JEZIK I GOVOR

Djed Mraz ili Djed Božićnjak, dar ili poklon, čestit ili sretan Božić? Evo što kaže stručnjakinja

Čestit danas znači pošten i neporočan. Međutim u staroslavenskom jeziku ta je riječ značila - sretan, objašnjava Marica Čilaš Mikulić

dr. sc. Marica Čilaš Mikulić

 Screenshot/Jutarnji list

Je li sretan ili čestit Božić? U emisiji "Jezik i govor" odgovor nam daje dr. sc. Marica Čilaš Mikulić, viša lektorica na Croaticumu - Centru za hrvatski kao drugi i strani jezik Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

"Može se reći i sretan i čestit i veseo Božić. Sretan i čestit Božić su zapravo sinonimi. Čestit danas znači pošten, častan i neporočan. Međutim u staroslavenskom jeziku ta je riječ značila - sretan. To se značenje izgubilo pa mnogi ne znaju da je čestit isto što i sretan pa čestit Božić nije ni bolji ni hrvatskiji izraz od sretan Božić - ističe Čilaš Mikulić i napominje kako pridjev božićni treba pisati malim početnim slovom. A kako nazivamo starca s bijelom bradom koji daruje djecu za Božić?

- Danas ga najčešće nazivamo Djedom Božićnjakom, a prije Domovinskog rata bio je Djed Mraz. Darivanje je vezano uz legendu o svetom Nikoli koji je darivao djecu kao zaštitnik djece, siromaha i pomoraca. No tijekom reformacije bilo je zabranjeno štovanje svetaca pa se u Njemačkoj pojavilo da djecu daruje mali Isus pa se taj običaj prenio u Hrvatsku. Djed Božićnjak je tijekom 20. stoljeća populariziran u SAD-u, dok se u SSSR-u kao protuteža kapitalističkom Djedu Božićnjaku 20-ih godina 20. stoljeća pojavio Djed Mraz koji dolazi iz hladnih krajeva - objašnjava Marica Čilaš Mikulić dodajući kako i jednog i drugog djedicu treba pisati velikim početnim slovom jer je to ime.

Dar je, ističe, stara hrvatska riječ koja znači predmet ili vrijednost koju darujemo, a može biti i prirodna sposobnost za nešto. Poklon može značiti dar, ali i naklon. Ona savjetuje da se koristi riječ dar.

- Ako je riječ o poslovnoj komunikaciji, možemo nekome zaželjeti sretnu i uspješnu poslovnu novu godinu. U neformalnim odnosima ljudima želimo sreću, zdravlje, ljubav, a ako nekoga jako dobro poznajemo, možemo mu želje uobličiti i u stihove. Sve ovisi o našoj kreativnosti - kaže Čilaš Mikulić pa ističe da, ako mislimo na prvi dan nove godine koji je i praznik, onda ga pišemo Nova godina velikim početnim slovom, no ako nekome želimo sretan ne samo taj dan, nego i cijelu nadolazeću godinu, onda treba pisati malim slovima - sretna nova godina. A budući da je riječ o blagdanu, velikim početnim slovom pišu se - Sveta tri kralja.

Poštovani čitatelji i gledatelji, pitanja u vezi hrvatskog jezika i govora možete nam poslati na našu e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:40