UOČI II. POLUFINALA

Traju prosvjedi u Švedskoj zbog Izraela na Eurosongu, tisuće ljudi su na ulicama: Među okupljenima i Greta Thunberg

Švedska policija procjenjuje da je u propalestinskoj povorci oko 8000 ljudi

Greta Thunberg sudjeluje u prosvjedu

 Johan Nilsson/tt/Afp

Počeo je propalestinski prosvjed u centru Malmöa, gradu koji je domaćin ovogodišnjeg Eurosonga. Među prosvjednicima je i klimatska aktivistica Greta Thunberg, prenosi Reuters, a okupili su se kako bi prosvjedovali protiv sudjelovanja Izraela u natjecanju za pjesmu Eurovizije, zbog njegova brutalnog napada na Gazu.

Švedska policija procjenjuje da je u propalestinskoj povorci oko 8000 ljudi, a nose palestinske zastave, marame, imaju bubnjeve, razglase, baklje i zviždaljke.

image

Greta Thunberg sudjeluje u prosvjedu

Johan Nilsson/tt/Afp
image

Propalestinski prosvjed u Malmou

Johan Nilsson/Afp

"Ovo je genocid", "Sva su djeca jednaka", "Švedska, probudi se!" - slogani su koje uzvikuju, a u prosvjedima sudjeluju građani iz cijele Švedske, kao i Danske, Portugala i Francuske. Švedska policija izvijestila je da za sada nema nikakvih incidenata.

image

Propalestinski prosvjed u Malmou

Johan Nilsson/tt/Afp

"Mladi prednjače u tome da pokažu svijetu kako bismo trebali reagirati na ovo", rekla je 21-godišnja Greta Thunberg, omotana tradicionalnim šalom koji je postao simbolom palestinskog otpora.

image

Propalestinski prosvjed u Malmou

Johan Nilsson/Afp

Oko Malmö Arene, gdje će se večeras održati drugo polufinale Eurosonga na kojem će nastupiti i izraelska predstavnica Eden Golan, postavljene su metalne barikade i veliki betonski blokovi, a mjesto događanja čuva policija. Posjetitelji Arene morat će proći kroz detektore metala prije ulaska, a provjeravat će im se i torbe.

Naša reporterka iz Malmoa, Klara Rožman, snimila je propalestinski prosvjed na ulici Malmöa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 06:20