Promjene

U ovom gradu nikad prije nisu morali zaprašivati protiv komaraca, ali sve se promijenilo zbog nevjerojatnih razloga

Ovakvi prizori redovita su pojava u tropskim gradovima i postaju sve češći u Europi

Ilustracija

 Johan Ordonez/Afp

Bio je to prizor kakav se u Parizu ne pamti. Zatvorene ceste, ljudi u jugoistočnom dijelu grada nisu izlazili iz svojih domova u rane jutarnje sate, a radnici su marljivo raspršivali insekticid po drveću, parkovima i svim drugim područjima koja su potencijalno rizična. Što se događalo? Prvo zaprašivanje komaraca u francuskoj prijestolnici. Glavni neprijatelj? Tigrasti komarac.

Ovakvi prizori redovita su pojava u tropskim gradovima i postaju sve češći u Europi kako se tigrasti komarac, koji može prenijeti viruse denge, chikungunya i zika, širi iz svoje rodne jugoistočne Azije.

- Bilo je to prvo u Parizu, ali nije prvo u Francuskoj. Jug naše zemlje već nekoliko godina ima problema s tigrastim komarcima - rekla je zamjenica pariškog gradonačelnika Anne Souyris, koja je zadužena za zdravstvenu politiku, za televiziju BFM, prenosi Guardian.

Iz regionalnog zdravstvenog tijela zaduženog za glavni grad, ARS Ile-de-France, rečeno je da je ciljano područje za zaprašivanje bilo 150 metara oko kuća osobe koja živi u 13. arondismanu, a koja se zarazila denga groznicom tijekom putovanja.

- Ove se operacije provode kako bi se smanjio rizik od prijenosa denga groznice nakon otkrivanja slučaja zaraze - rečeno je.

Druga operacija zaprašivanja planirana je tijekom noći s četvrtka na petak u predgrađu Colombes sjeveroistočno od središta Pariza, nakon što je druga osoba oboljela od denga groznice nakon povratka s inozemnog putovanja. Sve to radi se s ciljem prevencije. Naime, ako tigrasti komarac ugrize osobu koja ima virus, on tada postaje prijenosnik bolesti. Zbog toga situacija nije nimalo bezazlena i zdravstveni radnici u Francuskoj daju sve od sebe kako bi zaustavili širenje opasnih virusa.

Tigrasti komarac, također poznat kao Aedes albopictus, stigao je u južnu Europu u prvom desetljeću ovog stoljeća i od tada se ubrzano probija prema sjeveru, nastanivši se u Francuskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Stručnjaci kažu da su u tom širenju uspješni i zbog klimatskih promjena, jer s toplije vrijeme skraćuje razdoblje inkubacije jaja, a zime više nisu dovoljno hladne da ubiju štetnike.

Ova vrsta komarca prvi put je viđena u Francuskoj 2004. godine, a od tada su se nastanili diljem zemlje. Zbog toga će, očito, akcije zaprašivanja biti uobičajen prizor diljem te zemlje, a čini se kako isto čeka i sjevernija područja našeg kontinenta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 13:17