SJEVERNA IRSKA VRIJE

Masovni ispraćaj čelnika IRA-e razbjesnio unioniste, u Belafstu neredi: Zapaljen autobus, na policiju letjelo kamenje

Irski premijer Micheál Martin pozvao je lidere u Dublinu, Belfastu i Londonu da udruže snage kako bi zaustavili nasilje
Neredi u Belfastu
 Paul Faith/AFP

U Belfastu je noćas zapaljen autobus, prosvjednici su kamenjem napali policiju i jednog fotoreportera. Prosvjedi su održani šestu noć za redom. Prosvjednici su oteli autobus i zapalili ga na liniji razdvajanja između protestantskog i katoličkog dijela Belfasta, objavila je policija Sjeverne Irske. Gorjele su gume i kontejneri sa smećem. Policija je pozvala građane da izbjegavaju to područje.

Premijerka Sjeverne Irske Arlene Foster osudila je napad, poručujući da nema opravdanja za nasilje. Prosvjedi predstavljaju sramotu za Sjevernu Irsku i služe skretanju pažnje sa stvarnih kršitelja zakona iz Sinn Feina, poručila je premijerka.

Od prošlog petka protestantska strana organizira prosvjede u Belfastu, Derryju i drugim mjestima Sjeverne Irske, ljuti zbog odluke javnog tužiteljstva da neće procesuirati lidere Sinn Feina zbog toga što su, usprkos epidemiološkim ograničenjima, sudjelovali na masovnom ispraćaju jednog od čelnika IRA-e. Umjesto dozvoljenih 30 ljudi, na sprovodu bivšeg obavještajnog šefa IRA-e Bobbyja Storeya okupilo ih se oko 3000. To je bio najveći skup u Sjevernoj Irskoj od izbijanja pandemije. Na sprovodu su bili ministri u sadašnjoj vladi Sjeverne Irske, bivši i sadašnji lideri Sinn Feina Mary Lou McDonald i Gerry Adams, i više od 20 drugih stranačkih dužnosnika, prenosi Politico. Drugi smatraju da iza prosvjeda stoji bijes građana zbog Brexita: ministrica pravosuđa Naomi Long rekla je da je neiskrenost Borisa Johnsona oko graničnih procedura nakon Brexita zapalila situaciju.

Na prekid nasilja pozvala je i vicepremijerka iz Sinn Feina Michelle O'Neill, jer to "u ovom trenutku uzrokuje velike probleme lokalnim zajednicama". Osudila je one koji su uključeni u nasilje, kriminalno razaranje, manipulaciju mladima i napade na policiju. Nasilje je osudio i britanski premijer Boris Johnson. "Duboko sam zabrinut scenama nasilja u Sjevernoj Irskoj, posebno napadima na policijske snage koje štite javnost i tvrtke, napadima na vozača autobusa i napadom na fotoreportera. Razlike se prevladavaju dijalogom, a ne nasiljem ili kriminalom", istaknuo je Johnson.

Irski premijer Micheál Martin pozvao je lidere u Dublinu, Belfastu i Londonu da udruže snage kako bi zaustavili nasilje.

Na snimkama koje kruže Twitterom vidi se kako prosvjednici molotovljevim koktelima napadaju autobus u vožnji, dok u pozadini desetak ljudi stoji s maskama i odobrava. BBC prenosi da je vozač autobusa potresen, ali srećom neozlijeđen. U otetom i zapaljenom autobusu nije bilo putnika. Fotoreporter je posvjedočio da su ga s leđa zaskočila dva maskirana muškarca. Jedan ga je bacio na zemlju i razbio mu kameru.

U srijedu oko 17 sati na liniji razdvajanja na Lanark Wayu okupili su se deseci mladića odjevenih u tamnu odjeću. Skup protestanata organiziran je preko Facebooka. Zapalili su vatru nasred ceste, dok su drugi sakupljali kamenje i dijelili molotovljeve koktele neposredno prije napada na autobus. Organizirali su se i mladi iz susjednog katoličkog područja oko Springfield Road i bacali kamenje na susjedni protestantski kvart, zbog čega je policija s desetak Land Rovera blokirala područje.

Treba to uništiti u začetku, rekla je Cailin McCaffery (25) za Guardian. "Bojimo se da će neredi jačati. Ne želimo proživljavati ono s čim su živjeli naši roditelji".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 14:29