Kelvin Kiptum

 KAMIL KRZACZYNSKI Afp
ATLETIČARI GODINE

Žena koja mijenja povijest, ‘mali Bolt‘, stari dominatori i dvojac koji je izazvao potres u maratonu

Svjetska atletska federacija je umjesto jednog, izabrala po tri laureata u muškoj i ženskoj konkurenciji
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 19. prosinac 2023. 20:05

Prvi put u 35 godina svoga izbora Svjetska atletska federacija (World Athletics) odustala je od proglašenja najbolje atletičarke i atletičara svijeta i umjesto toga objavila po tri laureata u ženskoj i muškoj konkurenciji. Umjesto dvoje, tako smo dobili čak šestero atletičara godine, podijeljenih u tri različite kategorije - trkačke discipline na stazi, tehničke discipline i cestovna atletika. Nije baš ovakav koncept dočekan s odobravanjem u svijetu atletike jer smisao ovakvih izbora i jest da se izaberu najbolji, a ne da svi budu nagrađeni, a osim toga, Svjetska atletska federacija je obmanula glasače jer nije najavila promjenu, pa su svi mislili da biraju po jednog najboljeg atletičara i atletičarku. Čak je i jedan od laureata, svjetski prvak na 100 i 200 m Noah Lyles, priznao da je bio šokiran i zbunjen kad su krenuli nizati imena dobitnika.

U svakom slučaju, pisali smo već posljednjih dana o nelogičnosti ovakvog izbora, pa se nećemo ponavljati. Umjesto toga ćemo se posvetiti laureatima jer bez obzira na to što ih je puno, više nego što bi ih trebalo biti, nema sumnje da su svi ove godine napravili impresivne pothvate i vrijedi ih se još jednom prisjetiti. A vi procijenite tko bi trebao biti najbolji...

FAITH KIPYEGON (29)

- najbolja atletičarka na stazi

Da se bira samo jedan laureat, računajući i mušku i žensku konkurenciju, za nas nema dvojbe da bi najbolja trebala biti Faith Kipyegon. Ovo je bila godina čudesne Kenijke, godina u kojoj je u više navrata ispisivala povijest. Teško je zapravo reći što je impresivnije - tri svjetska rekorda u samo 50 dana ili naslovi svjetske prvakinje na 1500 i 5000 m. A sve to zbrojeno potvrđuje priču o doista veličanstvenoj sezoni jedne briljantne sportašice.

Kipyegon je 2. lipnja u Firenci postala prva žena u povijesti koja se na 1500 metara spustila ispod 3:50 minuta (3:49.11). Dugo je ganjala taj rekord kao ‘točku na i’ svega što je napravila u svojoj glavnoj disciplini, ali pokazalo se da je to bila samo uvertira u nevjerojatno ljeto. Samo tjedan dana kasnije na mitingu u Parizu odlučila je trčati 5000 m iako se u toj disciplini nije natjecala više od osam godina. Htjela je samo vidjeti kako stoji, a završilo je još jednim svjetskim rekordom (14:05.20). Istina, taj će rekord u završnici sezone izgubiti od Etiopljanke Gudaf Tsegay, ali to nimalo nje umanjuje vrijednost ovog dosega.

image

Faith Kipyegon

MUSTAFA YALCIN Anadolu Via Afp

No, ni s tim rekordom priča nije bila završena. U Monacu je 21. srpnja istrčala najbolji rezultat u povijesti i na jednu milju, a dotadašnji je rekord poboljšala za gotovo pet sekundi. U tako ludoj formi stigla je na SP u Budimpešti i ponovno ispisala povijest. Najprije je osvojila treći naslov na 1500 metara što nije uspjelo nijednoj ženi dotad, a ujedno joj je to bila i peta medalja zaredom u toj disciplini što također nitko nije napravio. Nekoliko dana kasnije je pobjedom na 5000 m postala prva atletičarka u povijesti koja je spojila naslove u ove dvije discipline na istom SP-u.

Čudesna Faith, koja je prve velike uspjehe u karijeri ostvarila trčeći bosa na SP-u u krosu i koja današnje uspjehe ostvaruje kao majka petogodišnje djevojčice, doista je atletska priča broj 1 u godini na izmaku.

NOAH LYLES (26)

- najbolji atletičar na stazi

Dugo je atletika čekala nekoga tko bi svojom popularnošću i karizmom mogao uskočiti u cipele Usaina Bolta. Možda je prehrabro tvrditi da je Noah Lyles taj, ali svakako se najviše približio velikom Jamajčaninu. Kako rezultatima, tako i kompletnim nastupom u kojem ne nedostaje smijeha, cirkusa, pa i arogancije. Možda se to neće svima svidjeti, neki će tvrditi i da je bahat, ali nema sumnje da Amerikanac privlači pažnju, a upravo je to ono što treba atletici.

image

Noah Lyles

JEWEL SAMAD Afp

Samouvjereni Lyles bez imalo je ograda uoči SP-a u Budimpešti najavio kako će stotku trčati 9.65 sekundi, a 200 metara 19.10! Nije to ostvario, ali bio je itekako brz, dovoljno da ostavi konkurenciju iza sebe u obje discipline, s 9.83, odnosno 19.52 sekunde. Nije nikakva novost što je pobijedio na 200 m, to mu je treći naslov zaredom, ali silno je želio krunu i na stotki.

- U dubini duše sam znao da sam najbrži na svijetu, ali da bih to mogao reći s najvećim samopouzdanjem, morao sam pobijediti na 100 metara.

I uspio je u tome, postavši prvi atletičar nakon Bolta s dvostrukom sprinterskom krunom. Dodao je Lyles tome i naslov u štafeti 4x100 m, a ovih je dana najavio kako je dogodine na Olimpijskim igrama u Parizu spreman ići i po četiri zlata, poručivši kako želi biti dio štafete i na 4x400 metara.

YULIMAR ROJAS (28)

- najbolja atletičarka

u tehničkim disciplinama

Yulimar Rojas već je godinama nedodirljiva kraljica troskoka, no ta njezina nedodirljivost opasno se zaljuljala na ljetošnjem SP-u. Atletičarka iz Venezuele bila je jedna od najsigurnijih oklada u Budimpešti, nakon kvalifikacija je najavila i napad na svjetski rekord, a onda je u finalu krenula drama. Jedva je prošla u završne tri serije, pa upisala još dva prijestupa i uoči posljednjeg je pokušaja bila tek na osmom mjestu. A onda je još jednom pokazala zašto je jedna od najvećih atletičarki današnjice - pod najvećim je pritiskom izvukla iz sebe skok od 15,08 i osvojila četvrto zlato zaredom. Kad dodamo tome da je i aktualna olimpijska pobjednica i svjetska rekorderka (15,74), dobivamo kompletnu sliku o rođenoj pobjednici iz Caracasa.

image

Yulimar Rojas

MARVIN RECINOS Afp

Ne skriva Rojas da ima još velikih ambicija - silno želi probiti granicu od 16 metara, ne isključuje mogućnost da će dogodine u Parizu pokušati osvojiti zlato i u skoku u dalj. Dokazano je već da se protiv nje ne treba kladiti i zato s nestrpljenjem čekamo što će smisliti u radionici s trenerom Ivanom Pedrosom, legendarnim kubanskim skakačem u dalj, olimpijskim pobjednikom i četverostrukim svjetskim prvakom.

MONDO DUPLANTIS (24)

- najbolji atletičar

u tehničkim disciplinama

Šveđanin je već treći put proglašen najboljim atletičarem svijeta, a tek su mu 24 godine, što dovoljno govori o njegovim postignućima. Dugo je zaštitni znak skoka s motkom bio Sergej Bubka, ali Duplantis je u mnogim segmentima već odavno nadmašio velikog Ukrajinca. Upravo u Bubkinom stilu, centimetar po centimetar pomiče granice, pa je do danas sedam puta rušio svjetski rekord. Krenuo je u veljači 2020. u poljskom Torunu kada je sa 6,17 nadmašio tadašnjeg rekordera Renauda Lavillenieja. Tjedan dana kasnije u Glasgowu je poletio još centimetar više, a sljedeća je tri rekorda sačuvao za 2022. godinu. Ove je sezone nastavio u istom ritmu, najprije je u Clermont-Ferrandu preskočio 6,22 m, a potom u rujnu u Eugeneu još centimetar više.

image

Armand Duplantis

Gvg/panoramic/profimedia

Dečko koji je još u vrtićkoj dobi skakao po kući s drškom od metle, a potom i u dvorištu obiteljske kuće gdje mu je tata Greg izgradio skakalište, odveo je skok s motkom u neke nove sfere. Ne zaboravimo da je i dvostruki svjetski prvak te aktualni olimpijski pobjednik. Bez sumnje, jedan od najdominantnijih sportaša današnjice.

TIGST ASSEFA (27)

- najbolja atletičarka na cesti

Ako su Rojas ili Duplantis među najvećim dominatorima u svijetu atletike, za Tigst Assefu to nikako ne možemo reći. Iz jednostavnog razloga, Etiopljanka je tek nedavno postala velika svjetska priča. Još uvijek nema nijednu veliku medalju, ali ima - svjetski rekord. I to ne u bilo kojoj disciplini, već u onoj najtežoj, maratonu.

image

Tigst Assefa

ANDREAS GORA Dpa Picture-alliance Via Afp

Assefina je priča doista neobična. Bila je perspektivna srednjoprugašica koja je trčala 800 metara, a u toj je disciplini bez većeg uspjeha nastupila i na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. Nakon toga je na neko vrijeme nestala s radara, da bi se dvije godine kasnije ukazala kao cestovna trkačica. Prvi je maraton, međutim, istrčala tek lani u Rijadu (2;34:01), da bi nekoliko mjeseci kasnije šokirala svijet pobjedom u Berlinu i poboljšanim osobnim rekordom za gotovo 20 minuta (2;15:37). No, bila je to samo najava još većeg šoka koji je priredila na ovogodišnjem Berlinskom maratonu kada je s rezultatom 2;11:53 za nevjerojatne dvije minute i 11 sekundi nadmašila dotadašnji svjetski rekord Kenijke Brigid Kosgei.

Uz super-tenisice koje su zavladale cestovnim trčanjem, tko zna što nas sve čeka dogodine...

KELVIN KIPTUM (24)

- najbolji atletičar na cesti

Gotovo sve što smo napisali u uvodu kod Tigst Assefe, vrijedi i za Kelvina Kiptuma. Ni on iza sebe nema nastup na velikim natjecanjima, ali je odnedavno svjetski rekorder u maratonu. I on se pojavio iznenada, dosad je u karijeri istrčao tek tri maratona i u sva tri pobijedio sa zapanjujućim rezultatima.

image

Mondo Duplantis, Kelvin Kiptum

MUSTAFA YALCIN Anadolu Via Afp

Prošlog je prosinca u Valenciji istrčao najbrži debitantski maraton ikad (2;01:53), pet mjeseci kasnije pobijedio je na Londonskom maratonu s 2;01:25, ostavši samo 16 sekundi iza svjetskog rekorda, da bi konačno 8. listopada u Chicagu postao prvi čovjek u povijesti koji se spustio ispod 2;01 (2;00:35). Od šest najbržih maratona svih vremena, tri sada pripadaju Kiptumu. I sva tri su ostvarena unutar samo deset mjeseci. Rekord svog uzora Eliuda Kipchogea, najvećeg maratonca u povijesti, nadmašio je za 34 sekunde, a njihov dvoboj dogodine u Parizu mogao bi biti jedna od poslastica atletskog olimpijskog programa.

Linker
18. svibanj 2024 00:42