Zlatko Dalić

 Tom Dubravec/Cropix
LOŠA VIJEST

Velik udarac za Hrvatsku. Veznjak Vatrenih otpao na više od dva mjeseca, Dalić traži zamjenu za Euro

Mjesec dana prije početka Eura, hrvatska reprezentacija je u problemima
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. svibanj 2024. 17:18

Nikola Vlašić definitivno je otpao za Euro. Nakon što su u utorak stigle prve vijesti iz Torina kako će vjerojatno morati pauzirati dva-tri mjeseca, što su ustanovili liječnici nakon obavljene dijagnostike, u srijedu smo dobili potvrdu - Vlašić je ozlijedio hvatište aduktora, slijedi mu proces oporavka, mora mirovati sedamdeset do devedeset dana, pa od Eura nema ništa. To je ustvrdio specijalist koji je na kraju priče pregledao nalaze i odredio mu tretman koji mora proći. Ima ozbiljna oštećenja.

Prije toga Torino je tek objavio kako Nikola više neće igrati ove sezone. Izbornik Zlatko Dalić tako je dobio lošu vijest je Vlašić je igrač kojeg je uvijek jako cijenio, nerijetko i više nego ostali.

Što za Hrvatsku znači njegovo neigranje? Ne radi se o standardnom starteru, ali je riječ o jednom od igrača iz rotacije koji često dobiva šansu u pojedinim fazama utakmica. Doduše, posljednjih godina više na krilu nego u sredini terena ili na njegovoj najdražoj poziciji "desetke". Pokriva isto što i Mario Pašalić, Majer, Luka Sučić, Ivanušec, pa i Baturina te izbornik ima rješenja nastavno na osnovni vezni trojac Modrić - Brozović - Kovačić. Pitanje je stoga treba li zvati umjesto njega još jednog veznjaka ili ipak napadača.

image

Nikola Vlašić

Fabio Ferrari/lapresse Ferrarifabio/shutterstock Editorial/profimedia

Hrvatska ima odlično pokrivenu sredinu terena, no upitan je prednji dio. Mislav Oršić je od povratka nakon duge stanke zbog ozljede križnog ligamenta koljena odigrao samo 33 minute u turskom prvenstvu za Trabzonspor, ušavši na četiri utakmice. Najranije je na teren zakoračio u 75. minuti. Ima i jednu minutu u kupu. Prije toga je pola godina bio "u zamrzivaču" u Southamptonu. Toni Fruk i Petar Sučić su veznjaci te ako bi i bio tko od njih pozvan malo je vjerojatno da bi zaigrao.

Dalić ne treba tražiti kopiju Vlašića niti sličan profil nego popuniti roster gdje je tanak. To se prije svega odnosi na napad

Hrvatska je momčad u velikom postotku definirana, poznato je na koga Zlatko Dalić računa, otvorena mogu biti jedno-dva mjesta, pogotovo zbog izostanka Vlašića. UEFA je izbornicima dala na raspolaganje 26 pozicija u rosteru, toliko ih zacijelo neće igrati, u Kataru gdje su Vatreni imali sedam utakmica koristili su 20 nogometaša, od toga šestoricu vezista - Modrić, Kovačić, Brozović, Majer, Pašalić i Vlašić, pritom su potonja dvojica šansu dobivali na desnom krilu. Jakić je odigrao minutu u dvoboju za 3. mjesto, a Luka Sučić nije ni ušao.

To dovoljno govori kako ne treba tražiti kopiju Vlašića niti sličan profil nego popuniti roster gdje je tanak. To se prije svega odnosu na napad. Ne toliko u špici jer tamo su Budimir, Petković i Kramarić, koliko na krilima. Ostane li stožer kod dosadašnjeg načina igre u formaciji 4-3-3 ili 4-2-3-1. Za te uloge najčešće Dalić koriste igrače kojima to nije najjača strana, veznjake, a u posljednje vrijeme od toga profila zvao je samo Marka Pjacu, Marca Pašalića i Ivana Perišića. Nešto ranije Josipa Brekala koji je i sada u konkurenciji. Pritom Perišić u oporavljeničkim minutama igra više beka nego krilo i danas ne znamo koliko će dobar biti na Euru.

Budimir trenira, kaže da sve ide po planu, ali tek treba vidjeti kad će moći igrati

Neki se pitaju hoće li Dalić voditi samo jednog lijevog braniča Bornu Sosu te imati kao drugu opciju Joška Gvardiola ili će "uskrsnuti" Bornu Barišića. No, možda je i Perišić opcija, kao što je i bio na završnici Lige nacija. To bi još više osnažilo potrebu za dodatnim napadačem. Na neki način otvorena je audicija za upražnjeno mjesto koje je ostavio Vlašić. Hoće li Dalić preferirati igrače koji već imaju iskustva u reprezentaciju ili pozvani na pripreme kojeg debitanta?

Što se tiče Budimira, on trenira, kaže da sve ide po planu, ali tek treba vidjeti kad će moći igrati. Bilo bi odlično da se vrati u ekipu Osasune prije kraja sezone. Podsjećamo kako je imao četiri slomljena rebra. Ante je optimist i očekuje da biti spreman za Euro. Jedino ako bi izbornik procijenio da oko njega postoji problem, imalo bi smisla potražiti još jednog centarfora. Dalić popis daje 20. svibnja, dotad ostaje vidjeti hoće li svi drugi igrači biti zdravi, što je uvijek noćna mora izbornika pred veliko natjecanje, pa niti Euro u Njemačkoj nije iznimka.

Linker
08. svibanj 2024 17:18