‘ODVRATNE PORUKE‘

Visokorangirani policajac: ‘Prijetnje Meghan Markle bile su vrlo stvarne. I bilo ih je mnogo‘

Neil Basu, uskoro bivši pomoćnik načelnika za specijalne operacije Londonske policije, otkrio je što su doista prolazili Sussexi

Princ Harry i Meghan Markle na sprovodu kraljice Elizabete II.

 Daniel Leal/Afp

Princ Harry i njegova supruga Meghan Markle doista su bili izloženi bujici prijetnji, ponajviše internetskih, dok su živjeli u Ujedinjenom Kraljevstvu. To tvrdi Neil Basu, uskoro bivši pomoćnik načelnika za specijalne operacije metropolitanske policije. Basu je dao ostavku na to mjesto, a u velikom intervjuu za Channel 4 News dotaknuo se i teme Sussexovih. On zlostavljanje koje je par trpio zbog rasista naziva "odvratnim i vrlo stvarnim". Kazao je da se Meghan, zbog količine i sadržaja prijetnji koje je dobivala, osjećala kao da joj je život cijelo vrijeme u opasnosti.

Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa napustili su Ujedinjeno Kraljevstvo i preselili u SAD, u Kaliforniju, 2020. godine. Jedan od glavnih razloga bila je sigurnost njihove obitelji, što su stalno isticali. Također, u raznim intervjuima oboje su govorili o rasizmu, pa i onom u samoj kraljevskoj obitelji što je u Velikoj Britaniji i kući Windsor izazvalo golem šok. Legija kritičara optužila ih je za pretjerivanje i što se tiče prijetnji i što se tiče rasizma.

image

Neil Basu

Daniel Leal/Afp

Sada Basu, čovjek koji je vodio odjel za protuterorizam i koji je bio zadužen za zaštitu članova kraljevske obitelji tijekom godina prije nego što su Sussexovi otišli preko Atlantika, podupire ono što su njih dvoje tvrdili i ne prestaju tvrditi. Njegove izjave u intervjuu daju i novi kontekst Harryjevim pravnim naporima da dobije policijsku zaštitu za svoju obitelj dok borave u Ujedinjenom Kraljevstvu i zbog čega princ tuži britansku vladu.

U razgovoru s Cathy Newman Basu, koji je i sam miješane rase (majka mu je bjelkinja, otac azijat) rekao je kako su prijetnje doista bile "odvratne i vrlo stvarne", kako ih je bilo mnogo, te kako su uglavnom potjecale iz redova krajnje desnice.

- Apsolutno, i da ste vidjeli što su sve pisali i da ste vi nešto takvo primili osjećali biste se ugroženo... Zbog takve retorike na internetu, ako ne znate ono što ja znam, neprekidno bi vas mučio osjećaj prijetnje, ugroženosti - rekao je Basu. S obzirom na to da je osoba miješane rase te posla koji je radio i sam je imao problema s rasističkim prijetnjama tijekom godina. Basu smatra da mu je to, kao i njegovo otvoreno govorenje o sustavnom rasizmu na Otoku, otežalo napredak u poslu i priliku da postane šef National Crime Agency, britanskog FBI-ja.

image

Policajci pred dvorcem Windsor na dan vjenčanja Meghan i Harryja

Tolga Akmen/Afp

On je bio uvjeren da je opasnost po Meghanin život bila stvarna, priznao je u intervjuu.

- Imali smo timove koji su to istraživali. Ljudi su procesuirani zbog tih prijetnji - rekao je.

Inače, Harryjev pravni postupak protiv Ministarstva unutarnjih poslova zbog sigurnosnih mjera za Sussexove tijekom posjeta Ujedinjenom Kraljevstvu trenutno je na čekanju. U srpnju je sudac visokog suda rekao da bi dio slučaja mogao ići na reviziju, no točan datum ročišta nije određen. Prinčev odvjetnički tim osporava odluku odbora Ministarstva unutarnjih poslova za zaštitu kraljevske obitelji iz veljače 2020. godine, po kojoj on, njegova supruga i djeca više neće dobiti istu razinu osobne zaštite prilikom posjeta kao u vrijeme dok su bili aktivni, zaposleni članovi kraljevske obitelji, iako se ponudio da ju sam plati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 15:08