Potraga za rješenjem

U zadnje 4 sezone Hajduk angažirao čak deset napadača: Od Mađara preko Brazilca do Grka i Turčina

U nedostatku domaćih rješenja Hajduk se i dalje okreće inozemnim i reda nove napadače
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 03. listopad 2020. 16:10

Premda se mnogi nisu nadali da će Hajduk ofenzivno krenuti u posljednjem tjednu europskog mercata, a koji u najvećem dijelu zemalja Starog kontinenta završava 5. listopada, Bijeli su se zainteresirali za napadača Bešiktaša Umuta Nayira. Nakon Todorovića, Diamantakosa i Atanasova, moguća je i četvrta prinova ovog ljeta. Tim više što prijelazni rok u HNL-u traje do 18. listopada, pa Hajduk ima mogućnost za nova imena u segementu dolazaka.

Bijeli bi napadača Bešiktaša htjeli na posudbu s obzirom da ima još dvije godine ugovora s turskim klubom. Ako Nayir do kraja tjedna ne nađe novu sredinu, jer objavio je da za njega ima interesa u Njemačkoj i Belgiji, onda je jasno da rastu i šanse Hajduka za dovođenje 27-ogodišnje špice. Jednog od mnogih napadača koje je Hajduk dovodio posljednjih nekoliko sezona, jer može se reći da je gotovo stalna potraga za napadačem na Poljudu...

Dva smo velika napadačka vala imali u proteklih pet sezona. Prvi val dovođenja špica zabilježen je u ljeto 2016. Nakon što je Damir Burić proveo sezonu bez napadača, poslije prvenstva u kojem mu je glavni strijelac bio ofenzivni vezni Sušić (12 golova), a drugi Fran Tudor (7 zgoditaka), nasljednici Brbića i Burića angažirali su nekoliko novih imena. Svi su došli besplatno, a po profilima igrača izgledalo je ovako. Stigli su Ganac s talijanskom putovnicom iz druge portugalske lige, iz Olhanensea.

Zatim oporavljenik iz Mađarske koji je propustio devet mjeseci protekle sezone uslijed ozljede koljena u turskom prvoligašu Mersinu. I na kraju bivši igrač Splita, ljevokrilni napadač turskog drugoligaša Baliksehirspora. Dvije klasične devetke (Futacs i Said), te jedan krilni napadač (Erceg). Dočekao ih je oporavljeni Ohandza i trener Pušnik, a kasnije i Carrillo, tijekom sezone imali su četiri napadača na raspolaganju, da bi godinu poslije dobili i petog u liku iskusnog Portugalca Almeide.

Dvije godine nakon prvog vala imamo “međufazu” u novom dovođenju špica, u ljeto 2018. ugovore su potpisala dva krilna napadača i jedna špica. Nakon šest mjeseci posudbe ugovor je dodijeljen Mađaru koji je za 450.000 eura stigao iz poljskog Pogona, iz Belupa je stigao njihov prvi strijelac, dok je Brazilac iz PAOK-a koji je igrao za moldavski Šerif otkupljen za 200.000 eura. Gyurcso, Ivanovski i Jairo su popunili praznine nastale odlaskom sve četiri špice koja je na raspolaganju imao Pušnik u ljeto 2016., a nova napadačka selekcija napravljena je prošlog ljeta. U srpnju 2019. na Poljud je došao Nigerijac s iskustvom igranja u Turskoj, te Peruanac koji je stigao ozlijeđen nakon dva mjeseca boravka u Portugalu.

Nigerijac (Eduok) je postao najskuplji igrač kluba, ali daleko su igre bile od razine troškova, dok Peruanac (Bulos) nikada nije zaigrao zbog ozljede.

Zato se već na zimu krenulo s novom serijom potencijalnih pojačanja. Simy, Nigerijac iz Crotonea bio je preskup, potom se spominjao Hamza Čataković iz slovačke Trnave i na kraju Mikael Ishak iz Nürnberga. Ali, svima je zajednička poveznica bila - preveliko ulaganje. Ishak je na kraju slobodan otišao u poljski Lech, Čataković ostao u Trnavi, a Simy je postao prvi strijelac Serie B. Na kraju ovogodišnje potrage na ljeto je u statusu slobodnog igrača iz St. Paulija stigao 27-godišnji Grk Dimitrios Diamantakos, koji ima petogodišnje iskustvo igranja u drugoj Bundesligi.

U međuvremenu je iz poljudskog inkubatora izašao Leon Kreković (2000.), koji je kratku šansu dobio na početku prošlog proljeća, te Ivan Delić (1998.), koji odrađuje drugu uzastopnu posudbu nakon Istre u Varaždinu. U nedostatku domaćih rješenja Hajduk se i dalje okreće inozemnim...

Kakav je u konačnici profil napadača kojeg Hajduk u ovom trenutku može dovesti na Poljud? Diamantakos iz druge lige Njemačke, te Nayir, igrač skromne minutaže u prvoligaškoj konkurenciji Turske, koji ne može zadovoljiti ambicije velikana poput Bešiktaša. To je profil špice kakvu mogu angažirati Splićani u jakoj europskoj konkurenciji. Hajduk je u zadnje četiri sezone doveo ukupno 10 napadača, uključujući centarfore i krilne igrače, a najbolji strijelac kluba u dva posljednja prvenstva je Mijo Caktaš. U tih 10 angažmana odšteta je plaćena u dva navrata, ali rezultatski se momčad nije nikad podignula više od trećeg mjesta. Zbog toga je doveden Diamantakos, koji je već pokazao da može dobiti status pojačanja, a zato se i gleda prema Nayiru.

Zašto špica, a ne playmaker?

Dugo se pisalo o tome da bi Hajduk želio angažirati i playmakera, veznog s karakteristikama razigravača. Međutim, oporavkom Teklića očito je da se u prvi plan stavlja dolazak napadača. Teklić je igrač koji bi mogao nadomjestiti i potencijalni odlazak Caktaša, prvog strijelca kluba koji igra na poziciji druge, povučene špice. Teklić je doduše drukčiji profil, veznjak s odlikama playa koji bi više razigravao i loptama hranio osnaženi napadački red. Ali, počekajmo kraj prijelaznog roka da bismo vidjeli stvara li se novi poredak u Hajduku za nastavak sezone.

NAPADAČKE AKVIZICIJE

Futacs (Mađarska)
Said (Gana)
Erceg (Hrvatska)
Almeida (Portugal)
Gyurcso (Mađarska)
Ivanovski (Makedonija)
Jairo (Brazil)
Eduok (Nigerija)
Bulos (Peru)
Diamantakos (Grčka)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 00:47