PRIVEDENA NA GRANICI

Apel članice Pussy Riota: ‘Naša prijateljica je uhićena u Hrvatskoj. Ako je deportiraju, ubit će je!‘

Nastup Pussy Riota u MSU-u, kako smo još sinoć izvijestili, pao je u sjenu jer je jedna od djevojaka koja je putovala s članicama benda uhićena na granici.

Aja Nijazova

 Privatni Album/

Ruska feministička protestna punk rock grupa Pussy Riot održala je u ponedjeljak navečer koncert u Zagrebu. Nažalost, nastup u Muzeju suvremene umjetnosti, kako smo još sinoć izvijestili, pao je u sjenu jer je jedna od djevojaka koja je putovala s članicama benda uhićena na granici.

Jučerašnje neslužbene informacije potvrdila je članica Pussy Riota Olga Borisova na Facebooku dodajući da je uhićena jer je traže turkmenske vlasti.

- Na fotografiji je naša prijateljica Aja Nijazova, ruska aktivistica iz Turkmenistana. Njezina priča zaslužuje film, ali zasad ću samo pisati o njoj. Turkmenistan je jedna od najstrašnijih diktatura na svijetu. Ondje se ubijaju opozicionari, ali se za to ne čuje, nema interneta, a sad ni ne možeš otići iz Turkmenistana. A onda su 2000-ih godina, nakon još jednog vala čistki u zemlji, mnogi opozicijski političari zatvoreni i ubijeni, a među njima je bio i Ajin otac. U to vrijeme Aja je već živjela u Moskvi i upozorena je da hitno mora pobjeći iz Rusije. A ona je krenula u bijeg, započela je Borisova s prepričavanjem životne priče svoje prijateljice.

Tvrdi kako su tada turkmenske vlasti otvorile slučaj "krađe stoljeća", navodne pronevjere iz Središnje banke Turkmenistana i za to optužile Aju i njezina oca. Aja je sa svojim sinom utočište našla u Švicarskoj otkud nije mogla biti izručena Turkmenistanu. No, stvari su se promijenile kada je u dogovoru s turkmenskim vlastima Rusija izdala tjeralicu za njom.

- Došli su po Aju u Ženevu, a izručenje je čekala osam mjeseci. Dobila je šest godina zatvora u kojem je upoznala Mašu Aljehinu (također članicu Pussy Riota, op.a.), a prijateljice smo postale nakon što je izašla iz zatvora. Aja je krenula na prosvjede, skupljala i dostavljala informacije političkim zatvorenicima, a dobila je stranu putovnicu i bez probleme dobivala vize, objašnjava Borisova.

Aja se tako pridružila turneji Pussy Riota, a kako tvrdi Borisova, u Austriji, Litvi, Islandu i Njemačkoj i Belgiji je nitko ništa nije pitao, no sve se promijenilo u Sloveniji.

- Policajci su je agresivno izvukli iz hotelske sobe pozivajući se na tjeralicu iz 2002. i pričajući o mogućem izručenju Turkmenistanu gdje će je, naravno, ubiti. No, sudac se informirao o slučaju "krađe stoljeća" i ispričao se zbog nesporazuma nakon čega je puštena, tvrdi Borisova.

Međutim, ista se stvar dogodila samo tri dana kasnije na hrvatskoj granici.

- Aja je opet prilično grubo privedena, a poslijepodne je privedena na sud. Ali, na hrvatskom sudu joj nije osiguran ni prevoditelj ni odvjetnik. Ostala je u zatvoru. Aja nas je zvala i plakala, molila nas da joj dostavimo toplu odjeću, no u zatvoru odbijaju to prihvatiti. Ajin otac već je neko vrijeme mrtav, no duh turkmenske represije ganja Aju čak i nakon što je šest godina provela u zatvoru, napisala je Borisova i pozvala medije i aktiviste za ljudska prava da se pozabave ovim slučajem.

Hrvatska policija kaže kako je po tjeralici postupila kao i slovenska, no odluka suda je bila drugačija.

- Interpolovu tjeralicu se ne može ignorirati i obje su policije postupile isto. Članica Pussy Riota privedena je nadležnom sucu. U Sloveniji je proces trajao jako kratko i tamošnji je sudac odmah donio presudu da je se pusti. Ista procedura je ponovljena u Hrvatskoj, no tu je sudac na Županijskom sudu u Zagrebu odlučio drugačije i odredio ekstradicijski pritvor. Sada traje postupak, koji ima svoje faze, a uhićena članica Pussy Riota ima pravo žalbe, kažu iz MUP-a za Večernji.

Ekstradicijski pritvor može trajati najdulje 40 dana, konačnu odluku donosi ministar

Aja Nijazova, ruska aktivistica iz Turkmenistana i svojevrsna pridružena članica Pussy Riota, uhićena je temeljem Interpolove tjeralice koju je izdao Turkmenistan na graničnome prijelazu dok je iz Slovenije prelazila u Hrvatsku. Nakon preprate na zagrebački Županijski sud određen joj je ekstradicijski pritvor, te se trenutno nalazi u Remetincu.

Ove informacije potvrđene su Jutarnjem listu iz službenih izvora bliskih slučaju. Prema propisanoj proceduri Nijazova se može žaliti na odluku o pritvaranju dok traje ekstradicijski postupak, a o tome odlučuje izvanraspravno vijeće suda. Naime, treba razlikovati sam postupak ekstradicije od mjere pritvaranja koja može biti određena tijekom toga postupka, a kako bi izašla iz istražnoga zatvora, Nijazova treba uvjeriti sud kako se tijekom trajanja postupka neće kriti ili napuštati Hrvatsku.

Ekstradicijski pritvor može trajati najdulje 40 dana u kojemu roku Turkmenistan mora Hrvatskoj poslati zahtjev za izručenjem, a o čijoj osnovanosti će sud zasebno odlučivati. Kada zaprimi zahtjev za izručenjem sud, odnosno izvanraspravno vijeće, donosi odluku postoje li pretpostavke za izručenje ili ne, a ako je ta odluka nepovoljna za Nijazovu - ona se može žaliti Vrhovnome sudu.

Kada bi joj žalba i bila odbijena, konačnu odluku o izručenju, u slučajevima kada mu se uhićena osoba protivi, donosi ministar pravosuđa.

Premda se čini kako je riječ o potpuno besmislenome pritvaranju političke aktivistice na osnovi političkoga progona, radi se o zakonski propisanoj proceduri kada za nekim postoji izdana tjeralica od zemlje članice Interpola. Prije svega, Nijazova će se morati pomiriti s činjenicom da će u Hrvatskoj morati provesti još neko vrijeme dok traje postupak, no to nužno ne mora biti iza rešetaka, već u žalbi može zatražiti da joj se istražni zatvor zamijeni nekom blažom mjerom, te se mora obvezati da neće napuštati zemlju. (Marin Dešković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 13:12