DRAMA BUDUĆEG KRALJA

Princ William prolazi kroz teške dane: ‘Smrt Diane jedva je prebolio, žena i otac su bolesni, ‘ratuje‘ s Harryjem...‘

Vijest o bolesti princeze Kate uzdrmala je svijet, brojni smatraju kako će ovo ozbiljno naštetiti obitelji
 Temilade Adelaja/Afp

Svi bliski princu Williamu priznaju kako se nikada nije odbijao suočiti s brojnim problemima. To je pokazao i kao petnaestogodišnjak kada su oči svijeta bile uprte u njega zbog smrti princeze Diane. Sada se pred njim ponovno nalazi veliki izazov, bolest supruge i oca, piše Richard Kay za Daily Mail.

Kay je britanski novinar koji se bavi temama monarhije i izvještava o kraljevskoj obitelji. Bio je dobar prijatelj s princezom Dianom, a kako je rekao u prijašnjim intervjuima intenzivno su se družili i sastajali na njihovom najdražem mjestu, crkvi.

Dok šok od saznanja o Kateinoj bolesti polako jenjava i poruke suosjećanja pljušte u Kensingtonsku palaču, pojavila se još jedna ozbiljna zabrinutost, zaključuje Kay. Postavlja se pitanje što Kateina teška bolest donosi kraljevskoj obitelji, hoće li ona opstati te hoće li ovaj nesretni događaj postati njezina najveća kriza.

Činjenica je da odsutnost princeze od Walesa i kralja predstavlja veliki šok za kraljevski sustav. Charles i Kate su donekle najkarizmatičniji članovi obitelji, smatra novinar, kralj u svojoj pouzdanosti i Kate u svojoj ljepoti i suosjećajnosti.

image

Princ William i Kate Middleton

Frank Augstein/Afp

- Unatoč apelu palače na suzdržanost kada su u pitanju nagađanja o težini Kateina raka, sasvim je očekivano da će se glasine širiti. Zabrinutost za dobrobit kuće Windsor polako se širi među ljudima. U proteklo su vrijeme brojni događaji kao što je skandal sa slikom za Majčin dan i komemoracija bivšeg grčkog kralja pokazali koliko je kraljevska obitelj zapravo krhka. No, ako nas povijest uči jednoj stvari o monarhiji, ona ima sposobnost prevladati većinu prepreka. Preživjeli su revoluciju, građanski rat i najmračnije prijetnje. Još prije 30 godina tadašnji princ od Walesa bio je otpisan kao budući monarh zbog raspada prvog braka. Tu su krizu uspješno savladali, a javlja se pretpostavka kako bi njegova supruga, Camilla, mogla biti rješenje ove nove, piše dalje.

image

Kralj Charles i kraljica Camilla

/Shutterstock

Neki će nedvojbeno predložiti da bi princ Harry trebao obratiti pažnju na ovu hitnu situaciju i požuriti prema britanskim obalama, riješiti svoje nesuglasice s Williamom i ponovno preuzeti svoje mjesto kao istaknuti radni član kraljevske obitelji. U ovom trenutku to bi bilo nepoželjno i mala je vjerojatnost da će se to dogoditi.

Kralj prima tretman za liječenje svoje bolesti, a za Kate se smatra kako je jaka žena i spremna na borbu, no sumnje su još uvijek tu. Ako William neće moći obavljati svoju dužnost postoji još jedna opcija, njegova teta i Charlesova sestra princeza Anne.

Ona i drugi niži članovi kraljevske obitelji, poput princa Edwarda i supruge Sophie moraju osigurati da obitelj pobjedi ovu krizu i ostane i dalje središte britanskog života. Vjeruje se kako je iskrenost oko princezinog stanja veliki plus za obitelj.

Od smrti kraljice Elizabete obitelj proživljava burno razdoblje, ali vjeruje se kako će monarhija opstati te da ima potporu i zahvalnost naroda jer je Britaniju vodila kroz najmračnije razdoblje Drugog svjetskog rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 09:28