DAMIR SKOMRLJ Cropix
U RAZGOVORU ZA SN

Bivši trener Dinama o budućnosti na Maksimiru: ‘Sigurno ih čeka zahtjevno ljeto, postoji jedna opasnost‘

‘Sigurno je da Plavima trebaju pojačanja, ali vrlo je upitno mogu li se dovesti prava pojačanja‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 09. svibanj 2024. 23:34

Nakon pobjede na Rujevici Dinamo se bitno približio osvajanju novog naslova prvaka, a uz to Modri imaju sjajnu priliku uzeti i dvostruku krunu obzirom da ih u finalu Kupa očekuju susreti s Rijekom.

Situacija u jednom dijelu sezone možda nije najbolje izgledala za Dinamo, ali Sergej Jakirović uspio je u konačnici izvući priču u dobrom smjeru. Dinamovu sezonu, ali i ono što tek čeka Modre u razgovoru za Sportske novosti prokomentirao je i bivši trener zagrebačkog kluba, danas izbornik Kine Branko Ivanković.

Ivaković se među ostalim osvrnuo i na to kako bi Dinamo mogao izgledati u ljetnim mjesecima, točnije na početku nove sezone.

- Teško je o tome govoriti. Sigurno je da Plavima trebaju pojačanja, ali vrlo je upitno mogu li se dovesti prava pojačanja. I nije to samo Dinamov problem, pa na svjetskom tržištu nema baš previše top-igrača za koje se otimaju najbogatiji svjetski klubovi. I to je činjenica, prije je bilo kudikamo više odličnih nogometaša koji su cirkulirali tržištem, sad ih baš i nema. A kad nema dovoljno extra-kvalitetnih igrača, onda se najveći klubovi okreću onima manje kvalitetnima, pa klubovima poput Dinama na tom tržištu praktički ostaju samo mrvice. Uz to, mnogo toga ovisi i o proračunu, s koliko novca klub može ući u prijelazni rok i tražiti pojačanja. A to sigurno nije velik novac i onda postoji velika opasnost, da se za dva-tri milijuna eura dovede neki igrač koji je u “pet dekagrama” s onim kojeg već imaš u svlačionici! A to nije dobar posao, igrač kojeg se kupuje mora biti osjetno bolji od onoga koji je već tu. Teško je, dakle, pronaći pravo pojačanje i bit će to vrlo zahtjevan prijelazni rok.

image
ROSLAN RAHMAN Afp

Upitno je, dakle, i mogu li dovedeni igrači biti adekvatne zamjene za one koji će možda biti transferirani. Primjerice, sve su glasnije najave odlaska Petkovića i Baturine, udarnih Dinamovih zvijezda?

- Nemoguće je očekivati da će, ma tko da dođe, odmah biti prava zamjena za spomenuti dvojac. Petković igra najkonkretniju, možda i najbolju sezonu karijere, na radaru je brojnih inozemnih klubova. I sigurno je da vrijedi Dinamu kudikamo više od odštetne klauzule koja je 2,5 milijuna eura. Konkretno, za taj novac Dinamo na tržištu neprijeporno ne može pronaći igrača Petkovićeve kvalitete, ali i značaja za momčad. Baturina je, pak, najpotentniji Dinamov igrač, dokazani talent koji bi trebao biti višegodišnja budućnost hrvatskog nogometa. Na žalost, zna se da Dinamo živi od prodaje svojih mladih igrača, te od nagrada za plasman u UEFA-ina natjecanja. I sve dok bude tako, morat će se prodavati najveći dragulji. Jasno je da su klupske ambicije uvijek visoke, samo se postavlja upit koliko su te ambicije realne ostane li se bez najboljih igrača? Teško je sve to spojiti...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. svibanj 2024 23:34