ZELJKO PUHOVSKI Cropix
KLUPSKA STRATEGIJA

Dinamov sportski direktor: ‘U stalnom sam kontaktu s Pletikosom. Ima li za nas pojačanja u HNL-u? Apsolutno‘

Najveći naglasak stavljen je na razvoj igrača u omladinskoj školi
Piše: Andro PolićObjavljeno: 25. travanj 2024. 10:54

Sportska politika bila je "glavno jelo" na meniju četvrte sjednice Izvršnog odbora u Maksimirskoj 128. Dok se na sastanku pričalo o klupskoj strategiji za iduće razdoblje, sažetak sjednice iznio je Marko Marić, Dinamov sportski direktor, čime se nastavila njegovati transparentnost u komunikaciji nove vladajuće garniture "modrih". Najveći naglasak stavljen je na razvoj igrača u omladinskoj školi.

- Mladima se treba objasniti, kristalno jasno, koliko oni trebaju Dinamo i koliko Dinamo treba njih. Najbolji igrači u klubu uvijek moraju biti dobro plaćeni, oni to zaslužuju, ali kada u momčad ulaze igrači iz omladinske škole, onda ih se treba odgajati da u nogometu ostanu do 35. godine, a ne da s 25 izgubi želju jer mu se teško spustiti na niži nogometni i financijski nivo, taj segment je ključan - rekao je Marić u uvodu.

Iako nije pričao o konkretnim imenima, Marić se u obraćanju dotaknuo i Mislava Ćutuka (17). Riječ je o Dinamovom kadetu, standardnom članu U17 reprezentacije, kojega je htjelo "pola Europe", ali proteklih je dana produžio ugovor s maksimirskim klubom.

- Vrlo jednostavna priča. Mogao je ići gdje je htio, normalno da je imao ponude. Niti jedan klub ne ulazi u rizik ako dovede igrača iz Dinama koji ima 17 godina i igra za reprezentaciju. Međutim, dokazano je da niti jedan igrač Dinama, koji je sa 16-17 godina otišao iz kluba, s 19 nije igrao u boljem klubu. Važno je stvoriti povjerenje, razlog zašto igrač treba ostati. Tu je bitna jasna komunikacija i objašnjenje što Dinamo nudi.

image

Marko Marić

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Sportski direktor dotaknuo se i "hranidbenog lanca" u klupskoj akademiji, prema kojemu juniori sve češće treniraju sa seniorima, kadeti su sve češći gosti kod juniora i tako dalje...

- Pet, šest kadeta igra u juniorima, a oni imaju devet bodova prednosti u ligi. Kadeti su već postali prvaci. Pomicanjem tog "lanca" pomiče se i cijela vertikala, igrači koji možda nisu bili u prvom planu onda dobivaju sigurnost i samopouzdanje.

S obzirom na to da se B momčadi prvoligaša više ne smiju natjecati u drugom rangu, Marić je podcrtao da je taj potez usporio razvoj igrača, ali je istaknuo i stalnu komunikaciju s HNS-om.

- U stalnom sam kontaktu sa Stipom Pletikosom. I u Savezu žele stvoriti prostor za razvijanje mladih hrvatskih igrača, ali promjene se ne mogu napraviti u dva mjeseca. Primjerice, kada igra naša U19 reprezentacija, njihovi suparnici imaju igrače s 20-ak nastupa u seniorskom nogometu, dok kod nas možda bude jedan s jednim nastupom.

Jedan od primarnih Dinamovih ciljeva je i dogovor suradnje s partner-klubom, gdje će se mladi igrači moći razvijati, a Marić polako priprema temelje i za ljetni prijelazni rok.

- Ima li pojačanja u HNL-u za Dinamo? Apsolutno, uvijek ima zanimljivih igrača. Međutim, igračima nekada treba i godinu dana da se adaptiraju. Nije svaki dolazak ujedno i pojačanje, treba biti realan i igraču dati šansu za prilagodbu. Ipak, ruku na srce i bez podcjenjivanja, igrati nogomet u "manjim" klubovima i u Dinamu je drugi sport. Što se tiče rubrika "dolasci" i "odlasci", cilj je izbalansirati momčad po pozicijama, godinama, ugovorima... Tek onda ćemo imati konkretniju sliku.

Marić je ponovno podebljao francuski nogomet kao primamljivo tržište za "modre", s obzirom na najbolji omjer cijene i kvalitete, ali je spomenuo i druge "tržnice".

- Skandinavija je jedno od najboljih tržišta, azijsko tržište je jako zanimljivo, upravo zbog dobrog omjera. Naravno, tu su Poljska i Češka, ali te lige prate i najbolji klubovi. Međutim, ako objasnimo igraču što mu Dinamo nudi, balans između HNL-a, gdje je razina nogometa nešto niža, i utakmica u Europi, onda je lakše dovesti igrača - zaključio je Marić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 10:55