Chiara Reljac

 Foto: Hrvatski savez dizanja utega
PODVIG ZA DIVLJENJE

Hrvatska 15-godišnjakinja napravila senzaciju na Europskom prvenstvu: ‘Ovo je za povijest‘

Veliki, ogroman uspjeh Chiare Reljac, brončane na EP do 15 godina u Moldaviji
Piše: Dean BauerObjavljeno: 05. srpanj 2023. 13:18

Otišli su tiho, skoro pa bez riječi, bez da je bojim se itko čak i u sportskim medijskim krugovima znao da se ovih dana u Moldaviji država jedno Europsko prvenstvo u olimpijskom sportu. Riječ je o dizanju utega i kontinentalnoj smotri u tamošnjem glavnom gradu Kišinjevu, ali natjecanju za mlađe dobne uzraste, do 15 i do 17 godina. No onda je iznenadno "prokuljala" vijest posve iznenađujuća.

Hrvatska je osvojila medalju u ženskoj konkurenciji dizanja utega!? To se nikada u povijesti nije dogodilo. Ni u samostalnoj nam domovini, ali nije niti jedna Hrvatica i prije osvojila kolajnu u dizanju utega na najvećim natjecanjima ili nadmetanjima klase europskog prvenstva. Djevojka koja je ušla u povijest je Chiara Reljac (15) iz Kluba dizanja utega Dražice, nedaleko od Rijeke, između Grobnika i Gorskog kotara. Tri bronce - trzaj, izbačaj i biatlon.

image
Foto: Hrvatski savez dizanja utega

- Konkurencija ne da je bila jaka, nego prejaka. Prije natjecanja smo mi mislili da bi Chiara možda mogla do medalje, ali kad smo vidjeli konkurenciju... Međutim, Chiara nas je sve oduševila.

Tako iz Kišinjeva, neposredno prije povratka u Hrvatsku zbori izbornik naše dizačke reprezentacije Ensar Musić.

- Još smo malo i pod emocijama, prezadovoljni i sretni. Ovo je povijest. Za puno toga se zna u sportu reći povijesno, ali ovo doista jest tako - zbori izbornik Musić.

Jedna zanimljivost. Upravo naš moldavski sugovornik, danas izbornik Ensar Musić bio je pak prvi uopće osvajač medalje za dizanje utega u samostalnoj Hrvatskoj.

- Istina, ali uh... davno je to bilo. U Bariju na kadetskom EP godine 2007. Osvojio sam broncu isto, a sad je Chiara nastavila mojim stopama. Doduše, Chiara u mlađekadetskom uzrastu. Imao sam kasnije još medalja, s juniorskog Svjetskog prvenstva 2010., kao i u natjecanju do 23 godine. Nakon toga je nastavio brat Amar. Ova Chiarina medalja je mislim prva uopće za Hrvatsku od 2018. kada je moj brat Amar osvojio zlato na Mediteranskim igrama u Španjolskoj. To je samo dokaz da hrvatsko dizanje utega nije izumrlo i da mi radimo dobar posao.

Chiara Reljac je očito prirodni talent, ali se s njom moralo, pa i još mora dosta raditi. Koliko daleko ona može otići, gdje ju vidite dalje?

- To je sada teško reći jer ipak govorimo o djevojčici, vrlo mladoj djevojci. Sigurno da je nadarena, nema problema s radom. Ova medalja će joj pružiti dodatnu motivaciju. Vjerujem da će i kasnije, kako u kadetskoj, juniorskoj i daj Bože seniorskoj konkurenciji, biti jaka kandidatkinja. Moram pohvaliti njezinog trenera, Wilima Žagara, kao i oca joj Ervina koji je tu s nama. Oni su doista obavili vrhunski posao, a ja kao izbornik sam napravio najbolje što je bilo u mojoj domeni. Voditi, taktizirati i na kraju se poklopilo sjajno - iz Kišinjeva će izbornik hrvatske reprezentacije u dizanju utega, Ensar Musić.

U četvrtak već u Moldaviju stiže i Boško Čavka, predsjednik Hrvatskog saveza dizanja utega, te još jedna naša mlada reprezentativka, pa i kandidatkinja za medalju, Vukovarka Tanja Turukalo.

Linker
11. svibanj 2024 11:16