BICIKLIST SE BRANI

Uzalud Contadoru pravdanje, i malene količine dopinga su doping

Dok glavešine svjetskog biciklizma i dalje uporno zabijaju glavu u pijesak, na najnoviju aferu s Contadorom u glavnoj ulozi reagirao je predsjednik Svjetske antidopinške agencije, kao i sam vozač
Three-time Tour de France winner Alberto Contador of Spain holds aloft the Spanish national flag during a victory lap with his Astana teammates after the 20th and last stage of the Tour de France cycling race over 102.5 kilometers (63.7 miles) with start in Longjumeau and finish in Paris, France, Sunday, July 25, 2010. (AP Photo/Christophe Ena, POOL)
 AP

ZAGREB - “Bez komentara”, ponavljali su poput treniranih papagaja čelnici Svjetske biciklističke organizacije (UCI) nakon što je “pao” jedan od junaka tog toliko okaljanog sporta.

Alberto Contador, čovjek kojeg se etiketiralo kao spasitelja biciklizma i jednog od rijetkih “čistih” vozača označen je kao varalica nakon što je Svjetska antidopinška agencija (WADA) objavila da su uzorci pokazali prisutnost nedozvoljenih sredstava, u Španjolčevu slučaju klenbuterola. No, “Pistolero” nije šutke pustio da institucije rade svoj posao, nego je brzo reagirao tvrdeći da je cijela stvar prenapuhana.

- Ta tvar je u moj organizam ušla preko mesa koje je organizator ponudio na utrci, a količina je ionako 400 puta manja od one koju laboratorij ima obvezu otkriti - poručio je Contador.

- Sve ovo je jedna velika pogreška. Odlučio sam istupiti u javnosti kako bih sprao ljagu sa svog imena. Jedna njemačka TV postaja čak je i imala podatak o nalazu laboratorija, ali nije objavila radi očuvanja dostojanstva biciklizma. Eto koliko su optužbe ‘uvjerljive’ - branio se trostruki osvajač Tour de Francea.

Ubrzo je stigla i reakcija Davida Howmana, predsjednika WADA-e.

- Male količine nedopuštenih sredstava i dalje su doping. Istina je da su potrebne detaljnije analize, ali dosadašnja saznanja ne smijemo ignorirati.

Predsjednik UCI-ja Pat McQuaid inzistira na tvrdnji da je sustav dopinških kontrola učinkovit i odbija prihvatiti činjenicu da su sami temelji biciklizma ozbiljno poljuljani. Howman, pak, bez zadrške govori o velikim problemima u sportu. Osim Contadora, nalazi još trojice španjolskih biciklista i jedne biciklistice pokazali su korištenje dopinga.

- Biciklistički savezi se jednostavno ne trude dovoljno. Nemoguće je da nacionalni savezi ne znaju za dopingiranje određenih sportaša. Ovo što se događa u Španjolskoj, gdje je biciklizam izuzetno popularan sport, graniči sa sustavnim dopingiranjem. Mora se stati na kraj svemu.

Traži zamrzavanje uzoraka

Španjolac sada traži da se uzorci zamrznu sve dok ne napreduje tehnologija koja bi mogla potvrditi da nije pokušavao do pobjeda doći na nedopušteni način. Contador se i dalje drži priče da je za pozitivan dopinški nalaz krivo kontaminirano meso koje je pojeo, a odbija nagađanja kako se služio transfuzijom vlastite krvi kako bi dobio energiju uoči teške planinske etape.

U međuvremenu je predsjednik Međunarodne biciklističke federacije Pat MQuaid pozvao španjolsku vladu da krene u oštriju borbu protiv dopinga budući da je u posljednjih nekoliko dana čak četvero španjolskih biciklista suspendirano zbog sumnje u korištenje nedopuštenih supstanci. (ts)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 10:02