NEPOPRAVLJIV

Major opet ujeda: Čim se vratio u Bijelu kuću, pas Bidenovih ponovno nekoga ugrizao

Ranije ovog mjeseca Major je ugrizao člana sigurnosnog osoblja, zbog čega je bio poslan na posebnu obuku kako se to više ne bi događalo
Major
 MANDEL NGAN/POOL/AFP

Trogodišnji pas Major, ljubimac Joe Bidena, ponovno je nekoga ugrizao.

Mlađi od dva njemačka ovčara američkog predsjednika "ugrizao je prolaznika tijekom šetnje", obavijestio je javnost glasnogovornik prve dame Michael LaRosa.

- Zbog mjera opreza, ta osoba odmah je posjetila WHMU (Medicinska jedinica Bijele kuće), a zatim se vratila na posao bez ozljeda - rekao je LaRosa, dodavši da se Major još prilagođava novom okruženju.

Joe i Jill Biden udomili su Majora 2018. godine, dok je još bio štene. Prije njega imali su jednog njemačkog ovčara, Champa, kojeg su 2008. godine kupili u uzgajivačnici. Pobjedom Bidena na predsjedničkim izborima, Major je postao prvi pas koji je iz skloništa došao u Bijelu kuću.

Obiteljska kuća

Sve je bilo u redu prva dva mjeseca, do početka ožujka, kad su se pojavili problemi. Ranije ovog mjeseca ugrizao je člana sigurnosnog osoblja i prouzročio "manju ozljedu".

Predsjednički psi ubrzo su nakon toga poslani u obiteljsku kuću Bidenovih u Delawareu, gdje je Major prošao obuku koja mu je trebala pomoći da se privikne na život u Bijeloj kući, kompleksu veličine oko sedam hektara, u kojem su gotovo cijelo vrijeme okruženi osobljem i pripadnicima sigurnosne službe.

- Major je uglavnom dražestan pas - rekao je Biden nedavno u intervjuu za ABC News.

Na novinarsko pitanje kako je došlo do prvog incidenta, predsjednik je objasnio da je pas "skrenuo iza ugla, ugledao dvije osobe koje su mu bile nepoznate i odlučio se zaštititi".

Maše repom

Dodao je da je riječ o manjoj ozljedi i da tijekom ugriza zubi nisu prodrli kroz kožu.

- U Bijeloj kući ga voli 85% ljudi. Kako i ne bi kad sve što radi je da ih liže i maše repom - rekao je predsjednik u intervjuu 17. ožujka.

Negirao je šuškanja da je pse poslao kući kako bi kaznio Majora.

- Otišao je doma, nisam ga ja potjerao. Jill je bila odsutna četiri dana, mene nije bilo dva dana pa smo ih odlučili odvesti kući u Wilmington - izjavio je Biden.

Bijela kuća potvrdila je da su se njemački ovčari vratili 21. ožujka.

- Psi će odlaziti i vraćati se. Nema ništa neobično u tome što će povremeno ponovno otići u Delaware, kao što to čine predsjednik i prva dama - tvrdi glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Inače, nakon četiri godine bez kućnih ljubimaca u Bijeloj kući, Major i Champ prvi su psi koji su protrčali travnjacima službene rezidencije predsjednika SAD-a.

Bivši predsjednik Barack Obama imao je dva psa, Boa i Sunnyja, a George Bush mlađi imao je nekoliko pasa i mačku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 02:30