CROPIX Cropix
NIŠTA NIJE VJEČNO

Hajduk u zatvorenom krugu: Kako je ‘Prgavoj familiji‘ rezultat ponovno postao važniji od - ideala

Tako se zanesena navijačka sila dugo ponašala, a onda revoltirana serijom neuspjeha izazvala incident
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 14. travanj 2024. 07:02

Odjednom kao da je zamro interes Hajdukovih navijača za nastavak prvenstva, pa tako nema onog željnog iščekivanja sljedeće utakmice, u ovom slučaju gostovanja Osijeka na Poljudu, jer je interes navijača usmjeren na znatno ozbiljnije teme. A to je pitanje budućnosti "najdražeg kluba", koja je ugrožena zato što vlada potpuna obezglavljenost, s obzirom na to da su "bijeli" ostali bez rukovodstva. A osim toga, pitanje je financijske održivosti kluba, s obzirom na naznake o silnim dugovanjima, iako meštar od blagajne kluba Ivan Matana samouvjereno tumači da je "stanje stabilno".

Bit će zanimljivo saznati hoće li budući predsjednik zatražiti da se provede dubinska revizija poslovanja, s obzirom na visine angažmana Hajdukovih prvotimaca, kakve nemaju ni igrači brojnih klubova Lige petice. To da Marko Livaja, kao najbolji Hajdukov igrač, uživa u gaži od milijun eura godišnje (moguće i više), nitko ne postavlja pitanje, jer je njegov učinak, u protekle tri godine i nekoliko mjeseci zaista impresivan. Otkako je 27. veljače 2021. debitirao u bijelom dresu, protiv Rijeke na Rujevici (1-0), odigrao je 130 utakmica, postigao 72 gola, uz 34 asistencije…

image

Marko Livaja

VOJKO BASIC Cropix

Upitno je kolike su godišnje plaće većine prvotimaca u odnosu na njihov doprinos na terenu. Zaluđeni navijači slavili su sportskog direktora Mindaugasa Nikoličiusa, koji je uglavnom dovodio igrače bez odštete, praktično za "nula eura", kako je to isticao predsjednik Nadzornog odbora Aljoša Pavelin. Stoga je veličao rad Mr. Footballa kao pravog čarobnjaka, pritom se nije vodilo računa da su došljaci dobivali doslovno faraonske ugovore, uz masna plaćanja komisija njihovim menadžerima.

Poruka se svi sjećaju

Nadzornici, predvođeni Pavelinom, imali su uvid u ta davanja, zato je tim čudnija njihova naklonost prema sportskom direktoru. Uglavnom, oni se nalaze u "ćor sokaku", najprije ne mogu izbjeći svoju odgovornost, ako je bilo rasipanja eura, pogotovo zato što su kumovali obezglavljenosti kluba. S pretjeranim samopouzdanjem, poslije dubinskih provjera i analiza, najavili su Josipa Pavića kao nasljednika smijenjenog predsjednika Jakobušića, pa su se neočekivano suočili s frontom odbijanja narodnog Hajduka. Torcidaši, s udrugom "Naš Hajduk", koji su praktično jedna duša, udarili su im odbijanac, jer Pavić, protivno famoznom kodeksu, kao državni tajnik za sport u ministarstvu turizma i sporta, dolazi iz političkih struktura. A oni - "prgava familija" - ni u kojem slučaju ne žele "politiku u svoju butigu".

image
CROPIX Cropix

Hajdukovi navijači odavno su alergični, dapače, žestoko se protive svakom utjecaju politike u sportu. To je odavno jasno, još od 29. studenoga 2014., kada je na mitingu na splitskoj Rivi, pred tridesetak tisuća navijača Hajduka, ondašnji prvak nadzora Ben Perasović objasnio temeljnu strategiju splitskog kluba:

- U Hajduku nema politike. A u hrvatskom nogometu želimo "četiri D". Jedan, depersonalizacija kralja i kraljevske obitelji, koji vladaju hrvatskim nogometom. Dva, depolitizacija. Nikad više stranke ne smiju imati utjecaja na nogomet. Tri, dekriminalizacija. Širić i Djedović su osuđeni, no nisu oni uzimali novac za sebe, nego za "dečke". A to su suci koji su sudili onda i sude sada. Četiri, dekapitalizacija. Koncept narodnog kluba pokazao je da je puno bolji od predatorskog kapitalizma…

Pa je visoko podigao srednji prst i poručio javnosti:

- Ovo je za sve one koji će u ovome tražiti nešto drugo, nego što ovo ustvari jest.

Otad praktično vlada uvjerenje da je "rezultat trend, dok je ideal vječan". Tako se zanesena "prgava familija" dugo ponašala, do nedavnih dana, kada su odjednom, revoltirani serijom neuspjeha, izazvali nezapamćeni incident, pa su nakon drugog poraza od Dinama na Poljudu i gubitka izgleda za prvaka i treće uzastopno osvajanje Kupa, provalili na teren i pokušali se obračunati s protivničkim igračima i navijačima.

Osijek dobro prolazio

Prvenstvo se nastavlja, a Hajdukovi prvotimci ipak su pred novim ispitom, "bijeli" dočekuju Osijekovu momčad, čijom su pobjedom od 2-0, još 22. listopada prošle godine počele turbulencije, koje su kao posljedicu dobile kaotično stanje u taboru splitskog kluba.

image

Jure Ivanković

Robert Matić/Hajduk.hr

Jure Ivanković, privremeni trener Hajduka, doživio je neočekivano zvjezdane trenutke svoje prekratke trenerske karijere (svega tri godine, uglavnom s nižim uzrastima ili kao asistent), pa će biti zanimljivo kako će taj 38-godišnji Širokobriježanin voditi "bijele" protiv opakog Osijeka. Naime Osječani su u posljednjih 13 utakmica po pet puta pobijedili i igrali neodlučeno na Poljudu, znači da su od 2017. doživjeli svega tri poraza. U premijernom nastupu pred novinarima Ivanković se istakao objavom:

- Naši navijači su šampioni, mi smo podbacili. Važno je u ovim preostalim utakmicama saznati tko je od ovih igrača spreman maksimalno se staviti u službu kluba, odnosno tko želi produžiti svoj boravak u taboru Hajduka.

Problemi s ozljedama se nastavljaju, tako se vratar Ivan Lučić prisiljen žurno podvrgnuti operaciji koljena, Lovre Kalinić je također ozlijeđen, pa će na vrata stati Borna Buljan, koji je prije tjedan dana navršio tek 19 godina, ali koji je izvanredno branio za juniorsku momčad (prošle sezone vice prvaci Europe!).

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 09:23