ANTE CIZMIC Cropix
REDIZAJN NA POLJUDU

Hajduk sprema povratak bivših igrača? Pao i dogovor oko Perišića

Jasno da će u prijelaznom roku biti mnoštvo promjena u kadru splitske momčadi
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 09. svibanj 2024. 13:10

Delikatna je tema sastaviti momčad Hajduka za sljedeću sezonu. Toliko delikatna da odgovor na pitanje nema ni predsjednik kluba. Logično. Kako će imati, ako nema ni trenera, ni sportskog direktora s mandatom za novi pohod na trofeje. Ali ipak, jasno je s kakvim kadrom raspolaže Hajduk. Bit će odlazaka, bit će raskida i prodaja, ali bit će i dolazaka. Turbulentno ljeto se sprema na Poljudu.

Dodat ćemo, još jedno u nizu. Ali, prvo nakon četiri godine. Tri ljeta smo imali relativno mirnu situaciju u kojoj nije bilo velikog “čišćenja” ekipe. Bilježili smo dolaske pred tri sezone, međutim, činjenica je da se momčad kreirala u kontinuitetu. Ovog puta slijedi veliki redizajn ekipe, ali primarno i struke. Početak procesa je vidjeti na koga se računa, kome istječe ugovor, a koga se želi prodati, jer od nečeg klub mora i živjeti.

Rokas Pukštas i Emir Sahiti dva su igrača koji se nalaze u prvom redu za izlazne transfere. Iskustvo pritom uči da se uvijek događaju i transferi igrača od kojih se to ne očekuje. Jasno, svi su na prodaju, ali Pukštas i Sahiti su najvažniji. Pukštas pred 20. rođendan svojom statistikom (sedam pogodaka) iznimno je zanimljiv veznjak sjajnih atletskih sposobnosti. U svakom slučaju, spreman za novi iskorak. Sahiti se ne može ove sezone pohvaliti nekim velikim brojkama za mercato, ali ima iskustva i godine (25) da svoje sposobnosti unovči na inozemnom tržištu. Pritom nećemo ulaziti u procjenu može li Hajduk zaraditi pet ili sedam milijuna za dva spomenuta igrača. Ljetni je mercato ovog puta određen okvirom Europskog prvenstva, bit će iznenađujućih poslova, ali i puno opreza dok ne završi europska smotra. No, u svakom slučaju, milijuni se očekuju od Pukštasa i Sahitija.

Dobro je znano i kome ugovori istječu (Mikanović, Odjidja Ofoe, N. Kalinić, Čuić), ali s kim bi se trebalo obaviti razgovor glede raskida. Stoperi koji su ove sezone igrali malo i ništa, Elez (ugovor do 2025.) i Ferro (2026.), a nakon njih i napadač Trajkovski (2025.). Na kraju Diallo. Postoji razlog zašto je Bjelokošćanin posljednji u ovoj kategoriji, jer može poslužiti kao alternacija na poziciji stopera i lijevog beka. Zato, unatoč ispodprosječnim igrama, Diallo bi čak mogao i ostati kao upotrebljiva zamjena.
Što će biti s Livajom velika je enigma, kao i pitanje ostanka Perišića. Dogovor je da 35-godišnji Omišanin bude na dispoziciji Hajduku barem dok Bijeli igraju Europu. Hoće li se to zaista i dogoditi tek ćemo vidjeti. Ovisno o statusu Livaje i Perišića, krenut će se u kupovine. Ali, ako uzmemo pozitivni scenarij, da će obojica ostati, opet će Bijelima trebati najmanje tri klasna pojačanja. Tri igrača koji će podići momčad svojom ulogom u startnoj jedanaestorici. Vezni, krilni napadač i centarfor.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Mihael Žaper se vraća tek u listopadu, Odjidja je na odlasku, Benrahou nije lider u sredini. Hajduku treba iskusni vezni, treba mu igrač poput Tome Bašića. Nekadašnji veznjak Bijelih u Laziju ima ugovor još dvije godine, ali već je proljeće kao prekobrojni proveo na posudbi u Salernitani. S 13 nastupa, bez pogotka sigurno nije nikoga u Rimu natjerao na promjenu mišljenja. Ne znači da će zbog toga sigurno otići prema Poljudu, ali Hajduku bi sjajno došao. Europski iskusan, trkački spreman, kreativno moćan. Treba upitati Igora Tudora za posudbu. Bašić ima ugovor od preko milijun eura godišnje u Laziju, ali o posudbi se uvijek može razgovarati.

Veznjaka treba dovesti, a krilo je imperativ. Igrač poput Domagoja Bradarića ili Stipe Biuka ako gledamo one koji su posljednjih sezona napuštali Poljud. Biuk je na posudbi u Valladolidu koji je zaredao s pet pobjeda, gdje je Solinjanin imao minutažu tek u dvije na početku niza. Devet nastupa bez pogotka ima ovog proljeća 21-godišnji krilni napadač koji je pod ugovorom s Los Angelesom. Domagoj Bradarić sa svojom Salernitanom ide u talijansku drugoligašku konkurenciju, voljan je promijeniti sredinu nakon što je ove sezone upisao 34 nastupa uz tri asistencije. Ugovor sa Salernitanom veže ga još dvije sezone, ali rado bi izbjegao igranje Serie B. Polivalentni igrač lijevog boka, ali može zaigrati i na desnoj strani. Za Hajduk odlično rješenje na više pozicija.

Na kraju posljednji, ali ne i najmanje važan. Igrač poput Jana Mlakara kao napadačka opcija. Slovenac je u Pisi ove sezone upisao 23 nastupa s tri pogotka. Jako skromno. Uz to, u posljednja tri mjeseca tek je četiri puta krenuo od prve minute. Uglavnom je rezerva kod trenera Aquilanija, a Hajduku bi idealno došao. I Hajduk Mlakaru, da mu vrati samopouzdanje. Na Poljudu je zabijao dvoznamenkaste brojke, a u Pisi mu ne ide jednostavno.

Na Poljudu bi ovog ljeta trebalo biti više odlazaka nego dolazaka, jer klub će evidentno racionalizirati poslovanje. Priključit će se kadru i juniori, vratit će se igrači s posudbe, ali bit će vremena o njima diskutirati s obzirom na to da se Solin i Radomlje, dva kluba partnera, bore za ostanak u svojim ligama.

Nakon svega izrečenog najvažniji je zaključak u potrazi za odgovorom na pitanje hoće li Hajduk biti bolji sljedeće sezone? S obzirom na to da još nema ni trenera, ni sportskog direktora, možemo samo reći - Hajduk će biti drukčiji. Koliko drukčiji najviše će ovisiti o statusu/ulogama Livaje i Perišića.

PROFIL SHOPPINGA

- vezni (klasa Toma Bašić)

- krilni napadač (klasa Domagoj Bradarić/Stipe Biuk)

- centarfor (klasa Jan Mlakar)

PRODAJA

Sahiti, Pukštas

ISTEK UGOVORA

Mikanović, Odjidja Ofoe, N. Kalinić, Čuić

RASKID

Trajkovski (2025.), Elez (2025.), Ferro (2026.)

Osamnaestorica za sezonu 2024/2025.

VRATARI: Lučić, Buljan, L. Kalinić

DESNI BEK: Sigur, Moufi

LIJEVI BEK: Melnjak, Hrgović

STOPERI: Uremović, Šarlija, Prpić, Diallo

VEZNI: Krovinović, Žaper, Kalik, Benrahou

KRILNI NAPADAČI: Perišić, Dajaku

CENTARFOR: Livaja

SASTAV ZA START PRIPREMA (4-3-3)

Lučić - Sigur, Uremović, Šarlija, Melnjak - Kalik, Krovinović, Benrahou - Dajaku, Livaja, Perišić

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. svibanj 2024 13:24