NOVI PLAY

Joke Vranković: Ne očekujem baš nikakve probleme oko poziva Draperu

Joke Vranković ovih dana istovremeno intenzivno sastavlja momčad Cibone za sljedeću sezonu i dovršava popis reprezentativaca za EP u Litvi
 AP

Josipu Vrankoviću nije lako ovih dana složiti dnevni raspored, iako je košarkaška sezona završila. Najveći dio posla tek čeka trenera Cibone i izbornika hrvatske reprezentacije što će u rujnu na EP-u u Litvi tražiti put prema olimpijskom turniru.

Za Cibonu je sezona završila ranije nego obično, ali Joke nije razočaran konačnim ishodom.

- Uspjeli smo dovesti Cibonu do plasmana u NLB ligu, a s obzirom na stanje koje sam zatekao, mislim da smo napravili kvalitativan pomak u svim segmentima. Normalno, žao mi je što nismo izborili finale doigravanja, ali napravili smo ono što je bilo zacrtano.

Slijedi veliko pospremanje svlačionice.

- Želio bih imati na raspolaganju budžet što će obećavati borbu za vrh regionalne lige, bit će puno promjena u igračkom kadru. Velike rekonstrukcije nikad nisu previše zahvalne, no na njih smo prisiljeni, što iz objektivnih razloga, što iz situacije koju sam zatekao.

Izvjestan je odlazak Bojana Bogdanovića, a Zubčić i Radošević, iako su produžili ugovore, mogu otići uz fiksnu odštetu.

- Točno. S posljednjom dvojicom moramo u sljedećih desetak dana iskristalizirati situaciju, moramo znati ostaju li ili odlaze.

Od važnijih igrača, pod ugovorom su Rozić i Vragović. Koliko će koštati momčad koja bi se borila za vrh u NLB ligi?

- To nije teško dokučiti, ako pogledate prošlogodišnje proračune Olimpije i Partizana.

Onda bi oko 15 milijuna kuna trebalo biti dovoljno?

- Čak i nešto manje.

Koliko će na cijenu slaganja i na izgled momčadi utjecati pojava jakih konkurenata, Zagreba i Cedevite?

- Imat će utjecaja, ali prije svega bi nas to moglo natjerati da imamo jednog stranca više od planiranog. Sadašnja ideja je da Cibona sljedeće sezone ima dva stranca.

Jednog će imati i reprezentacija.

- Razgovarao sam s većinom igrača i dobio pozitivne reakcije. Svima sam objasnio zbog čega je Draper tu i kako nam može pomoći i svi su to prihvatili. Isto to sam rekao i njemu. Ne očekujem nikakve probleme.

Uskoro ćete objaviti širi popis od 24 reprezentativca, ali za pretpostaviti je da će glavninu činiti igrači s prošlogodišnjeg SP-a u Turskoj. Koliko će biti promjena?

- Zdravi Stanko Barać i Draper bi nam trebali donijeti dodatnu kvalitetu, a bit će još nekih promjena.

Bilo je igrača koji su se istaknuli kroz sezonu.

- Žorić se isprofilirao u najboljeg igrača NLB lige i hrvatskog prvenstva. Car je u određenim segmentima skrenuo pažnju na sebe. Radošević i Zubčić su imali važnije uloge. Draper je pokazao da će biti koristan reprezentaciji.

I Toni Kukoč će opet biti uz reprezentaciju?

- Hoće, u prvom dijelu priprema kao i prošle godine.

Ima li prostora da se to i produži?

- Toni ima svojih obveza, a njemu su naša vrata uvijek otvorena. Meni je bilo važno da igrači osjete tu strast prema košarci kakvu osjeća čovjek koji je sve u životu prošao i osvojio.

Hrvatsku u Litvi očekuje strašna konkurencija, a treba biti u prvih šest kako bi uopće došli u poziciju boriti se za OI u Londonu 2012.

- Od prve utakmice će svi morati biti maksimalno kvalitetni i nitko neće imati pravo na slab dan. Zato će biti važno imati što više kvalitetnih igrača na popisu.

Jeste li pratili što se događa kod konkurenata?

- Jesam, ali ne želim se previše opterećivati suparnicima. Koncentrirat ću se na našu igru. Ukoliko budemo imali kontinuitet dobre igre, što stalno naglašavam, vjerujem da će nam to donijeti i željeni rezultat. Svakako želimo biti u krugu reprezentacija koje će izboriti kvalifikacije za Olimpijske igre.

Ulazak u četvrtfinale je nekakva konstanta Hrvatske, no nikako se ne uspjeva proći taj prvi korak u nokaut fazi. Jeste li razmišljali o uključenju psihologa u rad reprezentacije?

- Ne. Nismo gubili od loših reprezentacija, ponekad nije bilo ni sreće. No, mislim da to ne treba potencirati, stalno se vraćati u prošlost i na te poraze. To nam neće ništa dobroga donijeti.

Ozbiljno razmišljam o Šariću

Od ovog EP-a svaka će reprezentacija moći imati 14 igrača na raspolaganju, a njih 12 će se prijavljivati za svaku pojedinu utakmicu do sat vremena prije početka.

Hoće li vam zbog toga pri konačnom izboru biti lakše nego kad ste birali igrače za SP u Turskoj?

- Sigurno će mi biti lakše, a logično mi je da nam je to omogućeno, s obzirom da je promijenjen sustav natjecanja i da ima više utakmica. Nama je to problem bio i u Turskoj, gdje smo patili zbog ozljeda pojedinih igrača. Baš zbog toga će u Litvi biti važno imati veći broj igrača na raspolaganju.

Može li se na popisu od 14 otvoriti prostor za barem jednog mladog, talentiranog igrača? Tu se, prije svih, kao mogući kandidati spominju Dario Šarić i Mario Hezonja.

- Nije problem uvrstiti mladog igrača, ali on to mjesto mora zaslužiti, a ne da mu bude darovano samo zbog talenta. Za Hezonju mislim da je još prerano, da bi prvo trebao u klubu osjetiti razinu NLB lige, što po svojim predispozicijama može, dok o Šariću ozbiljno razmišljam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 13:40