Dinko Jeličić

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
NAJSLABIJA PARTIJA

Pokušaj iznenađenja na Rujevici bio je promašaj: ‘Pobijedili smo Hajduk i Dinamo, isto očekujemo protiv Osijeka‘

Nakon nedjeljnog poraza u Rijeci i najslabije partije Turopoljaca u dosadašnjem dijelu sezone
Piše: Toni RoićObjavljeno: 31. listopad 2023. 06:47

S neskrivenim očekivanjima i nadanjima u pozitivan rezultat putovala je momčad Gorice u Rijeku, ali je na Rujevici, u očito nesretnom 13. kolu, odigrala najlošiju partiju u dosadašnjem dijelu prvenstva i doživjela poraz 0:1, koji je lako mogao biti i uvjerljiviji.

Iako se pred utakmicu pojavila olakotna okolnost jer je zbog uboda pauka domaćima neočekivano izostao novi hrvatski reprezentativac Franjo Ivanović (pretpoziv za utakmice u studenom), na kojeg je trener Dinko Jeličić posebnu pozornost skrenuo u najavi, Velikogoričani su napravili sve krivo. Od sustava i sastava, koji je doživio nekoliko promjena, do povlačenja u obranu, te rano primljenog gola od kojeg se do kraja zapravo nisu ni oporavili.

S obzirom da je Željko Sopić znao baš sve o Gorici, koju je vodio prošle sezone i u četiri dvoboja u ovoj, Jeličić je odlučio pokušati totalno iznenaditi svog prethodnika. Prvi put je krenuo s dva napadača u formaciji 4-4-2, a start je za Nikolu Vujnovića i Antu Mateja Jurića značio i svojevrsnu nagradu za postignute pogotke u povijesnoj pobjedi protiv Dinama u prošlom kolu. Jurica Pršir je ispao iz prve momčadi, Merveil Ndockyt se vratio na krilo, a kao desni bek otpočetka je nastupio Alexander Munksgaard.

image

Dinko Jeličić

DAMIR KRAJAC Cropix

Stihija donijela šanse

No, takva formacija nije spriječila ono što se cijeloga tjedna u pripremi isticalo kao najvažnije, a to je agresivni početni pritisak Riječana, koji su od prve minute krenuli u juriše prema vrataru Ivanu Baniću. Izostankom Ivanovića znali su gosti da je najveća prijetnja Marko Pašalić, koji je ove sezone već postigao nekoliko sjajnih pogodaka iz daljine, ali ga svejedno nisu mogli spriječiti da i njima proda istu “foru” u 7. minuti. Ostavili su mu i prostora i vremena za udarac, zakasnili u blok i snažno udarena lopta s više od 20 metara od stative se odbila u Banićevu mrežu.

Početni plan tako je za Goricu neslavno propao, a ohrabreni Riječani željeli su goste dotući i još kojim pogotkom, ali što nepreciznost, što opet vrlo raspoloženi vratar Banić, ostavili su na semaforu tih 1:0 do poluvremena. Nakon odmora Jeličić je povukao s terena oba napadača, a Jurića i Vujnovića zamijenili su Tim Matavž i Lenny Ilečić, da bi ubrzo ušli Pršir i Kapulica, a konačno je taktičkim preslagivanjem uspostavljena i ravnoteža u igri, odnosno Riječani više ni izbliza nisu bili opasni kao u prvom poluvremenu.

Probudila se nada navijača Gorice, kojih je 50 bilo i u civilizacijski skandaloznom i nehumanom riječkom “kavezu” iza južnih vrata na Rujevici, da će opet bljesnuti neka prava akcija koja će donijeti barem izjednačenje, ali previše je bilo pogrešaka i nepreciznosti u gradnji napada. Tek u sudačkoj nadoknadi, u onim očajničkim i stihijskim pokušajima, ukazale su se dvije obećavajuće situacije, ali dvaput Ilečić i jednom Kapulica nisu pronašli udarac s kojim bi matirali reprezentativnog vratara Labrovića, kojem je jednom pomogao i Matej Mitrović odbivši udarac Kapulice s gol-linije.

Ulazak nije bio pravi

Nije ovaj put ušlo kao protiv Hajduka i Dinama, nije to igrom i prezentacijom na terenu ni bila Gorica viđena u ta dva epska ovojesenska preokreta, pa je bivši trener Sopić unatoč drhtanju u nadoknadi na kraju mogao proslaviti povratak na prvo mjesto. Gorica je pak pala na peto, ali već u sljedećem kolu može se pobjedom nad Osijekom vratiti na njega.

- Ulazak u utakmicu nije bio pravi, premda smo u pripremi naglašavali da je najvažnije izdržati prvih 15 ili 20 minuta. Nije sve prošlo kako smo zamislili, Rijeka je dobila zalet, te je cijelo prvo poluvrijeme igrala na valu tog vodećeg gola. Rezultat je za nas bio odličan kako smo igrali. Drugo poluvrijeme je bilo bolje, imali smo prilike na kraju utakmice, ali nismo zabili - realan je u ocjeni vratar Gorice Ivan Banić, koji nije mogao zaustaviti izuzetno precizni Pašalićev udarac, ali je u niz drugih situacija potvrdio odličnu formu.

- Okrećemo se sljedećim utakmicama, u srijedu igramo s trećeligašem Radnikom iz Križevaca u Kupu. Moramo goste vrlo ozbiljno shvatiti i proći dalje, dok sljedećeg vikenda dočekujemo Osijek. Bit će teška utakmica, Osječani su slavili u obje utakmice s novim trenerom Zekićem, ali igramo kod kuće i želimo sva tri boda. Već smo pobijedili Hajduk i Dinamo i ništa manje ne očekujemo ni protiv Osijeka - naglasio je Banić.

Sva tri poraza rezultatom 0:1

Gorica je prvi put ove sezone igrala s Rijekom, a odgođena utakmica iz 4. kola na programu je 24. siječnja sljedeće godine. Ovo je bio treći ligaški poraz za Turopoljce u 12 odigranih dvoboja, a ono što se ne mijenja su rezultati kada se gubi, svaki put je bilo identičnih 0:1.

Prvi je Goricu svladao Osijek u posljednjoj utakmici Željka Sopića na klupi prije odlaska u Rijeku krajem kolovoza, a prvi poraz Dinka Jeličića dogodio se u 10. kolu u Varaždinu i to nakon starta s tri uzastopne pobjede (Rudeš, Hajduk, Istra 1961).

U subotu protiv Osijeka branit će se niz od 13 uzastopnih ligaških utakmica bez poraza na velikogoričkom stadionu, gdje je zadnji trijumfirao sadašnji drugoligaš Šibenik, 5. veljače ove godine. Potom je uslijedilo osam domaćinstava do kraja prošle sezone s pet trijumfa i tri remija, te pet u ovoj s tri pobjede i dva neodlučena rezultata. (tr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. svibanj 2024 05:54