NAKON 30 GODINA

Netflix ‘oživio‘ zloglasnog serijskog ubojicu: Ubio i raskomadao 17 dječaka, a policija je posprdno reagirala

Nicole Childress svjedočila je kad je dječak pokušao pobjeći od zloglasnog serijskog ubojice, no policija je njezinu prijavu doživjela tragično neozbiljno

Jeffrey L. Dahmer

 Eugene Garcia/Afp

Netflixova nova serija "Čudovište: Priča o Jeffreyju Dahmeru", mučna priča o zloglasnom serijskom ubojici kojem se pripisuje da je silovao, ubio i raskomadao 17 dječaka i muškaraca, a u kasnijoj fazi svojih zločina postao i nekrofiličar te kanibal, otvorila je stare tvrdnje o neučinkovitosti tamošnje policije.

image

Evan Peters glumi Dahmera

Netflix/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Naime, nakon 30 godina progovorili su neki svjedoci, poput Nicole Childress koja je pokušala spasiti najmlađu žrtvu Jeffreyja Dahmera i tvrdi da je to čudovište trebalo biti uhvaćeno i zatvoreno kad je ona digla uzbunu, a to je bilo još u svibnju 1991. Umjesto toga policija ga je na kraju uhitila 22. srpnja 1991. U tom kratkom periodu Dahmer je ubio pored ovog dječaka još četvoricu muškaraca.

Childress je bila jedna od svjedokinja koja je pokušala spriječiti užasnu smrt 14-godišnjeg Koneraka Sinthasomphonea, očajnički upozoravajući policiju i svađajući se s ubojicom. Nicole je tada imala samo 17 godina i boravila je sa svojom rođakinjom Sandrom Smith (18) i tetom Glendom Cleveland kada se susrela licem u lice s ubojicom. Njezina je teta u to vrijeme živjela blizu Dahmerovih zloglasnih apartmana u Oxfordu u Milwaukeeju u SAD-u.

Bio je 27. svibnja 1991. kada je Nicole bila sa svojim rođakinjom i vidjela Dahmera kako vuče svoju najmlađu žrtvu natrag u zgradu dok je dječak pokušavao pobjeći od ubojičina mučenja.

"Gledala sam kroz prozor i vidjela nekoga tko je izgledao gol. Bio je to mladić. Padao je i ustajao natrag, pokušavajući pobjeći", priča Nicole. Potrčala je dječaku u pomoć dok je pokušavao pobjeći i ispričala mučan trenutak prije nego što je pozvala policiju.

"Držao me je jako, jako snažnim stiskom i drhtao je. Tresao se", govori žena.

U pozivu 911, Nicole je rekla policiji da je dječak pretučen, u modricama i da mu je očajnički potrebna pomoć.

"I dok sam razgovarala s operaterom, pojavio se visok, bijel, lijepi muškarac. Išao je prema dječaku, zgrabio mu ruke i stavio mu ih iza leđa, a dječak se nastojao oteti, no bio je preslab", govori svjedokinja.

Dahmer je počeo vući dječaka u zgradu, a tada je Nicole primijetila "krv u dječakovom rektumu".

image

Evan Peters glumi Dahmera

Netflix

Nicole je nagovarala Dahmera da pusti dječaka i inzistirala je da neće dopustiti Dahmeru da ga uzme dok su se nastavili svađati na ulici prije dolaska policije. Ali kada je policija stigla, Dahmer ih je uspio uvjeriti da je dječak njegov "prijatelj" i da je pijan odlutao. Vlasti su dopustile Dahmeru da odvede dječaka natrag u svoj stan. Snimke policijskog poziva dispečerima u Milwaukeeju otkrivaju kako je policajac izjavio: "Trijeznog golog azijskog muškarca (smijeh u pozadini) vratili su njegovom trijeznom dečku." Za nekoliko sati, Dahmer je ubio 14-godišnjeg školarca, raskomadao ga i glavu mu stavio u zamrzivač.

A da policija nije ovako odvratno homofobno, posprdno reagirala i da su pretražili stan u sjevernoj 25. ulici, pronašli bi brojne lubanje, glave i druge dijelove tijela u Dahmerovom hladnjaku i zamrzivaču. U tjednima koji su uslijedili Dahmer je izvršio još četiri ubojstva - Matta Turnera (20), Olivera Lacyja (23), Jeremiaha Weinbergera (23) i Josepha Bradehofta (25).

Zatim je još jedna žrtva Tracy Edwards (32), uspjela pobjeći iz njegova stana i upozoriti vlasti, što je napokon dovelo do Dahmerovog uhićenja. Dok je bio priklješten na podu, rekao je: "Zbog onoga što sam učinio, trebao bih biti mrtav."

Osuđen je na 16 doživotnih kazni, a život mu je okončao cimer iz zatvorske ćelije pretukavši ga na smrt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:40