12 ČOPORA

U Švicarskoj dozvoljen odstrel vukova: Ubit će se čak i one koji se nisu približili ljudima

Cilj vlade je usporiti rast vučje populacije, pa su promijenili pravila o lovu
 ZOO Zagreb

Zbog sve češćih pritužbi farmera da im napadaju stoku, Švicarska je u utorak dozvolila odstrel vukova iz 12 od 32 čopora, koliko ih živi u toj u zemlji. Švicarski savezni ured za okoliš je priopćio da je udovoljio zahtjevima iz pet regija u zemlji.

Prema odluci tog ureda, u još šest čopora dozvoljen je odstrel dviju trećina mladih vukova. U regijama s najvećom populacijom vukova, Valaisu na jugu i Grisonsu na istoku, može se ubiti gotovo 80 ovih nesretnih životinja.

U Švicarskoj trenutno obitava oko 300 vukova. Prema saveznom uredu, 2020. je bilo 11 čopora s oko stotinu životinja. U 2019. je nastradalo 446 domaćih životinja, a 2022. 1480, većinom ovaca i koza. Njih su zbog hrane ubili vukovi.

Vlada također želi usporiti rast vučje populacije pa su izmijenjene pravila o lovu. Od 1. studenoga se tako vukovi mogu ubijati i u preventivne svrhe, što znači da se mogu upucati i one životinje koje nisu usmrtile domaću životinju ili su se opasno približili ljudima. Jedino te se moglo ubijati do sada.

Sezona lova traje od rujna do kraja siječnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 09:08