DIVNE NJUŠKE

Prva ovogodišnja izložba mačaka okuplja najljepše ljubimce iz naše, ali i iz susjednih zemalja

Čupavci će se moći u subotu i nedjelju od 10 do 18 sati, a ulaz će biti besplatan
 Savez felinoloških društava Hrvatske 

Prve ovogodišnje međunarodne izložbe mačaka u organizaciji Saveza felinoloških društava Hrvatske održat će se 18. i 19. ožujka u King Crossu Jankomir. Osim natjecanja koja će trajati oba dana, na prvoj izložbi, u subotu u 16 sati, bit će proglašeni nacionalni pobjednici za 2022. godinu, najuspješnije pasminske mačke prema plasmanu na međunarodnim izložbama.

U prvoj kategoriji odraslih mačaka pobjednik je egzotična mačka International Champion Dark Diamond Fudge, u vlasništvu Gordane Radić iz Splita. Najbolji u drugoj kategoriji je International Champion Lunaris Art Gallardo, mužjak pasmine maine coon, čija je vlasnica Petra Dimić iz Zagreba. Najtrofejnija odrasla mačka u četvrtoj kategoriji je sphynx International Champion Denimma Line Uber, vlasnice Ines Islami Kovačić iz Varaždina.

Pobjednik u trećoj kategoriji, britanski kratkodlaki mačak, Grand International Champion EYE OF THE TIGER OF ROYAL ANGEL, ovu će titulu ponijeti četvrti puta, što ne iznenađuje jer je najtrofejnija mačka u povijesti hrvatske felinologije. Kod Zagrepčanke Marine Han doputovao je iz Praga kao mačić, i to nakon dvije godine čekanja jer se radi o posebno rijetkoj liniji.

Tiger je naime vrlo neobičnih korijena jer je po očevoj liniji australsko - indonezijskog porijekla, a s majčine strane sadrži nasljeđe najboljih europskih linija ove pasmine koje su već polako izašle iz uzgoja pa je stoga ova kombinacija vrlo posebna, a pokazala se i dobitnom jer se Tiger sa svake međunarodne izložbe, a bilo ih je 27, uvijek vratio s titulom i nagradom.

Često je proglašen najboljom mačkom u tipu u svojoj pasmini, ali i najbolji u kategoriji te najljepšom mačkom izložbe. Uz ljepotu ga krasi i divan karakter, navodi njegova vlasnica, dodajući kako je izrazito mazan i druželjubiv i prema drugim mačkama i prema ljudima te je na izložbama prava senzacija, posebno za djecu.

Osim najuspješnijih odraslih mačaka bit će proglašeni i najtrofejniji u kategoriji kastrata i mačića, te najuspješnija uzgajivačnica u 2022. godini, koju titulu je ponijela „HUNTER‘S ENIGMA“ Petre Dimić iz Zagreba.

Predsjednica Saveza Amelija Leopoldović ističe kako su prijave na izložbu otvorene do kraja tjedna, a za sada je svoj dolazak najavilo više od stotinu uzgajivača iz Hrvatske, Austrije, Italije i Slovenije te ćemo imati prilike vidjeti desetke međunarodno priznatih pasmina.

Izložbe će za javnost biti otvorene u subotu i nedjelju od 10 do 18 sati uz besplatan ulazak za posjetitelje. Best in Show, odnosno proglašenje najljepših mačaka izložbe oba će dana započeti u 16 i 30 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 17:17