JU PRIRODA ZAGREBA

U Maksimiru i na Savici postavili veći broj vrša u koje se trebaju uloviti invazivne vrste

Za razliku od brojnih zemalja koje ovakve probleme rješavaju tako da se životinje ubiju, u našoj se zemlji postupa humanije
 Javna ustanova Priroda Grada Zagreba

Iz Javne ustanove Priroda Grada Zagreba objavili su kako su ove godine krenuli žestoko. Pri tome ciljaju na borbu s invazivnim crvenim kornjačama.

- I u Maksimiru i na Savici simultano, redovnim tjednim tempom i s većim brojem vrša.... Nadamo se dobrom ulovu i značajnom smanjenu pritiska na našu barsku kornjaču - objavili su na Facebooku.

image
Javna ustanova Priroda Grada Zagreba

Za razliku od brojnih drugih zemalja koje problem s invazivnim stranim vrstama rješavaju tako da se životinje ubiju, u našoj se zemlji pristupa humanije. Sve neželjene kornjače završe u Maksimiru, u prvom jezeru, uređenom samo za njih.

Ti gmazovi nekoć su bili popularni kućni ljubimci, no onda su narasli, pa su ljudi shvatili da se ne mogu brinuti o njima. Potom su napravili nešto loše - osjećajući se veoma humano, pustili su ih u razna jezera diljem zemlje. Time su napravili pravi kaos u prirodnoj ravnoteži jer te kornjače istiskuju druge kornjače, posebno onu domaću, barsku. Zbog toga se poduzima sve što je moguće, a da je humano, kako bi se riješio ovaj problem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 08:26