JADNI KONJI

Inspekcija tvrdi da je na štraparijadi u Velikoj Gorici sve bilo u redu, njihovo objašnjenje je šokantno

Lopticu su prebacili na Ministarstvo poljoprivrede, istaknuvši kako su oni dozvolili održavanje ovakvih događaja

Štraparijada

 Prijatelji životinja

Snimke sa štraparijade u Strmecu Bukevskom pokraj Velike Gorice neugodno su iznenadile mnoge diljem zemlje, no ne i zaposlenike Državnog inspektorata. Premda su mnogi bili užasnuti snimkama konja koji vuku teške trupce na natjecanju, a još i više prizorima njihovog bičevanja, inspektorat u tome ne vidi ništa protuzakonito.

Iz udruge Prijatelji životinja, čiji su članovi javnost obavijestili o tome što se dogodilo i poslali novinarima snimke na kojima se vidi kako vlasnici udaraju konje bičem po koži koja je ionako puna ožiljaka te kako ih bolno povlače naokolo, nisu iznenađeni reakcijom institucija.

- To se kršenje zakona odvijalo pred očima veterinarske inspekcije, koja se oglušila na naše traženje da zabrani održavanje ovog događaja. Ovo nije natjecanje u povlačenju trupaca, već u zlostavljanju konja - poručila je Snježana Klopotan Kačavenda, koordinatorica projekata u udruzi Prijatelji životinja.

No, iz Državnog su nam inspektorata javili kako je u slučaju ove štraparijade sve u najboljem redu, kako ona nije ilegalna niti u njoj vide bilo što problematično.

- Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata u predmetnom slučaju postupila je u skladu s odredbama članka 60. Zakona o zaštiti životinja, koji je donijelo Ministarstvo poljoprivrede.

Jednako tako, predmetnim zakonom propisano je da je organizator manifestacije dužan osigurati stalnu prisutnost veterinara ovlaštene veterinarske organizacije, koji obavlja kontrolu dokumentacije i postupanja sa životinjama u skladu sa zakonskim propisima.

Želimo napomenuti da predmetnim propisom koje je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, nije zabranjeno održavanje takvih manifestacija ukoliko se organizator pridržava svih odredaba - napisali su nam u odgovoru.

Na pitanje o tome misle li da se ovdje radi o zlostavljanju konja nam - nisu odgovorili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 23:02