U BORBI ZA TOP 16

Igrači Cibone: Igramo i nadamo se

Prođe li u Top 16, Cibona će od Eurolige dobiti 500.000 eura. Umjesto na premije, taj novac će biti utrošen na vraćanje dugova igračima
Zagreb, 161209.Euroliga kosarkaska utakmica: Cibona - Fenerbahce Ulker u dvorani Drazena Petrovica.Na slici: Bojan Bogdanovici i Gordan Giricek.Foto: Dragan Matic / Cropix
 Dragan Matic / CROPIX

ZAGREB - Cibona iz dana u dan sve više podsjeća na stereotipe iz priča kojima smo u ovo vrijeme godišta zameteni. Ima tu svih općih mjesta: od materijalnih siromaha velikog srca do velikih preokreta od naoko tužnih sudbina do sretnih završetaka. Iako, konačno poglavlje ove Cibonine božićno-blagdanske priče tek treba biti ispričano 14. siječnja 2010., kad će u Draženovom domu gostovati Asvel.

Već u srijedu navečer moglo je postati irelevantno kako će ta utakmica završiti da su se “vukovi” predali pred naletom Turaka. No, predaja nije riječ koju vučji genetski kod poznaje. Čak i onda kad su ulovljeni u stupicu, kad im je slomljena šapa i kad su laka meta. Srećom, stupica je na vrijeme popustila, šapa čudesno zarasla, a posljednji metak, trica Gordana Giričeka, promašila je cilj.

Povijest nas uči da su iz gladi nastala mnoga velika djela. Cibonini igrači nisu na prosjačkom štapu, ali u usporedbi s momčadima i igračima s kojima se bore za prolaz u Top 16 - goli su i bosi. Današnja Cibona vrijedi manje od Giričekovog ugovora u Fenerbahçeu i to samo onda kad su plaćeni. Danas bi jedna rata iz ugovora bivšeg reprezentativca “cibosima” predstavljala najljepšu božićnu čestitku.

- S obzirom da znam kakva je situacija u klubu, Cibona je ostvarila zavidan rezultat. Ovo je kompliment i treneru Perasoviću koji je unatoč problemima zadržao ekipu u sedlu.

To je rekao Bogdan Tanjević čija višestruko skuplja momčad od Cibonine uživa u blagostanju. Možda i zato Fenerovi igrači nisu previše brinuli kad se njihova naizgled nedostižna prednost topila, a na kraju i istopila. A gladni vukovi su grizli kao da sutra ne postoji, kao da im je obećana bogata premija.

- Ti su dečki to stvarno zaslužili. Tko bi bio sretniji od mene da im mogu reći da novac stiže. Ne želim više obećavati. Pokušavam, zovem i državne firme, ali teško ide. Ostao sam usamljen - izjadao se predsjednik Cibone Ivo Jelušić.

Dakle, od zaostalih plaća ništa, a božićnicu nitko i ne spominje.

- Svi znaju već našu situaciju. Dugovi stoje još iz prošle sezone. Igramo i nadamo se - rekao je Vedran Princ, jedan od dosadašnjih epizodista koji se protiv Fenera prometnuo u glavnog kreatora iskoristivši neigranje Gordona.

Na oproštaju od Eurolige za 2009., pod Prinčevom dirigentskom palicom, Cibona je prvi put ove sezone ubacila više od 70 poena. Marko Tomas i Lukša Andrić odigrali su najbolje napadačke role, kapetan Marin Rozić nemilice se trošio u oba smjera. Svi su kraj utakmice jedva dočekali na nogama, ali prepuni ponosa. Iako je to bila još samo jedna europska pobjeda, iako je bila tek druga u ovoj sezoni, bila je posebna.

TOP 16 RASPLET

Asvel mora pasti

Kombinacija za plasman u Top 16 još je uvijek previše i teoretski se već sigurnima Barceloni i Montepaschiju mogu pridružiti bilo koja dva od četiri preostala kluba iz skupine A. Ciboni će, u bilo kojem raspletu, sigurno trebati pobjeda nad Asvelom u posljednjem kolu. Najrealnijim se čini rasplet u kojem će o 4. mjestu odlučivati međusobni dvoboji s Francuzima, a u tom slučaju će Ciboni 14. siječnja trebati pobjeda s najmanje četiri poena viška. (gg)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 10:12