MISLILI SU NA SVE

U Velikoj Gorici donose moderna pravila za kućne ljubimce: Ne šećete psa? Kazna 150 eura!

Između ostalog će riješiti i problem koji je čest: vlasnik umire, nasljednici preuzmu imovinu, a psa ili mačku ostave
 Elena Abrosimova/Alamy/Alamy/Profimedia

U petak će se u Velikoj Gorici, između ostalog, raspravljati i o kućnim ljubimcima. Točnije, Gradsko vijeće će raspravljati o novoj Prijedlog Odluci o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama. Što je u njemu novo?

Vlasnik (koji se naziva posjednikom) tako ne smije zanemarivati kućne ljubimce s obzirom na njihovo zdravlje, smještaj, ishranu i njegu. Ne smije niti ograničavati kretanje kućnim ljubimcima na način koji mu uzrokuje bol, patnju, ozljede ili strah. Zabranili su i bacanje pirotehničkih sredstava na životinje, trčanje uz vozilo u pokretu, kao i vezanje pasa. To je dozvoljeno samo iznimno i privremeno, i to tako da ogrlica i lanac (nazivaju ga sredstvom vezanja) ne nanose psu bol, a daju mu mogućnost da se kreće u promjeru pet metara.

- Posjednik koji psa drži u stanu ili kući bez okućnice, dužan ga je svakodnevno izvoditi van zgrade ili kuće radi obavljanja nužde i zadovoljenja dnevnih fizičkih aktivnosti - stoji u članku 4

Potom, nešto niže, iz grada su odlučili na kraj stati fenomenu zvanom - samošetač.

- Iz sigurnosnih razloga prometa, sugrađana i drugih životinja te u svrhu prevencije nekontroliranog razmnožavanja zabranjeno je puštanje kućnih ljubimaca da samostalno šeću javnim površinama bez prisutnosti i nadzora posjednika - nalaže članak 9.

Na području grada propisuje se sterilizacija pasa i mačaka, vlasnici će morati dokazati da je postupak obavljen, a zabranjen je uzgoj kućnih ljubimaca za prodaju - osim jasno, kad je riječ o registriranim uzgajivačima.

Dozvoljeno je postavljanje hranilišta za mačke - ako se neka lokacija odbije, onaj ured koji ga je odbio morat će predložiti alternativnu lokaciju, nedaleko od one koja je zatražena.

Što se tiče pronalaska životinje na ulici, onaj tko je pronađe mora, sve dok se ona ne vrati vlasniku ili ode u sklonište, ‘pružiti joj odgovarajuću skrb‘. Izričito je napomenuto kako svatko tko ozlijedili ili vidi ozlijeđenu (bolesnu) životinju mora joj pomoći ili naći nekoga tko će to napraviti. Iz grada su mislili i na situaciju koja se događa diljem zemlje.

- Ukoliko dođe do napuštanja životinje uslijed smrti vlasnika te ukoliko se zna nasljednik životinju zbrinjava Grad Velika Gorica te namiruje troškove po okončanju postupka od nasljednika - stoji u članku 20.

Za kraj, tu su kazne. S 80 eura bit će kažnjeni oni koji, recimo, psu ne osiguraju dovoljno velik prostor za život, ne daju mu redovito hranu i vodu, vežu ga na duže vrijeme, nisu sterilizirali ljubimca... Sa 150 eura kaznit će se one koji ne izvode pse svakodnevno vani zbog odlaska na wc i istrčavanja, ako nisu čipirani i na povodcu, ako ga pusti da se sam šeće naokolo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 10:46