mogli su ili trebali reći: ‘Zašto idete na ručak s ovim tipom?‘, ‘Zašto ovaj tip ide u Riderovu kuću na zabavu?‘", rekla je, pretpostavljajući da su bilo koji uključeni odrasli oklijevali išta reći jer je Peck homoseksualac i nisu željeli da ih se smatra homofobima. "Vjerojatno je postojao dio njih koji to nije rekao jer su se bojali da će se to shvatiti kao homofobija, umjesto: ‘Ovo je granica, homoseksualac ili ne. Ovo je granica za odrasle i djecu‘", objasnila je glumica.

Fishel je dodala da se našla nekoliko puta na ručku s Peckom, ali samo zato što ju je netko drugi poslao. "Nije se baš trudio upoznati me. Nije se toliko uvukao u moj život. Nikad se više nisam čula s njim nakon što je serija završila", kazala je.

image

Will Friedle, Rider Strong, Danielle Fishel

Image Press Agency/Alamy/Alamy/Profimedia/Image Press Agency/alamy/alamy/profimedia

Kada je Peck 2003. optužen za seksualno zlostavljanje djece, zamolio je Friedlea i Stronga da ga podrže na sudu - što su oni pristali. Friedle je osjećao da to duguje Pecku jer mu je on pomogao pri dobivanju angažmana u filmu kad je preskakao audicije zbog anksioznosti.

"Samo sam sjedio tamo želeći umrijeti. Bilo je kao: ‘Što ja, dovraga, radim ovdje?‘ Bilo je užasno u cijelosti. Još uvijek ne mogu pronaći riječi kojima bih opisao sve stvari koje osjećam u sebi", rekao je glumac. Friedle nije vidio Pecka otprilike dva desetljeća, ali još uvijek žali što je branio seksualnog prijestupnika od njegove žrtve.

"To što me je prihvatio netko tko je dobar glumac i manipulator, mogao bih pripisati mladosti i to je strašno, ali iskoristit ću to za svoj rast kao ljudsko biće. Ipak, kada je u pitanju stvarna žrtva i sada sam ja na strani zlostavljača, to je stvar preko koje ne mogu prijeći", zaključio je glumac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:08