POČINJU KVALIFIKACIJE

Bezbrižni Del Bosque i Löw, ostalima danas počinje noćna mora

Nastavlja li se razdoblje dominacije zlatne španjolske generacije? Može li don Fabio podići na noge krezuba ‘tri lava’? Što čeka Kranjčara i Josipa Kužea? Odgovori stižu, počinje kvalifikacijska kampanja za Euro 2012.
 Željko Hajdinjak / Cropix

ZAGREB - Vicente Del Bosque jedini je izbornik velike europske reprezentacije koji se s prognozom ‘bonaca’ sprema isploviti na otvoreno more kvalifikacija za Euro 2012.

Njegova ‘furija’ se iz Južne Afrike vratila s ujedinjenim naslovom prvaka po Uefa i Fifa verziji, momčad sa Casillasom, Xavijem, Iniestom, Villom i Torresom dosegnula je punu zrelost i kvalifikacije dočekuje tek kao nužno zlo na putu prema ‘trebleu’. Španjolci će u skupini s Češkom i Škotskom jurišati prema rekordnom bodovnom učinku.

Industrijski ‘mannschaft’

Blistave igre ‘elfa’ u Južnoj Africi guraju Joachima Löwa uz bok Del Bosqueu. Njemački izbornik se u stožer nacionalne momčadi ušuljao kao čovjek iz sjene, pomoćnik Jürgena Klinsmanna, da bi kroz četiri godine samostalne vladavine iz temelja raskopao nekada industrijski ‘mannschaft’. Njemačka s Özilom, Khedirom, Boatengom i društvom - a bez Ballacka kojem i nakon oporavka izmiče pozivnica - djeluje šareno poput Benettonova plakata, a na terenu je njezina igra često simfonija. Zanima nas kako će tom modernom nogometu doskočiti novi turski izbornik Guus Hiddink.

Ždrijeb je naše susjede Slovence i Srbe smjestio u zajedničku skupinu s Talijanima i u konkurenciju uvrstio još i Sjevernu Irsku kao potencijalnu minu. Vrlo delikatan posao čeka novog šefa ‘azzurra’ Cesarea Prandellija. Jedna je velika generacija ( Del Piero, Totti, Canavarro) sišla s pozornice, a nasljednici tek trebaju izgraditi autoritet na kontinentu. “I Lippi je izgubio prvu, pa je postao svjetski prvak”, ohrabruje naciju Prandelli, ali njegova konstrukcija stoji na klimavoj podlozi...

Kakvi su Kužeovi izgledi?

S promijenjenom krvnom slikom momčadi u ciklus kreće novi francuski izbornik Laurent Blanc. Pomilovao je, doduše, devetoricu ‘delinkvenata’ sa SP-a, ali vodeće uloge rezervirao je za Benzemu i Nasrija koje je njegov prethodnik otpisao. Blancu će planove kvariti francuski učenik Safet Sušić, čija BiH s plejadom bundesligaških zvijezda cilja na svoje prvo veliko natjecanje. Bilo bi ravno čudu kada bi se u borbu za prva dva mjesta uspio umiješati Josip Kuže. Premda je skenirao situaciju u albanskoj reprezentaciji i zna slabe suparničke točke, Kuže objektivno nema momčad koja može nizati uspjehe u kontinuitetu.

Isto vrijedi i za Zlatka Kranjčara na klupi Crne Gore. S Vučinićem kao usamljenom svjetskom klasom ( Jovetića čeka duga stanka) u sastavu, Cico će biti zadovoljan ako baci poneki klip pod noge favoriziranim Englezima, Bugarima i Švicarcima. Razdoblje neizvjesnosti je pred Fabiom Capellom koji je ovih dana laka meta. Mediji mu više nisu skloni, ozljede mu masakriraju momčad, veterani otkazuju ili mu poput Beckhama sapunaju dasku jer ih je zaboravio...

Veterani iz skupine G

U skupini B veteran Giovanni Trapattoni namjerava zaokružiti opus plasmanom na veliko natjecanje. Irci su gladni uspjeha, već osam godina nisu sudjelovali na nekoj glamuroznoj smotri. Suparnik im je Rusija čija generacija Aršavin-Pavljučenko-Žirkov pod vodstvom nizozemskog izbornika Advocaata traži oprost za fijasko u prošlom ciklusu.

Kuriozitet skupine G krije se u povratku na scenu dvojice velikih napadača. Zlatan Ibrahimović je ponovno ‘sretan’ jer na klupi nema izbornika s kojim je ratovao, a 34-godišnji Ruud van Nistelrooy je ‘in’ nakon Van Persiejeve ozljede...





Cico šalje Beqiraja na klupu

Na “pogrešnoj” strani bit će Bellamy i Bale, zvijezde Premiershipa, dok će Cico na premijeri istrčati bez jednog od svojih glavnih igrača - Jovetića. Nakon Walesa, Crnogorci odlaze u Sofiju gdje je Kranjčar već jednom pobijedio Bugarsku (3-1), ali tada kao hrvatski izbornik.

- Imamo pravo nadati se pobjedi nad Walesom jer imamo kvalitetnu reprezentaciju, stadion je već rasprodan i bit će sjajna atmosfera - nada se Cico te ističe: - Bolji smo, unatoč njihovim premierligaškim zvijezdama. No, mi imamo Vučinića koji je jedan od najboljih igrača s područja bivše Jugoslavije.

Nas je najviše zanimalo hoće li u udarnoj postavi biti Fatos Beqiraj, Dinamovo pojačanje iz podgoričke Budućnosti.

- U prvih 11 u napadu će igrati Vučinić i Đalović, ali tijekom utakmice ću svakako koristiti i Beqiraja. (tž)

ONI OČEKUJU NASTAVAK DOMINACIJE

ŠPANJOLSKA - 1.

NJEMAČKA - 4.

NIZOZEMSKA - 2.

ONI ŽELE REHABILITACIJU

HRVATSKA - 14.

ENGLESKA - 7.

FRANCUSKA - 21.

ITALIJA - 11.

RUSIJA - 16.

TURSKA - 28.

ONI ŽELE ZADRŽATI VISOKU RAZINU

PORTUGAL - 8.

GRČKA - 12.

DANSKA - 29.

ŠVICARSKA - 17.

ONI TRAŽE (RE)AFIRMACIJU

ŠVEDSKA - 35.

BELGIJA - 48.

SRBIJA - 13.

BiH - 57.

RUMUNJSKA - 42.

BUGARSKA - 43.

ČEŠKA - 31.

CRNA GORA - 73.

ONI SU PLUTAJUĆE MINE

IZRAEL - 38.

IRSKA - 36.

SLOVAČKA - 27.

BJELORUSIJA - 78.

* - s desne strane naveden je Fifin renking.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 05:58