BEZ MILOSTI

Procurila tajna pokojne kraljice Elizabete II.: ‘Da, htjela je tamo poslati i Williama...‘

Odlučeno je kako je za Williama kao nasljednika nasljednika rizik prevelik. No, za njegovog mlađeg brata rizik je bio prihvatljiv, otkriva novi ITV-jev dokumentarac ‘The Real Crown‘

Kraljevska obitelj

 Andrew Parsons/Parsons Media// Eyevine/Profimedia/Andrew Parsons/Parsons Media// Eyevine/Profimedia

Pokojna kraljica Elizabeta II. željela je da se prinčevi William i Harry bore protiv talibana u Afganistanu kad je 2001. izbio rat, prije nego što je odlučila da je prerizično poslati u rat budućeg prijestolonasljednika, otkrio je bivši načelnik vojske kršeći protokol. Odluka o tome trebaju li prinčevi sudjelovati u sukobu raspravljala se na sastanku između pokojne kraljice i generala Sir Mikea Jacksona, bivšeg čelnika britanske vojske. U nadolazećem ITVX dokumentarcu pod nazivom The Real Crown, Sir Mike je prekršio protokol otkrivajući pojedinosti svoje privatne audijencije kod kraljice.

"Što se događa na tim audijencijama i tko što kome govori ostaje samo među to dvoje uključenih ljudi, a ja ću prekršiti pravilo da se o tome ne raspravlja samo ovom jednom prilikom. Ona je bila vrlo jasna. Kazala je: ‘Moji su unuci uzeli moj šiling, zato moraju izvršiti svoju dužnost.‘ I to je bilo to. No, odlučeno je kako je za Williama kao nasljednika nasljednika rizik prevelik. No, za njegovog mlađeg brata rizik je bio prihvatljiv", kazao je Jackson.

"The Real Crown" otkriva kako je kraljica dosta razmišljala o svojoj odluci jer je imala detaljne informacije o rizicima s kojima se susreće naoružano osoblje Ujedinjenog Kraljevstva u Afganistanu.

Naravno, ona ima apsolutno dopuštenje za sve. Ona ima potpuni pristup iznimnoj količini informacija i uvida dulje nego itko drugi. William je silno želio ići. Ona je vrlo, vrlo diskretna, potpuno pouzdana i posve svjesna svakog detalja. Sjećam se da sam tada razmišljao kako Njezino Veličanstvo zna o svemu tome više od svih nas", ispričao je Sir John Scarlett, tadašnji šef MI6.

William je završio obuku na Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandhurst u trajanju od 44 tjedna, nakon što je diplomirao na sveučilištu. Za časnika je imenovan u prosincu 2006. godine. Pridružio se obiteljskoj konjici (Blues i Royals) i bio na dužnosti do 2008., a kasnije je priključen Kraljevskom zrakoplovstvu i mornarici.

Harry je služio u vojsci deset godina, popevši se do čina kapetana i sudjelovao je u dvije operativne službe u Afganistanu, 2007. do 2008. i 2012. do 2013.

image

Princ Harry

John Stillwell/Afp

Dokumentarac pokazuje i kako je William bio spiječen da ode u rat, iako je to želio, zbog svoje pozicije budućeg kralja.

"William je silno želio otići. Nedvojbeno. Ali bilo je složeno i neki vrlo veliki umovi i iskusni ljudi zauzeli su svoje mišljenje o tome. Mislim da je bilo stvarno nezgodno. Svatko tko je u vojsci, a zapravo nije bio u bitci, osjeća razočaranje. Posebno jer mislim da je to bio taj rat u to vrijeme, imali ste sve oko sebe koji su tada bili uključeni u njega. Dakle, postoji osjećaj razočaranja", tvrdi Mark Cann, ravnatelj Zaklade britanskih snaga. Serija koja će izaći 20. travnja, također propitkuje priče iz Netflixove serije Kruna.

ITV ističe kako dokumentarac uključuje i rijetke arhivske snimke i nove intervjue s ključnim osobama, od kojih neke nikada prije nisu govorile pred kamerama, a također nudi uvid u kraljičinu perspektivu tijekom ključnih trenutaka.

U svojim memoarima "Rezerva", princ Harry je otkrio kako je ubio 25 talibanskih boraca tijekom svoje druge ture u Afganistanu. Vojvoda od Sussexa, poznat u vojsci i pod imenom "kapetan Walles", napisao je kako o njima nije razmišljao kao o ubijenim "ljudima", već kao o "šahovskim figurama" koje je morao uklonit s ploče. Bio je to prvi put da je naveo broj pobunjenika koje je osobno ubio tijekom svog boravka u Afganistanu, gdje je proveo četiri mjeseca kao pilot helikoptera Apache tijekom svoje druge turneje. Uz to, princ Harry je naveo da ga je vojna karijera "spasila" nakon tragične smrti njegove majke, princeze Diane, te mu pomogla da "pretvori svoju bol u svrhu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:37