Saša Peršon sa Tončijem Gabrićem

 GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
GOLEMA RAZLIKA

Bivši igrač Hajduka i Rijeke najavljuje derbi: ‘Devet bodova minusa je previše, Bijeli ne smiju izgubiti!‘

‘Drmić i Livaja nose jadranske rivale, ali nijedan od njih dvojice neće presuditi‘, smatra Peršon.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 18. studeni 2021. 10:16

Bliži se jadranski derbi, jako važna utakmica u kojoj Rijeka i Hajduk traže bitne bodove u borbi za vrh ljestvice. Splićani idu na trenutačnog lidera, ali svi koji znaju što je jadranski derbi svjesni su činjenice da u takvim dvobojima plasman ne igra ključnu ulogu.

- Uvijek je tako bilo, pa bih mogao bez oklijevanja kazati da ni u nedjelju nema izrazitog favorita. Rijeci bih dao malu prednost zbog domaćeg terena, ali posljednjih godina čak ni taj faktor nije odlučujući u jadranskim derbijima, jer sjećamo se kako je Hajduk na početku ove godine dvaput iznenadio Rijeku u gostima - reći će nam Saša Peršon, nekadašnji igrač oba nedjeljna rivala.

Hajduk stiže na Rujevicu s “minus 6” u odnosu na Rijeku, ali dolazi i s novim trenerom Valdasom Dambrauskasom. Zato u ovom slučaju ne vrijedi usporedba sa zadnjim dvobojem koji je Rijeka dobila krajem kolovoza na Poljudu.

- Istina, igra se potpuno drukčija utakmica u kojoj će se Hajduk sigurno predstaviti u drukčijem izdanju negoli je to bilo s bivšim trenerom. Proučit će Dambrauskas što se događalo u posljednjoj utakmici s Rijekom, ali jasno je da i Litavac ima svoje ideje koje će pokušati prezentirati za tri dana. Znao je Dambrauskas već iznenaditi Rijeku.

Na kome je veći pritisak, Rijeci koja pred svojim gledateljima traži povećanje bodove razlike u odnosu na Hajduk ili ipak na Splićanima koji žele smanjiti zaostatak?

- Pritisak je obostran, ne bih rekao da je netko pod većim teretom rezultata. Rijeka će imati podršku s tribina, ali navijači vas uvijek tjeraju na ofenzivni gard. Nitko želi gledati da se njegova momčad na svom terenu brani. S druge strane Hajduk ne smije izgubiti, tu je najveći pritisak za Dambrauskasa i njegovu momčad.

Ali, kada je veliki zaostatak u pitanju, momčadi se uvijek hrabre “ima još puno do kraja”.

- Prvenstvo još uvijek nije daleko odmaklo, puno je do kraja, ali u slučaju pobjede Rijeke dolazi Hajduk na golemih “minus devet” i s obzirom na to da se gleda međusobni omjer razlika bi zaista bila teška za hvatanje. Hajduk sigurno ne želi sebe dovesti u situaciju da nakon Rujevice fokus stavlja na Kup i da ostatak lige gleda s četvrtog mjesta. Previše se uložilo za četvrtu poziciju, zato im je u Rijeci jako važna utakmica u kojoj moraju ostati neporaženi. S remijem bi bili zadovoljni ako tijek susreta bude takav da se boda domognu u finišu. Ali, ako ostvare pobjedu, napravit će veliki korak prema vrhu. Zaboravit će se sve kritike i momčad će dobiti golemo samopouzdanje za naporni raspored do kraja jeseni.

Koliko će trenera Tomića poremetiti, koliko će mu oduzeti koncentracije u pripremi ta utakmicu ponuda Rapida iz Beča?

- Tomić najbolje zna odgovor, ali nisam primijetio da se Tomić u medijima osvrnuo na tu ponudu, stoga držim da oko toga nema ništa konkretnog. Da je Tomića slučajno pozvao neki veliki klub iz lige Petice, onda bi sigurno stao i razmislio, ovako mislim da je potpuno koncentriran samo na nedjeljni dvoboj.

Što će odlučiti utakmicu? Gdje je prevaga?

- Sve oči bit će uprte u Drmića i Livaju, dva igrača koji nose Rijeku, odnosno Hajduk. Ali, jasno je da će oni biti pod najvećom prismotrom i neće prevagnuti. Igrači iz drugog plana mogli dobiti najvažnije uloge u jadranskom derbiju. Ali, mislim da neće nijedna ekipa srljati, da će se strpljivo tražiti pukotine u suparničkim defenzivnim koncepcijama. Jer, oba trenera znaju koliko je velik ulog nedjeljnog dvoboja. Neće Hajduk povući zadnju liniju na centar, neće napasti, ali ne očekujem niti od Tomića visoki izlazak obrane koja je ipak slabiji dio momčadi.

U konačnici bi se reklo da ćemo u nedjelju gledati utakmicu u kojoj će oba trenera prvenstveno gledati kako će neporaženi napustiti Rujevicu.

- Gledat ćemo prije svega neizvjesnu utakmicu, baš kao što je bio i dosadašnji tijek sezone. Pravi derbi od prve do zadnje minute. Tko bude strpljiviji može i do kompletnog plijena.


Krovinović sve dalje od nastupa u derbiju

Kontinuirano pratimo kakvo je zdravstveno stanje Filipa Krovinovića kojeg željno iščekuje i trener Valdas Dambrauskas za jadranski derbi. Ali, tri dana prije Rujevice nema dobrih vijesti za navijače Bijelih. Sve je dalje Krovinović od nastupa u nedjelju. Premda je do utakmice ostalo još nekoliko dana, još uvijek Krovinović nije spreman za povratak.

U petak će se prije polaska na riječko gostovanje Dambrauskas obratiti novinarima, objasnit će Krovinovićevu situaciju, ali kako stvari stoje, teško je očekivati 26-godišnjeg veznjaka u autobusu koji sutra polazi prema Kvarneru, čime će propustiti i četvrtu utakmicu u nizu. Pored Krovinovića na popisu ozlijeđenih i dalje se nalaze Eduok, Posavec, Čuić i Vuković s tim da nitko od igrača koji su bili u reprezentativnim akcijama nije prijavio ozljedu, svi bi trebali biti spremni za nedjelju.

Hajdukovci će već u petak prema Rijeci, dva dana prije utakmice zaputit će se na mjesto događaja kako bi što lakše podnijeli umor od dugog autobusnog putovanja. Srijeda je Bijelima bila slobodan dan, u četvrtak i petak treniraju na Poljudu, a onda će još jedan trening odraditi na nekom od travnjaka u okolici Rijeke. (jr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. svibanj 2024 16:52