KUP KREŠIMIRA ĆOSIĆA

FOTO Nicević u zadnjoj sekundi osigurao Ciboni trofej, u Cedeviti očajni: 'Ovo je bio sudački linč!'

 Ronald Goršić/CROPIX

Cibona je nakon produžetka osvojila Kup Krešimira Ćosića, sedmi put u povijesti. Šut za pobjedu pogodio je Sandro Nicević, centar koji je došao pod Toranj prije tek nekoliko dana, te su mu ove utakmice bile prve otkad se vratio među Vukove...

Počelo je rastrgano, u prve tri minute vidjeli smo tek jedan koš, iz igre je pogodio samo Miro Bilan, dok je na drugoj strani Dario Šarić pogodio jedno, a drugim bacanjem nije loptom dobacio do koša. Što je najbolje oslikalo u kakvom su stanju obje momčadi istrčale na parket. Sredinom prve četvrtine Cedevitu je počeo pokretati Bracey Wright, koji je ubacio devet od prvih 13 poena svoje momčadi, dok je preostala četiri postigao Bilan. Cibonu je u tim trenucima iznad vode držao Andrija Žižić, Jerel Blassingame je pogodio tricu, a Šarić je dobru igru u prvoj četvrtini (sedam skokova i tri blokade) okrunio tricom sa sirenom za 16:15.

Ta Šarićeva trica, kao i nova Blassingameova na otvaranju druge četvrtine ugrađene su u seriju Cibone od 10-0 za vodstvo 21:15. U tim trenucima je trener Aco Petrović imao puno prigovora na suđenje, iako je ovo finale svirala nominalno najbolja hrvatska trojka Muhvić - Dožai - Radović. Nervoza je kulminirala tehničkom pogreškom koju je klupi Cedevite odsvirao Dožai. U međuvremenu je Petrović ostao bez kapetana Marina Baždarića koji je sjeo na klupu u 11. minuti, stavio led na desno rame i ostao tamo do kraja utakmice uz ozlijeđenog kolegu Vladu Ilievskog...

Do poluvremena je branitelj naslova ipak anulirao sve te probleme, pa je nakon trice Davora Kusa za Ciboninih 28:23, Cedevita prvi dio zaključila sa 7-0. Žižića to nije uznemirilo, ukupno uvjerljivo najbolji igrač dvodnevnog Final Foura pod Tornjem nanizao je 12 poena u trećoj četvrtini, no, problemi su bili na drugoj strani jer je Bilan znao odgovoriti, te u paru s Predragom Šuputom 36:34 za Cibonu pretvorio u 43:36 za Cedevitu u 25. minuti.

Izgledalo je to kao početak kraja za Vukove, pogotovo nakon što je Marko Tomas, koji je do tog trenutka trice gađao 0-4, vezao dvije, a Cedevita je povela devet razlike. Vukove je u igru vratio Blassingame, koji je odgovorio Tomasu sa svoje dvije trice, Petrovićevim igračima je 'ušla voda u uši', a dvorana je eruptirala nakon koš-faula D.J. Strawberryja kojim je zaključena serija 13-2 za 63:61. Bacanjem je smanjio Bilan, Cibona je promašila, Cedeviti je prednost s dva bacanja vratio Wright, a Blassingame je promašio daleku tricu. Međutim, nije Strawberry nakon Tomasovog promašaja i Cibona je 13,7 sekundi do kraja imala 66:64, a Cedevita napad. Strawberry je faulirao Wrighta, ovaj je pogodio oba bacanja, Petrović je prije minute odmora upito pomoćnike 'hoćemo raditi faul?', odluka je bila - ne, Blassingame nije zabio iz prodora i otišlo se u produžetak.

U njemu je Cedevita povela 70:66, a Cibona odgovorila sa 7-0, tricu za 73:70 pogodio je Kus, nešto manje od dvije minute prije kraja. Dva promašena bacanja Šarića otvorila su priliku Cedeviti, kojoj su prednost vratili Kitchen i Wright, a 22 sekunde prije kraja novu promjenu (75:74) donio je Strawberry. Promašaj Wrighta dao je Šariću priliku za iskupljenje, no, Šibenčanin je 12 sekundi do kraja promašio još dva 'penala', a pet sekundi prije sirene je Kitchen stavio oba, a Nicević zabio za pobjedu Cibone.

Nakon utakmice košarkaši i Cedevite i Aco Petrović nisu htjeli ništa pričati. Samo je izlaganje imao sportski direktor Matej Mamić:

- Vjerujem da ni Lutzu, ni Roziću nije drago ovako osvojiti Kup.

Rekao je Mamić još puno toga, iako malo konkretnog.

- U najavi finala sam se prevario kad sam rekao da ovo mora biti fešta. Nije bila fešta, bilo je ono čemu nikad nisam htio biti dijelom.

Ponudio je i sarkazam...

- U košarci sam cijeli život, ali u tih 38 godina očito nisam naučio što su koraci, a što prekršaj u napadu.

Međutim, time je barem došao do srži problema, odnosno onoga što ga muči. Uz novinarska potpitanja poput onog zamjera li Hrvatskom košarkaškom savezu to što Cedevita nije osvojila Kup?

- Teško je na bilo koje pitanje odgovoriti s da ili ne.

Govorio je i o 'atmosferi linča', a jedina konkretna izjava bila je:

- Suđenje je bilo katastrofalno.

Ustao se Mamić nakon toga i otišao, a ostali su slavljenici, Lutz i Rozić.

- Nemam komentar na ovo što je Matej Mamić govorio - suzdržao se Roza.

Cibona - Cedevita 77-76 (66-66)

(16:15, 12:15, 16:17, 22:19 - 11:10)

ZAGREB - Dvorana Dražena Petrovića. Gledatelja 5.000. Suci: Muhvić (Karlovac). Radović (Dubrovnik) i Dožai (Zagreb).

CIBONA: Kus 8, Blassingame 14 (2-2), Šarić 7 (2-8), Marčinković, Mazalin, Rozić 2, Jagodić, Strawberry 21 (5-5), Nicević 2, Žižić 21 (5-5), Arapović, Kovačević 2.

CEDEVITA: Rogić, Wright 19 (4-4), Šuput 9 (2-2), Babić, Kitchen 16 (2-2), Suton 6, Bilan 16 (2-3), Ilievski, Jelenek, Tomas 10, Mašić, Baždarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 15:24